Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στα χρηματιστήρια

Εξανεμίστηκαν τα κέρδη στα χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων

Η ραγδαία αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές οδήγησε σε ανάλογη ανατροπή του κλίματος και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Μετά από ένα δυναμικό ξεκίνημα, το Χ.Α έκλεισε τελικά με σημαντικές απώλειες, υποχωρώντας και πάλι κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων.

Η αλλαγή κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αφορμή τη φημολογία για επικείμενη υποβάθμιση της Γαλλίας κάτι που δεν δείχνει να επαληθεύεται καθώς τόσο η Moody’s όσο και η Fitch ανακοίνωσαν ότι επιβεβαιώνουν αξιολόγηση “ΑΑΑ” για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την έντονη πτώση της Wall Street στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, οδήγησε σε σημαντική πτώση και την ελληνική αγορά.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 982,11 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,80%. Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.025,93 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,58%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 70, 630 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,63 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,63 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,11%.

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν, με εξαίρεση τις μετοχές της Εθνικής και της Κύπρου οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της MIG(-8,33%), του Τ.Τ (-7,07%), της Μυτιληναίος (-6,17%) της Eurobank (-4,29%) και της Coca Cola 3E (-3,27%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν μόνο οι δείκτες της Υγείας (+4,02%) και των Χημικών (+0,03%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (-8,11%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-6,13%) και των Πρώτων Υλών (-5,31%).

Ανοδικά κινήθηκαν 51 μετοχές, 90 πτωτικά και 41 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ακρίτας +19,51%, Μοχλός +14,29%, ΝΕΛ+13,33% και Μηχανική (κο) +12,50%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Logismos -20,00%, Centric Πολυμέσα -18,52%, Sciens -10,00% και Μουζάκης (κ) -9,09%.

Με μεγάλη πτώση ολοκληρώθηκαν οι σημερινές συνεδριάσεις και στα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των φημών ότι θα επιδεινωθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, κάτι που έπληξε πρωτίστως τις τραπεζικές μετοχές.

Γύρω στην ώρα κλεισίματος (18:00 Ελλάδας) ο FTSE100 στο Λονδίνο έχανε 2,72%, ο CAC40 στο Παρίσι 5,03%, ο DAX30 στη Φρανκφούρτη 4,31%, το ισπανικό χρηματιστήριο έχανε 4,60%, το ιταλικό 5,40%, πριν κλείσει με πτώση 6,5%.

Στο Μιλάνο, μεγάλες απώλειες κατεγράφησαν σήμερα. Οι συναλλαγές, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο με τον γενικό δείκτη να σημειώνει πτώση 6,5%.

Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για άμεση συνέπεια των αρνητικών επιδόσεων της Ουόλ Στριτ, λόγω και τις φήμης που διαδόθηκε –και στην συνέχεια διαψεύστηκε– περί πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο για «πρωτοφανείς στιγμές οικονομικού πανικού». Το χρηματιστήριο της ιταλικής συμπρωτεύουσας δοκιμάζεται, παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου, προς στήριξη της οικονομίας της Ρώμης. Το δε «σπρεντ» (η διαφορά απόδοσης των ομολόγων του ιταλικού και γερμανικού δημοσίου), διαμορφώθηκαν στις 291 μονάδες βάσεις, ενώ εκείνα της Ισπανίας βρίσκονται στις 286.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές των τραπεζών, η Ιntesa San Paolo υποχώρησε κατά 10,7%, η Μps 8,7% και η Banca Popolare di Milano 7,4%.

Η νέα χρηματιστηριακή «θύελλα» ξέσπασε ενώ η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθούσε, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, να βρει μια μέθοδο κοινής αποδοχής, για την εφαρμογή των περικοπών, συνολικού ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, η άμεση εφαρμογή των οποίων, ζητήθηκε επίμονα από την Γαλλία, την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ότι θα υιοθετηθούν νέα μέτρα λιτότητας για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού το 2013 και ότι θα συγκληθεί για το σκοπό αυτό το υπουργικό συμβούλιο ως την 18 Αυγούστου το αργότερο, όπως μετέδωσε το κρατικό ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Πτώση σημειωνόταν και στη Νέα Υόρκη όπου ο βιομηχανικός Ντάου Τζόουνς γύρω στις 18:00 Ελλάδας έχανε τουλάχιστον 4%, αναιρώντας τα χθεσινά κέρδη, μετά την πτώση 600 μονάδων τη Δευτέρα.

Αναλυτές διαβλέπουν ότι θα καθυστερήσει η ανάκαμψη των τραπεζικών τίτλων, λόγω του φόβου μεγάλης μερίδας επενδυτών επειδή ιδιωτικές τράπεζες έχουν εμπλακεί στο νέο δανεισμό της Ελλάδας.

“Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, έρχονται να προστεθούν οι πιο τρελές φήμες”, έλεγαν σήμερα Γάλλοι χρηματιστηριακοί αναλυτές υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους. “Οι αβεβαιότητες θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες” όπως, άλλωστε, αφήνει σαφώς να εννοηθεί το χθεσινό ανακοινωθέν της Επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed.

Γενικώς, σε 48 ώρες, στις 5 και 8 Αυγούστου, “έκαναν φτερά” 900 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ουόλ Στριτ και τα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Παρατηρείται και πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με τη σημερινή ισοτιμία να φθάνει στο 1,4183 δολάριο το ευρώ.

Το ελβετικό φράγκο ανατιμάται έναντι του ευρώ–στο 1,0329 ελβετικό φράγκο/ευρώ.

Η ουγκιά του χρυσού σήμερα στο Παρίσι ξεπέρασε τα 1.800 δολάρια για λίγο, θέτοντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, πριν υποχωρήσει στα 1.796,86 δολάρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα