Ρεν: “Θα σώσουμε το ευρώ”
Ως μη αναστρέψιμη βλέπει την πορεία του ευρώ ο Όλι Ρεν ο οποίος όμως συγχρόνως θέτει τις μεταρρυθμίσεις ως αναγκαιότητα, ενώ τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να διασωθεί το ευρώ
- 10 Ιουλίου 2012 18:08
Κάθε δυνατή προσπάθεια θα καταβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να διασωθεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά και να είναι βιώσιμο για όλα τα μέλη.
Αυτό επισημαίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν σε άρθρο που δημοσιεύει η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Morgen, με τον τίτλο “Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο αλλά οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μια αναγκαιότητα”.
O Ευρωπαίος αξιωματούχος καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν χωρίς χρονοτριβή το αναγκαίο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν, σε βάθος χρόνου, τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
“Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους, αλλά και αναφορικά με τη διασφάλιση της συνέχισης του ευρώ. Η ιστορία του ευρώ και η κρίση χρέους είναι βεβαίως άρρηκτα συνδεδεμένες.
Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σήμερα έχουν την προέλευσή τους σε δομικά και συστημικά ελλείμματα στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι βραχυπρόθεσμα να ελαφρύνουμε τις πιέσεις των αγορών και να δώσουμε ζωτικό χώρο. Από την άλλη μεριά, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν σε βάθος χρόνου την σταθερότητα της Ευρωζώνης”, αναφέρει στην εισαγωγή του άρθρου.
Αναγνωρίζει πως έχουν γίνει βήματα και στα δύο αυτά μέτωπα και μάλιστα σημαντικά και υποστηρίζει πως στη Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν τα αναγκαία εκείνα μέτρα ώστε να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των προβληματικών τραπεζών και των χρεών και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Από τη στιγμή που ο φορέας για την εποπτεία των τραπεζών θα καταστεί λειτουργικός, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα αποκτήσει την δυνατότητα να μεριμνήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αναφέρει ο Ρεν τονίζοντας παράλληλα πως με τον τρόπο αυτό, τα δάνεια από τον ΕΜΣ δεν θα προστίθενται στο δημόσιο χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα.
Συνεχίζοντας ο Φινλανδός επίτροπος αναφέρει:
“Δεν πρέπει όμως να χαθεί χρόνος. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, επεξεργάζεται την πρόταση για τον ενιαίο φορέα.
Από κοινού με τις προτάσεις για ένα σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και τους μηχανισμούς ρύθμισης για τις τράπεζες σε περιόδους κρίσης, η εποπτεία αυτή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την μελλοντική τραπεζική ένωση”.
Επιπρόσθετα”, σημειώνει “οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τους μηχανισμούς που διαθέτουν για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στις αγορές. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τους επενδυτές: ”Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης””.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “τα μέτρα αυτά δεν μπορούν βραχυπρόθεσμα να ιδωθούν ξεχωριστά από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν μακροπρόθεσμα”.
“Τα πακέτα οικονομικής διάσωσης θα γίνονται δυνατά μόνο για τις χώρες που ακολουθούν πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, προωθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και προσπαθούν να διορθώσουν τις μακροοικονομικές τους στρεβλώσεις”, υπογραμμίζει και προσθέτει:
“Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι σημαντικές μόνο για τις χώρες που δέχονται τις πιέσεις των αγορών.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες σε κάθε χώρα για την επίτευξη μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.
Ακόμα και για τις χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από την κρίση. Και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι ηγέτες και των 27 χωρών έχουν προσυπογράψει τις συγκεκριμένες ανά χώρα συστάσεις που έδωσε η Επιτροπή τον Μάιο.
Οι συστάσεις αυτές αποτελούν προϊόν ενδελεχούς μελέτης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα. Έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της κάθε χώρας και έχουν συνταχτεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφαρμόσιμες για τους επόμενους 12 μήνες”.
Καταλήγοντας ο Όλι Ρεν επισημαίνει:
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει στενά την τήρηση των συστάσεων αυτών. Θα συντάξουμε σχετικές εκθέσεις τις οποίες θα παραδώσουμε στους υπουργούς Οικονομικών και προσβλέπουμε στην στήριξή τους και τις συνολικές πιέσεις που θα ασκηθούν προκειμένου η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είμαστε εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο και ότι θα παραμείνουμε έτσι”, ενώ παρατηρεί πως “τα μέλη της Ευρωζώνης έχουν επίσης αποφασίσει να εγκρίνουν στα τέλη του έτους έναν οδικό χάρτη για την δημιουργία μιας αληθινής Οικονομικής Ένωσης που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς την υφιστάμενη Νομισματική Ένωση.
Η πορεία αυτή θα οδηγήσει στην ενοποίηση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής των 17 χωρών και θα δώσει την δυνατότητα μιας κοινής ανάληψης των χρεών. Και τα δύο αυτά στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους αφού οι επιμέρους κίνδυνοι απαιτούν μια κοινή δημοσιονομική πολιτική”.
“Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Η ευρωζώνη δεν πρόκειται να διαλυθεί και είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε το ευρώ σε ένα βιώσιμο νόμισμα για όλες τις χώρες μέλη. Με το να δώσουμε πιο σταθερές βάσεις στην οικονομική και νομισματική ένωση θα την προστατεύσουμε από εκείνους που επιθυμούν τον αφανισμό της”, καταλήγει.