Omikron Project: “Γκρεμίζοντας” τον μύθο του τεμπέλη Έλληνα

Omikron Project: “Γκρεμίζοντας” τον μύθο του τεμπέλη Έλληνα

Ποια είναι η ομάδα Omikron Project που στοχεύει στο να αλλάξει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Γνωρίστε τον Άλεξ, τον "τεμπέλη Έλληνα". Όλα όσα είπε η Άννα Στρατουδάκη στην κάμερα του NEWS 247 (Vids)

Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι. Οι Έλληνες είναι αχάριστοι και χαραμοφάηδες. Αυτά και άλλα πολλά στερεότυπα γκρεμίζονται μέσα από τις δημιουργικές ιδέες της ομάδας Omikron Project που έχει βαλθεί να “αποκαταστήσει” την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ομάδα νέων ανθρώπων, 35 συνολικά που λειτουργεί σε πλαίσια αυτο-οργάνωσης και εθελοντισμού με ένα κοινό “όραμα”. Να δουν οι ξένοι τον Έλληνα έτσι όπως πραγματικά είναι. Η καμπάνια τους δε λαμβάνει καμία χρηματοδότηση αλλά τροφοδοτείται από το προσωπικό τους μεράκι.

Εμείς μιλήσαμε με την Άννα Στρατουδάκη, πνευματική “μητέρα” του Άλεξ του Έλληνα και μας αποκάλυψε τα μυστικά, τις φιλοδοξίες και τα πλάνα του Omikron Project. Και μας μίλησε για την Ελλάδα έτσι όπως την βλέπει ένας νέος άνθρωπος που ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η αποκαθήλωση της “ταμπέλας” 

“Ξεκινήσαμε πριν από περίπου ένα χρόνο. Αρχικά σαν πυρήνας 10 ανθρώπων και σταδιακά αναπτυσσόμαστε. Κάθε Τρίτη συναντιόμαστε στο Όμικρον bar στην οδό Λέκκα και συζητάμε τις ιδέες μας. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ωστόσο όλοι είχαμε εξ αρχής και ακόμα έχουμε την αίσθηση ότι τόσο τα ξένα, όσο και τα εγχώρια ΜΜΕ, αναπαράγουν μια στερεοτυπική εικόνα του μέσου Έλληνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που βιώνουμε”, μας λέει η Άννα.

“Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δημιουργικό, για να βελτιώσουμε την εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, να την προβάλουμε σε ξένα μέσα και να ευαισθητοποιήσουμε. Πολλοί ξένοι θέλησαν να βρουν στο πρόσωπο του Έλληνα τον αποδιοπομπαίο τράγο. Όπως για κάποιους Έλληνες το εξιλαστήριο θύμα είναι οι μετανάστες, έτσι και εμείς είμαστε οι υπαίτιοι για τα δεινά της Ευρώπης, για κάποιους Ευρωπαίους.

Έφτασαν στο σημείο να πείσουν τον Γερμανό που έχει νοιώσει το τι εστί λιτότητα, ότι από το πορτοφόλι του πληρώνει για να διασωθεί η χώρα μας. Και ότι εμείς καθόμαστε και πίνουμε φραπέ στον ήλιο. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα”, προσθέτει.

 

“Θεωρούμε ότι υπάρχει κενό από πλευράς κράτους ως προς την προσπάθεια αλλαγής της προβαλλόμενης εικόνας. Τώρα έχει αρχίσει να γίνεται κάτι και χαιρόμαστε για αυτό. Αυτό που μας ενοχλούσε είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να βάζεις σε έναν ολόκληρο λαό μια ταμπέλα που του δημιουργεί προβλήματα και σε σχέση με τις σχέσεις του με τις άλλες χώρες.

Υπάρχουν ξένα κέντρα που παίρνουν αποφάσεις για την Ελλάδα στηριζόμενα σε τέτοιου τύπου στερεότυπα και επηρεάζουν και την οικονομία της χώρας, για παράδειγμα τον τουρισμό. Το χειρότερο είναι ότι φτάνουμε στο σημείο να αποδεχτούμε αυτά τα στερεότυπα, αυτό είναι το τραγικό. Στη χώρα μας υπάρχουν απλά, όλων των ειδών οι άνθρωποι. Τελευταία υπάρχει ένα ρεύμα αλλαγής της εικόνας, αλλά θέλει συνεχώς τροφοδότηση όλο αυτό”.

Ακόμα και Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για το τι γίνεται εδώ, προσθέτει η ίδια, και ως προς αυτό φταίνε και τα κανάλια που υπακούουν στις επιταγές του “δράματος” που πουλάει.

Ένα animation για την κρίση

Το πιο διάσημο “παιδί” της ομάδας, είναι ο Άλεξ.

Ένα animation που με ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο περιγράφει κάτι που λίγο ως πολύ όλοι σκεφτόμαστε. Σαν να μην έφταναν όλα όσα ζούμε έχουμε να αντιπαλέψουμε και αρκετά αρνητικά για όλους μας στερεότυπα που αναπαράγουν τα μέσα του εξωτερικού.

Ο Άλεξ έχει για την ώρα δύο επεισόδια και στα σκαριά είναι περισσότερα. Τα πρώτα βίντεο έχουν “συγκεντρώσει” χιλιάδες views στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ομάδα εικονοποίησε στοιχεία της Eurostat που αποδεικνύουν πως ο μέσος νέος Έλληνας, αν δεν είναι άνεργος, εργάζεται και μάλιστα δουλεύει σκληρά και πολλές περισσότερες ώρες από άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Για του λόγου το αληθές, οι Έλληνες δουλεύουν κάθε εβδομάδα δύο ώρες παραπάνω σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, βγαίνουν τρία χρόνια πιο αργά στη σύνταξη και… πληρώνονται το 1/3 σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Με τη δύναμη των social media

“Χωρίς τα social media δεν θα υπήρχαμε”, μας λέει η Άννα. “Καταφέραμε να δικτυωθούμε και κυρίως να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Είναι θετικό ότι πολλοί άνθρωποι ήρθαν σε επαφή μαζί μας και μας έκαναν τις παρατηρήσεις τους, είτε θετικές, είτε αρνητικές. Μας προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι αρκετοί ξένοι μας έλεγαν ότι λέμε ψέματα και ότι οι Έλληνες είναι όντως τεμπέληδες. Άλλοι μας είπαν μπράβο ενώ ομάδες καθώς και οργανώσεις ήρθαν σε επικοινωνία με το Omikron.

Άλλωστε αυτό τον καιρό δημοσιοποιήσαμε τον “χάρτη όλων των κινημάτων πολιτών της Ελλάδας ο οποίος είναι ακόμα ανοιχτός και συμπληρώνεται. Και να σημειώσουμε ότι μέσα από τα social media καλούμε όσους θέλουν να έρθουν στις συναντήσεις μας και να λάβουν μέρος στην ομάδα και στις συζητήσεις μας”, προσθέτει.

Ποια είναι η λύση για να βγούμε από την κρίση;

“Νομίζω πως είναι εν μέρει απλό. Πρέπει να σταματήσουμε να κατηγορούμε όλους τους άλλους και να ψάχνουμε να βρούμε ποιοι είναι εκείνοι που φταίνε για την κρίση, να δει ο καθένας και τη δική του ευθύνη μέσα από τις πράξεις του.

Σίγουρα ο μέσος πολίτης δεν έχει το ίδιο μερίδιο με αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Ο καθένας ωστόσο πρέπει να πράττει εκείνο που του αναλογεί και να μη φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες. Άλλωστε, για να σου πω την αλήθεια, δεν θυμάμαι πότε το κράτος ενθάρρυνε τις νέες μικρές επιχειρήσεις κατ’ ουσία. Ο κόσμος δεν πρέπει να απογοητεύεται αλλά πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί. Όταν υιοθετείς την εικόνα του εξαθλιωμένου δεν κάνεις τίποτα, είσαι σε κατάθλιψη”.  

Η εικόνα του νέου Έλληνα

“Ο νέος που εκ των πραγμάτων έχει τη διάθεση να δημιουργήσει, πάει να χάσει την όρεξη του. Σκέφτεται, τι να προσπαθήσω να κάνω μέσα στην κρίση, σκέφτεται ότι δεν έχει ελπίδα και φοβάται. Ελπίζω ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό σταδιακά και θα ανακάμψει ο κόσμος, θα ξεμυτίσει σιγά σιγά. Όπως είπα, δεν υπήρχαν οι δομές του κράτους για να στήσεις μια επιχείρηση.

Πρόσφατα πολλοί κατέθεσαν για ΕΣΠΑ, η διαδικασία ήταν σχεδόν παρανοϊκή θα έλεγα και στο τέλος δεν ξέρω ποιος θα χρηματοδοτηθεί. Από την άλλη όμως, βλέπεις ότι στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια προσφορά από πλευράς εθελοντισμού. Είναι πολλοί περισσότεροι απ’ όσο φαντάζεσαι, είναι εκπληκτικό. Από συλλογή τροφίμων και φαρμάκων, μέχρι ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εκεί βασίστηκε και ο “χάρτης” που παρουσιάσαμε. Ποτέ τα προβλήματα δε λύθηκαν από τις κινήσεις μιας κυβέρνησης. Η ίδια η κοινωνία ανασυντάσσεται και λύνει το πρόβλημα.

Η νέα γενιά είναι αρκετά μακριά ηλικιακά και πνευματικά από όσους κυβερνάνε τη χώρα. Οι δύο πόλοι είναι ξένοι μεταξύ τους. Θεωρώ πως αυτά τα πρόσωπα ή θα αναγκαστούν να αλλάξουν ή δεν θα έχουν πια σημασία. Θα είναι εντελώς απαξιωμένοι”. 

Θα συνεργαζόσασταν με μια πολιτική καμπάνια αλλαγής της εικόνας της χώρας;

“Προσωπικά δεν θα έλεγα όχι σε οτιδήποτε, αν δεν το έβλεπε πρώτα. Αλλά θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά όλους τους περιορισμούς που θα είχε κάτι τέτοιο. Μας αρέσει η ανεξαρτησία του τι έχουμε φτιάξει. Μας αρέσει που δεν υπαγόμαστε κάπου και δεν εμπλέκονται χρήματα στην όλη διαδικασία αν και θα μας χρησίμευαν ίσως για να κάνουμε κάποια πράγματα εκτός διαδικτύου”, απαντάει η Άννα.

Στόχοι, δράσεις και επόμενα βήματα

Σε μία εβδομάδα από τώρα, οι άνθρωποι του Omikron Project θα “ανεβάσουν” ένα crowdsourcing εγχείρημα στο οποίο θα κληθεί το κοινό να λάβει μέρος ενεργά. Στο τέλος της προσπάθειας που θα ονομάζεται “Speak Up”, θα φτιαχτεί ένα μεγάλο βίντεο που θα μεταφέρει το τι πιστεύουν οι ίδιοι οι Έλληνες για το τι συμβαίνει εντός των συνόρων. Ένα νέο project που θα κοινοποιηθεί και στα ξένα media.

Online παρουσίαση του Omikron:

Χρήσιμα Links:

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με την ομάδα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των παιδιών, στο http://omikronproject.gr.

Βρείτε την ομάδα στο Facebook

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα