Κάψουλα στο σφυρί

Κάψουλα στο σφυρί

Σε δημοπρασία βγάζει ο οίκος "Σόθμπις" στη Νέα Υόρκη, την διαστημική κάψουλα Vostok 3KA-2, η οποία προετοίμασε τον Γιούρι Γκαγκάριν για το ταξίδι στο διάστημα. Από 2 έως 6 εκατομμύρια δολάρια η τιμή εκτίμησης

Στις 12 Απριλίου του 1961, ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στο διάστημα, μπαίνοντας σε τροχιά γύρω από τη γη.

Ακριβώς πενήντα χρόνια αργότερα, οι Αμερικανοί βγάζουν σε δημοπρασία το Vostok 3KA-2, το οποίο έκανε την καθοριστική δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες, τρεις εβδομάδες πριν ο Ρώσος κοσμοναύτης, ξεκινήσει για το ιστορικό ταξίδι του.

Το Vostok 3KA-2, μετέφερε τον Ιβάν Ιβάνοβιτς, ένα ανθρώπινο ομοίωμα και τη Zvezdochka μια σκυλίτσα σε τροχιά γύρω από τη γη και εισήλθε στο χώρο πάνω από τη Ρωσία, 115 λεπτά αργότερα. Όλα πήγαν ακριβώς όπως είχαν σχεδιαστεί και η Zvezdochka επέστρεψε ασφαλής.

Το ομοίωμα Ivanovich εκτίθεται στο Smithsonian National Art & Space Museum από το 1997.

“Όχι μόνο δεν υπάρχουν άλλα δείγματα του πρώτου διαστημόπλοιου εκτός Ρωσίας, αλλά αυτή η κάψουλα υπήρξε καθοριστική στη διαστημική ιστορία καθώς έδωσε το πράσινο φως για το εντυπωσιακό επίτευγμα του Γκαγκάριν”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος των Special Projects του Οίκου, Ντέιβιντ Ρήντεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα