Νέα κυβέρνηση με παρασκήνιο

Νέα κυβέρνηση με παρασκήνιο
HAm ??????? i ?????? ? ? ?? ???S ???UU Oo??? P?? ?õd???A?.(EUROKINISSI-??M`?ûQk Eurokinissi

Το νέο σχήμα της κυβέρνησης με 24 υπουργούς και αναπληρωτές και συνολικά 48 μέλη ανακοινώθηκε μετά από ζυμώσεις ωρών λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα. Απομάκρυνση μόνον για Μπατζελή, προσκλητήριο για 16 που ανέλαβαν υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, μετά από έντονες διαβουλεύσεις. Επιστράτευση της παλιάς και δοκιμασμένης φρουράς του ΠΑΣΟΚ και υπερυπουργός ο Γιάννης Ραγκούσης σε ρόλο γενικού συντονιστή. Επανασύσταση υπουργείου για τη Ναυτιλία, χωρίς υφυπουργούς ο Χ.Καστανίδης στο Δικαιοσύνης

Αν μη τι άλλο ο όρος του δομικού ανασχηματισμού, είναι αυτός που ταιριάζει στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, από την οποία αν και δεν υπήρξε παρά η απομάκρυνση της Κατερίνας Μπατζελή, 17 νέα πρόσωπα κατέλαβαν θέσεις υπουργών και υφυπουργών, ενώ επανασυστάθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας (η κατάργησή του είχε προκαλέσει την αντίδραση του εφοπλιστικού κόσμου), αναβαθμίστηκε το υπουργείο Εσωτερικών, ως κεντρικός συντονιστικός οργανισμός και επιμερίστηκαν περισσότερο οι αρμοδιότητες με την τοποθέτηση ακόμη και τεσσάρων προσώπων (είτε ως αναπληρωτές υπουργοί, είτε ως υφυπουργοί) σε κάθε υπουργείο.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τελικά την εφαρμογή του συστήματος του κεντρικού ελέγχου με την ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου (στον πρωινό καφέ θα μετάσχει ο συντονιστής Γιάννης Ραγκούσης με το επικοινωνιακό επιτελείο και τους Τηλέμαχο Χυτήρη και Γιώργο Πεταλωτή) και τη δημιουργία κύκλων εργασίας με συγκεκριμένο αντικείμενο και επιμερισμένες ανά υπουργείο αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με τον Γ.Πεταλωτή που έκανε την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, το Εσωτερικών, θα μετεξελιχθεί ώστε να συγκροτήσει κεντρική επιτελική δομή, η οποία στο πλαίσιο των εντολών και κατευθύνσεων από τον Γ.Παπανδρέου, θα συμβάλλει στην εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού προώθησης του κυβερνητικού έργου.

Αρμοδιότητες του Εσωτερικών, όπως η αποκέντρωση και η ανάπτυξη, περνούν στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Το οποίο, ενισχυμένο με δύο υφυπουργούς, και μαζί με το πρώην Οικονομικών και νυν Ανάπτυξης, που διαθέτει πλέον δύο υπουργούς (Χρυσοχοΐδης και Ξυνίδης) και δύο υφυπουργούς (Ρήγας και Ρόβλιας)  αποτελούν τον πυρήνα του κύκλου της οικονομίας. Στις αρμοδιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης περνά και η Ενέργεια (ΔΕΗ).

Στον ίδιο κύκλο εντάσσονται, το υπουργείο Υποδομών Μεταφορων και Δικτύων και το Αγροτικής Ανάπτυξης .

Τέλος στον κύκλο της οικονομίας, κεντρικό ρόλο θα έχει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο οποίος επιφορτίζεται με το ρόλο των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας.

Ο δεύτερος κύκλος είναι αυτός των τομέων Εξωτερικών και Άμυνας, που αποτελείται από το πρώτο, ενισχυμένο με δύο υπουργούς (Δρούτσας – Ξενογιαννακοπούλου) και δυο υφυπουργούς (Κουβέλης – Δόλλης ) και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με δύο υπουργούς.  Στον ίδιο κύκλο εντάσσεται και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο τρίτος κύκλος είναι αυτός της Εσωτερικής και Κοινωνικής Πολιτικής και περιλαμβάνει τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας  και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο ανατίθεται, η Κοινωνική Καινοτομία και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και διαθέτει δύο υπουργούς και δύο υφυπουργούς.

Η κατάρτιση της νέας κυβέρνησης είχε έντονο παρασκήνιο και μαραθώνιο τηλεφωνημάτων, τα οποία καθυστέρησαν την ανακοίνωση έως λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα. Χαρακτηριστικό είναι πως η Λούκα Κατσέλη επέστρεφε με πτήση από το Λονδίνο και στάθηκε δυνατό να βρεθεί στο τηλέφωνο λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Παζλ μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν η κατάρτιση της λίστας των υφυπουργών, με αποτέλεσμα ως την ώρα της ανακοίνωσης, το Δικαιοσύνης να παραμένει χωρίς και να αναζητούνται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι η ανακοίνωση ότι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θα γίνει τελετή παράδοσης παραλαβής, από τον πρώην στον νυν υπουργό και δεν θα παραστούν δημοσιογράφοι.

Ο μεταμεσονύχτιος ανασχηματισμός

Λίγο πριν τις 2 το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη νέα δομή της κυβέρνησης, η οποία είναι πολυπληθέστερη από την προηγούμενη, με περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς (πάνω από δύο σε κάθε υπουργείο), με δύο ενισχυμένα υπουργεία, αυτά των Οικονομικών (μετονομάζεται σε Ανάπτυξης) και Οικονομίας και ένα υπερυπουργείο, αυτό των Εσωτερικών που θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό της κυβέρνησης, αλλά και για την επικοινωνία και την προβολή του έργου της.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος

 

Υπουργός Εσωτερικών: Γιάννης Ραγκούσης

Υφυπουργός: Γιώργος Ντόλιος

Υφυπουργός: Θεοδώρα Τζάκρη

Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης

Υφυπουργός: Δημήτρης Κουσελάς

Υπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Δρούτσας

Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης

Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Βενιζέλος

Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης

Υφυπουργός : Παναγιώτης Ρήγας

Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας

Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας: Γιάννης Διαμαντίδης

Υφυπουργός: Ελπίδα Τσουρή

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Τίνα Μπιρμπίλη

Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης

Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου

Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Δημήτρης Ρέππας

Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Λούκα Κατσέλη

Αναπληρωτής Υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης

Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου

Υφυπουργός: Αννα Νταλάρα

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος

Υφυπουργός: Χρήστος Αηδόνης

Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης

Υφυπουργός: Μιλένα Αποστολάκη

Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χάρης Καστανίδης

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής

Υφυπουργός: Εμμανουήλ Οθωνας

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος

Αναπληρωτής Υπουργός: Τηλέμαχος Χυτήρης

Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης

Υπουργός Επικρατείας: Χ άρης Παμπούκης

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γιώργος Πεταλωτής

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση και τα νέα πρόσωπα

Στον δομικό και αναπάντεχο -λόγω της ώρας που ανακοινώθηκε- ανασχηματισμό αναλαμβάνουν υπουργικό θώκο ο Χρήστος Παπουτσής , που αντικαθιστά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, στη θέση του Σπύρου Βούγια, ο Μανώλης Όθωνας , ο οποίος διαθέτει την εμπειρία στον τομέα, καθώς ήταν γραμματέας Τομέα Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Υπουργική θέση αναλαμβάνει και ο μέχρι τώρα γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης , ο οποίος τοποθετείται στο υπουργείο Εσωτερικών, ως αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τη Β.Ελλάδα και την Ανάπτυξη στην περιοχή.

Νέος υπουργός στο επανασυσταθέν υπουργείο Ναυτιλίας, που μετονομάζεται σε Υπουργείο Θαλάσσιων Μεταφορών και Νήσων, το παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Πειραιά Γιάννης Διαμαντίδης.

Στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης , αναλαμβάνει τα κρατικά ΜΜΕ, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας,ένα νευραλγικό πόστο που γνωρίζει καλά, καθώς έχει διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος και διατηρεί άριστες σχέσεις με τους ανθρώπους κλειδιά στα ΜΜΕ.

Νέο πρόσωπο στη κυβέρνηση είναι επίσης ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας , που αναλαμβάνει υφυπουργός στο δύσκολο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως μετονομάζεται το υπουργείο Οικονομίας. Υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο ο Ντίνος Ρόβλιας , με αρμοδιότητα τις επενδύσεις.

Η Τίνα Μπιρμπίλη , αν και φερόταν να απομακρύνεται, λόγω της άρνησής της να κατέβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τελικά μετά από μαραθώνιες διεργασίες διατήρησε τη θέση της στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Ωστόσο της αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες στον τομέα της ενέργειας.

Η Λούκα Κατσέλη , επίσης ήταν πολύ πιθανό να απομακρυνθεί σύμφωνα με τις φήμες. Μετακινήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, ωστόσο ο πρωθυπουργός δείχνοντάς της και πάλι εμπιστοσύνη, την τοποθέτησε στο κρίσιμο υπουργείο Εργασίας. Έμαθε τα νέα στον αέρα, καθώς επέστρεφε στην Αθήνα.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μετακινήθηκε από το υπουργείο Υγείας, καθώς δεν κατάφερε να βάλει τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων. Της χρέωσαν καθυστερήσεις. Πάντως δεν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση. Απλώς μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρώτρια υπουργός.

Η Άννα Νταλάρα , σύζυγος του Γιώργου Νταλάρα, μπήκε στην κυβέρνηση και ανέλαβε υφυπουργός Υγείας με αντικείμενο την μεταναστευτική πολιτική. Έχει πλούσια πείρα στο θέμα των μεταναστών, καθώς εργαζόταν για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα