Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και περιβάλλον

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και περιβάλλον

2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλονται στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορικής… Και αυξάνονται συνεχώς!

2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλονται στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορικής… Και αυξάνονται συνεχώς!Η βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών συναγωνίζεται πλέον την αεροπορική σε ότι αφορά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου αλλά φαίνεται ότι οι αρχές της Βρετανίας τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά: Πρόσφατα έδωσα την άδεια για την επέκταση του αεροδρομίου του Χίθροου.



Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο τομέας της πληροφορικής παράγει σχεδόν την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με την αεροπλοΐα και αυξάνει συνεχώς. Αυτό σημαίνει 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και τη στιγμή που η πληροφορική βρίσκεται σε επιτήρηση από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η επέκταση του Χίθροου έχει εξοργίσει τους περιβαλλοντολόγους.



Η ετήσια αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 6% κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογισμικού και υπηρεσιών. Η ιδιοκτησία προσωπικών υπολογιστών θα έχει τετραπλασιαστεί μέχρι το 2020. Αντίθετα, η αύξηση στον τομέα της αεροπλοΐας είναι 3%. Αυτά αναφέρει η ετήσια έκθεση του οργανισμού The Climate Group για το 2008.



Οι αναλυτές, όπως ο Σάιμον Μίνγκαϊ της Gartner Inc, λένε ότι οι όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν την ίδια τη βιομηχανία να γίνει πιο αποδοτική. Η πληροφορική έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.



Ωστόσο, το πλήθος των πρωτοβουλιών σχετικά με τη μείωση των εκπομπών είναι ακόμα μικρό. Τα περισσότερα σχέδια αφορούν τις μονάδες παραγωγής εξοπλισμού και όχι αυτό που ονομάζεται «ξενοδοχεία πληροφορίας» δηλαδή τους σέρβερ και τα κέντρα διανομής.



Το βάρος της προσπάθειας καλούνται να αναλάβουν οι ανεπτυγμένες χώρες που ευθύνονται για το μισό των παγκοσμίων εκπομπών. Αν οι χώρες αυτές επιλέξουν να προωθήσουν τις απαραίτητες αλλαγές σε κτίρια, γραφεία και εξοπλισμό, η συμβολή τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.



Οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία αυξάνουν τη ζήτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, λάπτοπ και ασύρματων συνδέσεων και κατά συνέπεια τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το Climate group εκτιμά ότι μέχρι το 2020 οι χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων θα αριθμούν περί τα 900 εκατομμύρια, το διπλάσιο, δηλαδή, από το σύνολο όλων των υπολοίπων τηλεπικοινωνιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα