ΠΑ-ΣΟΚ και δέος

ΠΑ-ΣΟΚ και δέος

Τα ...εσώψυχά τους βγάζουν στο ΠΑΣΟΚ ψάχνοντας λύσεις στα αδιέξοδα."Προεδρικός" ο Πάγκαλος και δευτερολογίες Παπανδρέου, Βενιζέλου, Σκανδαλίδη

Οι ομιλίες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη μέρα του Εθνικού Συμβουλίου, έδωσαν χρώμα αλλά και ανέδειξαν τον προβληματισμό που υπάρχει στο Κίνημα, μετά την ήττα των εκλογών αλλά και την διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου.

Ξεκάθαρη εντολή, ανανέωση της θητείας του για μια νέα αρχή, για όρους και δομές που θα εγγυώνται την νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο Πρόεδρος του κινήματος Γ. Παπανδρέου κλείνοντας τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, που επικύρωσε τις τρεις βασικές υποψηφιότητες και άναψε το “πράσινο φως” για τις διαδικασίες εκλογές στις 11 Νοεμβρίου.

Δεν ζητώ λευκή επιταγή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλά ξεκάθαρη εντολή και δέσμευση όλων για μια νέα αρχή. Το λόγο σε αυτά, πρόσθεσε, θα έχουν τα μέλη και η λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί θα κρίνουν αν θα ανανεώσουν ή όχι τη θητεία μου και θα ψηφίσουν για ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι κίνημα αλλαγής και όχι συναλλαγής, κίνημα ανατροπής και όχι συμβιβασμού, θα είναι ένα κίνημα λαού.Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μην κρύβει την αλήθεια και να μην βασίζεται σε μια ενότητα σιωπής, στρογγυλέματος και συμβιβασμού.Η ιστορία του κινήματος, πρόσθεσε, είναι μια ιστορία ρήξεων και πάντα κέρδιζε όταν τολμούσε να κάνει τις απαραίτητες ρήξεις.

Σήμερα ξεκινάμε μια νέα πορεία για το νέο αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ το οποίο θα αντιμετωπίζει τη διαφθορά και τα εξωθεσμικά κέντρα, θα είναι με την πλευρά των φτωχών και αδυνάτων με σαφές πολιτικό στίγμα, με ευδιάκριτες και αξιόπιστες διαχωριστικές γραμμές με τη δεξιά“, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Το νέο ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα έχει ανοιχτό διάλογο και κοινή δράση με την άλλη αριστερά, θα είναι λαϊκό, σύγχρονο, πατριωτικό, ένα κίνημα της σοσιαλιστικής προοπτικής, όπως το ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.Αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις διαφορές μεταξύ προοδευτικής παράταξης και της δεξιάς, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά είναι ιδεολογικές , κοινωνικές και αξιακές. Η  δεξιά, πρόσθεσε, είναι η φωνή των λίγων, ισχυρών και των προνομιούχων, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι η συνείδηση και η διαχρονική φωνή των πιο αδύναμων, των λιγότερο ευνοημένων από την ζωή. 

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη διαφορά περιεχομένου του όρου πατριωτισμός που αποδίδει σε αυτόν η ΝΔ από τη μια και το ΠΑΣΟΚ από την άλλη. Όταν η δεξιά μιλάει για πατριωτισμό, τόνισε, σηκώνει την ελληνική σημαία για να κρυφτεί. Εμείς όταν μιλάμε για πατριωτισμό σηκώνουμε τη σημαία με περηφάνια και περιγράφουμε την Ελλάδα της δημιουργίας, της ηθικής , της ισχυρής φωνής για πανανθρώπινες αξίες.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τόνισε, αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικά συστήματα αξιών, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που άρχισε να παίρνει η κυβέρνηση έκανε λόγο για σπουδή και αυταρχισμό σε σχέση με την κατεύθυνση της προωθούμενης αλλαγής του ασφαλιστικού, χαρακτηρίζοντας την επικίνδυνη. 
Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, έχει τα εσωτερικά του προβλήματα, αλλά δεν χαλαρώνει την επαγρύπνηση του. Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αρχίζει φορολογική επιδρομή στα εισοδήματα των φορολογουμένων αλλά και σε εκείνα των μεσαίων εισοδημάτων.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χαρακτηρίζεται από ενδοτικότητα προς την ακροδεξιά και ανέφερε ως παράδειγμα την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της έκτης δημοτικού και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί το μεγάλο δημοκρατικό εμπόδιο σε αυτή την εξέλιξη γιατί είναι ο θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών της χώρας

Βενιζέλος: “Θαρραλέος διάλογος”

 Ο Ε. Βενιζέλος στην δευτερολογία του ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ηθική υποχρέωση να τιμήσει την εμπιστοσύνη όλων όσων ενέκριναν την υποψηφιότητα παρότι ορισμένοι διαφωνούν με αυτήν.  Διαπίστωσε ότι κατά τη διήμερη συζήτηση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο η αγωνία όλων ήταν κοινή και πρόσθεσε ότι όταν αυτή η αγωνία εκφράζεται με θαρραλέο τρόπο το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τίποτα. Η συζήτηση, τόνισε, αποδραματοποίησε την κατάσταση και εξαφάνισε όλες τις θεωρίες περί υπονόμευσης, συνομωσίας και διαπλοκής. Το μεγαλύτερο όμως κεκτημένο της διαδικασίας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, είναι ότι απέδειξαν πόσο εύκολο είναι για το ΠΑΣΟΚ να συγκροτείται ως πολυσυλλεκτικό, μεγάλο και πλειοψηφικό ρεύμα.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις ομιλίες πολλών στελεχών τις οποίες χαρακτήρισε θετικές, όπως θετικό και κοινής αποδοχής χαρακτήρισε το τμήμα της χθεσινής ομιλίας του Γ. Παπανδρέου. Από την διήμερη διαδικασία, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, φάνηκε ότι ανοίγουμε το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και το φωτίζουμε. Για τον ίδιο, όπως τόνισε, υπάρχει μια και μόνη προϋπόθεση και αυτή είναι ότι μετά την επόμενη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ να μην ερωτάται γιατί δεν έγιναν κάποια πράγματα και γιατί όσα έγιναν, δεν έγιναν καλά.

Σκανδαλίδης: “Έχουμε πρόβλημα ταυτότητας”

Ο τρίτος των υποψηφίων Κ. Σκανδαλίδης στην δευτερολογία του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από συζητήσεις και ανοικτές διαδικασίες ξεπερνά τις κρίσεις. Το ξεκίνημα της διαδικασίας εκλογής προέδρου το χαρακτήρισε ενθαρρυντικό παρά το ότι υπήρξαν ορισμένες σκιές που αφορούσαν κυρίως σε δίκη προθέσεων κάτι το οποίο, όπως τόνισε δεν είναι νοητό να συνεχιστεί. Και πρόσθεσε ότι οι προσωπικοί καταλογισμοί προθέσεων είναι η χειρότερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει κανείς στο ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πρόβλημα ταυτότητας στον προοδευτικό χώρο και δεν έπεισε ότι είναι διαφορετικό από την ΝΔ. Στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, σοβούν οι πελατειακές σχέσεις ενώ υπήρξαν και δομικές ανεπάρκειες που δεν έχουν λυθεί ακόμα.

Αναφέρθηκε επίσης στο κόμμα ως σύγχρονο θεσμό και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από μητρώο μελών του κινήματος το οποίο θα είναι ανοικτό. Επίσης ανέφερε ότι ο Γραμματέας, το Πολιτικό Συμβούλιο, η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να εκλέγονται από το συνέδριο ώστε να μην είναι στην ευχέρεια κάθε προέδρου το ποια θα είναι η σύνθεση του. Επίσης πρότεινε κάθε χρόνο να πραγματοποιείται προγραμματικό συνέδριο στο οποίο η εκπροσώπηση θα είναι μικρή.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει και πάλι προοδευτική ταυτότητα για να ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα . Και κατέληξε λέγοντας ότι ο πρόεδρος πρέπει να υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και όχι το ΠΑΣΟΚ τον πρόεδρο. 

Η απουσία Σημίτη και υψηλοί τόνοι Βενιζέλου-Πολυζωγόπουλου

Η απουσία του Κώστα Σημίτη, επιστολή του οποίου ανέγνωσε ο Γραμματέας του ΕΣ, Ν.Αθανασάκης, ήταν ένα ακόμη σημείο αναφοράς, τόσο από το βήμα των ομιλιών, όσο και στα πηγαδάκια με ρεπόρτερ που έστηναν στο περιθώριο του Εθνικού Συμβουλίου, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι τόνοι ανέβηκαν στη συνεδρίαση με την “κόντρα”Βενιζέλου-Πολυζωγόπουλου. ” Είχε κλείσει το Ζάππειο από την προηγούμενη των εκλογών, για να κάνει δηλώσεις” υποστήριξε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, για αυτό και ακύρωσε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις. ” Με πληγώνει αυτή η μομφή, λες ψέματα, να διαφυλάξουμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ” απάντησε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου άνοιξε το θέμα της ηγεσίας

Ο Θόδωρος Πάγκαλος, πάντως, ξεκαθάρισε τη θέση του, κάνοντας δριμύτατη κριτική στον κ. Βενιζέλο, για την βιασύνη του να θέσει θέμα ηγεσίας το ίδιο βράδυ των εκλογών και τάχθηκε υπέρ του Γ.Παπανδρέου.

Η κα Διαμαντοπούλου κράτησε αποστάσεις -όπως είχε κάνει και στη δημόσια τοποθέτησή της για τη μη υποψηφιότητά της- ενώ το σκηνικό με το “παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ” εναντίον των “εκσυγχρονιστών” στήνεται και πάλι, έστω κι αν κάποιοι από τους βασικούς πρωταγωνιστές έχουν αλλάξει στρατόπεδο!

Οριστικά οι τρεις υποψήφιοι

Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε ομόφωνα τις υποψηφιότητες των Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Κώστα Σκανδαλίδη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.Οι υποψηφιότητες των κ.κ. Απόστολου Ηλία, Χρήστου Αναγνώστου, Παναγιώτη Καρύδη, Δημήτρη Μαρκόπουλου δεν έλαβαν καμία ψήφο από το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ μία ψήφο πήρε η υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Τζιώτη.

Επειδή οι πέντε προαναφερθέντες δεν είναι μέλη ούτε του Πολιτικού Συμβουλίου, ούτε του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, να προσκομίσουν έως τις 14 Οκτωβρίου τις υπογραφές ή του 1/3 των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος ή τις υπογραφές του 1/10 των μελών του, δηλαδή 35.000 υπογραφές, περίπου.Με 341 ψήφους υπέρ και 4 κατά, το Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος για την διαδικασία εκλογής προέδρου στις 11 Νοεμβρίου.Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε ομόφωνα τις αντίστοιχες εισηγήσεις για την σύγκληση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου και για το συνέδριο τον Φεβρουάριο του 2008.

Διαμαντοπούλου: “Πρόεδρος με κύρος”

Το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια εξαιρετικά μεγάλη ήττα στις πρόσφατες εκλογές και βρίσκεται στο ναδίρ της εμπιστοσύνης της δημοκρατικής παράταξης, υπογράμμισε στην ομιλία της η Άννα Διαμαντοπούλου. Γι’αυτό πρόσθεσε, η εντολή στον πρόεδρο της 12ης Νοεμβρίου πρέπει να είναι μία: αναστροφή της πορείας, διεύρυνση της επιρροής και νίκη. Αυτά όμως πρόσθεσε, δεν μπορεί να τα πετύχει ένας πρόεδρος μόνος του, χρειάζεται τη στήριξη όλων. 

Η ήττα, ανέφερε επίσης η κ. Διαμαντοπούλου, δεν έχει μόνο ένα αίτιο αλλά πολλά και οι ευθύνες δεν αφορούν σε ένα μόνο πρόσωπο. Τα αίτιά της πρέπει να εντοπιστούν στο διάστημα 2004-2007. Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στα προηγούμενα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και στο πρόγραμμά του τονίζοντας ότι κατά τις διαδικασίες και στην κατάρτιση του προγράμματος αλλά και στο τελικό κείμενο δεν διατυπώθηκαν διαφορετικές προτάσεις από κανέναν. Επομένως, συμπέρανε, η συζήτηση σήμερα γίνεται μόνο για την εκλογή αρχηγού και ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην προσποιούνται ως προς το ζήτημα αυτό. 

Υποστήριξε ότι πολύ μεγάλη σημασία για τις επόμενες εκλογές θα έχει το κύρος του προέδρου που θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου και δυστυχώς πρόσθεσε, η συζήτηση που κάνουμε είναι σαν να επιλέγουμε μεταξύ δυο κακών, ενώ χαρακτήρισε μη πειστικό, από μόνο του, το επιχείρημα ότι πρέπει να αλλάξουμε αρχηγό. 

Αναφορά έκανε και στο ρόλο των εκδοτικών συγκροτημάτων, τονίζοντας ότι αυτά πάντα υπήρχαν και πάντα επηρέαζαν αλλά ένας αρχηγός δεν δικαιούται να χάνει από υπονομευτές. Ένας αρχηγός υποχρεούται να τους νικά. 
Η κ. Διαμαντοπούλου επέκρινε όσους έσπευσαν να ταχθούν από την αρχή υπέρ ενός υποψηφίου, λέγοντας ότι το έκαναν για να πιάσουν στασίδι ως υπαρχηγοί. Ενώ για εκείνους που δεν παίρνουν θέση ακόμα, ανέφερε ότι το κάνουν για να διαπραγματευτούν. Τόνισε επίσης ότι η ομαδοποίηση κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του κόμματος την επόμενη μέρα. Η κ. Διαμαντοπούλου έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με το ποιά είναι αριστερά και εξέφρασε τη διαφωνία της με πολλές από τις βασικές θέσεις που εκφράζουν σε διάφορα θέματα τα δύο κόμματα της άλλης αριστεράς.

Πάγκαλος υπέρ Παπανδρέου

Την υποστήριξή του στο Γιώργο Παπανδρέου εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος μιλώντας χαρακτηρίζοντας συγκλονιστική την ευθύνη που ανέλαβε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών του για το μέλλον. 

Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την πλήρη διαφωνία με την ενέργεια του κ. Βενιζέλου να θέσει το βράδυ των εκλογών θέμα αλλαγής προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ως πρώτο από τα θέματα με τα οποία έπρεπε να ασχοληθεί μετά την εκλογική ήττα. Πριν από αυτό, ανέφερε ο κ. Πάγκαλος, θα έπρεπε να ασχοληθούμε με τα πολιτικά αίτια. 

Ο πρώην Υπουργός θεώρησε ότι η συζήτηση που στο Εθνικό Συμβούλιο και η ανάλυση του αποτελέσματος γίνονται με ατέλειες και τόνισε ότι είναι λάθος αυτό που λέγεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε τη νεολαία, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό το πήρε στις ηλικίες 18-25 ετών. 

Σε σχέση με τα αίτια της ήττας,ο κ. Πάγκαλος σημείωσε την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώραςυπογραμμίζοντας ότι, ως προς αυτές, οι αντικειμενικές συνθήκες για νίκη του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν καλές, ούτε στις εκλογές του 2000, ούτε του 2004, ούτε του 2007. Ως δεύτερη αιτία ο κ. Πάγκαλος ανέφερε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και αν αυτές ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της κοινωνίας. Εδώ, πρόσθεσε, μεγάλο ρόλο έπαιζε η εντιμότητα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και η αξιοπιστία. Δώσαμε την εντύπωση ότι λέγαμε πράγματα που δεν τα εννοούσαμε και ο κόσμος δεν μας θεώρησε αξιόπιστους, είπε. 

Η τρίτη αιτία, κατά τον κ. Πάγκαλο, έχει σχέση με το κόμμα. Ουσιαστικά, τόνισε, δεν είχαμε κόμμα. Οι περισσότεροι από μας, όπως ανέφερε, είμαστε κομματικά στελέχη αποσπασμένα από το δημόσιο. Και έφερε ως παράδειγμα των αδυναμιών του κόμματος το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να βρει εκλογικούς αντιπροσώπους για όλα τα εκλογικά τμήματα. Ως τέταρτη και τελευταία αιτία ο κ. Θ. Πάγκαλος ανέφερε την ηγετική φυσιογνωμία του προέδρου του κόμματος, καθώς, όπως τόνισε, επικρατεί η άποψη ότι ένας ρήτορας εναντίον του Κ. Καραμανλή θα ήταν ό,τι καλύτερο, δηλαδή ένας άνθρωπος, όπως είπε, ο οποίος θα μιλάει καλά, με καλές κινήσεις, αλλα στην ουσία δεν θα λέει τίποτα. Αυτό το μοντέλο ο κ. Πάγκαλος το απέρριψε, λέγοντας ότι αυτή η απάντηση δεν είναι δυνατόν να είναι μια καλή απάντηση, γιατί από το ΠΑΣΟΚ ο λαός ζητάει άλλα πράγματα από αυτά που ζητάει από τη ΝΔ.

Κακλαμάνης: “Γίναμε…ξέφραγο αμπέλι”

 «Επί 3,5 χρόνια δεν κοιτάξαμε ποιά κοινωνικά στρώματα έπρεπε να πλησιάσουμε» είπε στην δική του ομιλία ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης επικρίνοντας ταυτόχρονα τις αποφάσεις οι οποίες σκόπευαν να υποκαταστήσουν το ΠΑΣΟΚ με «δίκτυα» και «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».Ο κ. Κακλαμάνης επέρριψε ευθύνες και στον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι επέτρεψε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ξέφραγο αμπέλι».

«Διακριτό πολιτικό στίγμα» από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο κ. Κακλαμάνης ενώ είπε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να είχε ήδη υποβάλλει την παραίτησή του στο Εθνικό Συμβούλιο και πρότεινε να «καλυφθεί αυτή η «αταξία» από το Εθνικό Συμβούλιο» έως το συνέδριο του Κινήματος. Επίσης ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι «επίκεινται εκλογές» και υποστήριξε την άποψή του με το επιχείρημα ότι η ΝΔ προτείνει εκλογικό νόμο, τέτοιο ώστε να μην την «πάθει όπως με τον Μητσοτάκη».

Παπουτσής: “Προχωράμε με Παπανδρέου”

 Γρήγορες πολιτικές εξελίξεις και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, προέβλεψε ο Χρήστος Παπουτσής λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής την οποία όπως είπε, θα συνεχίσει να εφαρμόζει η ΝΔ και η οποία θα συναντήσει έντονη αντίδραση. Οι εξελίξεις αυτές πρόσθεσε, απαιτούν να πάρουμε αποφάσεις και να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Η απαίτηση της οποίας είναι η ενότητα και η προοπτική του κινήματος. 

Ο κ. Παπουτσής έκανε κριτική σε στελέχη του κινήματος τα οποία δεν κατονόμασε, διότι όπως είπε, κάποιοι όταν όλοι αγωνιζόμασταν για τη νίκη έδιναν προτεραιότητα στην προσωπική τους επιτυχία και προετοίμαζαν την επόμενη μέρα της ήττας. Και ταυτόχρονα διεκδικούσαν κάποια καλά υπουργεία για την περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε τις εκλογές. Εξέφρασε την υποστήριξή του στον Γ. Παπανδρέου και διαφώνησε όπως είπε, με πολλές από τις θέσεις που διατύπωσαν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Κ. Σκανδαλίδης. 

 Τάχθηκε υπέρ των καθαρών θέσεων και απόψεων οι οποίες, όπως είπε, δεν συνιστούν πόλωση και σύγκρουση ούτε απειλούν την ενότητα του κόμματος. Αυτά πρόσθεσε, αποτελούν άλλοθι φυγομαχίας και προσπάθεια αποφυγής μιας ειλικρινούς συζήτησης για τα αίτια της ήττας.

Βάσω Παπανδρέου: “Χάσαμε όλοι κι ο καθένας χωριστά”

Έντονη κριτική προς κάθε κατεύθυνση άσκησε η Βάσω Παπανδρέου προβαίνοντας ταυτόχρονα και σε αυτοκριτική. Χάσαμε Γιώργο, Βαγγέλη, Κώστα, Νίκο, τόνισε η κ. Παπανδρέου αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι χάσαμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά. Οι ευθύνες είπε, βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα. Η κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει από το 2000, αλλά τα μηνύματα των πολιτών δυστυχώς τα επιστρέφαμε στον αποστολέα. 

Χαρακτήρισε πολύ οδυνηρή την ήττα και πρόσθεσε ότι κανονικά όλοι θα έπρεπε να είμαστε στα σπίτια μας και να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά. Όμως ,ανέφερε, δυστυχώς η γενιά δεν βρίσκεται στο στελεχικό μας δυναμικό. Γι’αυτό τη χάσαμε, δεν φταίει ότι κυβερνήσαμε αλλά ο τρόπος που κυβερνήσαμε και ο τρόπος με τον οποίο συζητήσαμε όταν βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση.

Ευθυμίου: “Δεν επενδύει σε μας η κοινωνία”

Ο Πέτρος Ευθυμίου ο οποίος συμφώνησε με τις προτάσεις της κ. Παπανδρέου για την εκλογή των οργάνων από το συνέδριο και αιρετές περιφερειακές και νομαρχιακές επιτροπές, τόνισε ότι μιλάμε σαν κόμμα αξιωματούχων για να προσθέσει ότι η κοινωνία δεν επενδύει σε εμάς, όπως είχαμε μάθει να προσδοκά από μας.Διαφώνησε με τη συζήτηση του θέματος ηγεσίας πριν τη συζήτηση για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και για τις πολιτικές του. 

Η φθίνουσα πορεία του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, άρχισε από το 2000 και δεν πρόκειται να ανακοπεί αν συζητάμε για την ηγεσία και όχι για την πολιτική μας. Η συζήτηση για την ηγεσία πρόσθεσε, δεν γεμίζει την ψυχή μας ούτε λύνει τα προβλήματά μας. Προέβλεψε ότι το διάστημα μετά την 11η Νοεμβρίου θα είναι εξαιρετικά δυσχερές πολιτικά για το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι πρέπει να πάμε σε στέρεες απόψεις για το κόμμα, το οποίο θα μας πάει στο μέλλον.Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κομμάτι της σοσιαλιστικής κρίσης και ότι η απάντηση βρίσκεται στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και όχι στην αλλαγή ηγεσίας.

Δαμανάκη: “Πού ακριβώς διαφωνούν;”

“Από τις τοποθετήσεις των υποψηφίων δεν προέκυψε καμία μείζων ιδεολογική διαφορά” είπε στην ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, η κ. Μαρία Δαμανάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή της για την πολιτική συζήτηση που διεξάγεται.Η κ. Δαμανάκη είπε ότι και παλαιότερα συζητούσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά δεν «καταλήγαμε» και εκτίμησε ότι αυτό το γεγονός ήταν «επιλογή μετά το 2004».

 «Ήλθα στο ΠΑΣΟΚ καθώς το θεωρώ ένα κόμμα που μπορεί να παίρνει την εξουσία για να αλλάζει την Ελλάδα» είπε η κ. Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι αν και προέρχεται από την αριστερά, «δεν έχει κανένα κόμπλεξ απέναντι στην λέξη εξουσία», θεωρώντας την τελευταία ως «μέσο».Η κ. Δαμανάκη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ένα σύγχρονο πολυσυλλεκτικό κόμμα ιδεών με την ύπαρξη και λειτουργία ιδεολογικών ρευμάτων στο εσωτερικό του, ενώ τάχθηκε κατά της «μηχανιστικής στροφής στα αριστερά».Επίσης, η κ. Δαμανάκη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να «ανακαλύψει την σύνθεση (των απόψεων)» και να αναδείξει πρόεδρο ο οποίος να εγγυάται την «συλλογικότητα στην ηγεσία του».

Τσοχατζόπουλος: “Έπρεπε να είχα παραιτηθεί”

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη της ενότητας αλλα και την ανάγκη να εκφραστεί η λαϊκή βάση του Κινήματος μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στο χρόνο που απομένει μέχρι την εκλογή προέδρου. Δεν είμαστε εδώ,τόνισε, για να ανταγωνιστούμε ως στρατοί υποψηφίων και πρέπει ενωμένοι να δώσουμε την απάντηση στην κρίση και στην εκλογή ηγεσίας. Πρέπει, είπε, να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ λαϊκό Κίνημα και να πείσουμε το λαό ότι είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε τη δεξιά. Επίσης πρότεινε να υπάρξει διαδικασία στην οποία η βάση του ΠΑΣΟΚ να μπορεί να θέσει ερωτήσεις προς τους υποψηφίους προέδρους. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε την ανάγκη αυτοκριτικής από όλους, η οποία πρέπει να γίνει στη Εθνικη Συνδιάσκεψη, διότι, όπως είπε, ο καθένας από μας έχει ευθύνες και κανένας δεν μπορεί να κάνει τον κριτή από μόνος του. 

Αναφέρθηκε στο 2001 όταν σε μια συνεδριακή διαδικασία διαπίστωσε ότι οι δικές του απόψεις δεν ήταν ανεκτές από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και μάλλον, όπως είπε, ενοχλούσαν. Και αναγνώρισε ότι λόγω αυτής της κατάστασης που επικρατούσε θα έπρεπε τότε να έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην ενοχλεί την ηγεσία του κόμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα