Εύθραυστη εμπιστοσύνη

Εύθραυστη εμπιστοσύνη
Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η νέα κυβέρνηση

Χωρίς εκπλήξεις έληξε η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 152 "υπέρ" και 148 "κατά"

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε, όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Η τριήμερη συζήτηση πάνω στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης έληξε λίγα λεπτά τα μεσάνυχτα με τις δευτερολογίες του πρωθυπουργού και των αργηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ψηφοφορία που ακολούθησε είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Οι 152 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ενώ οι 148 βουλευτές της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν.

Καραμανλής:  Με σημαία τις μεταρρυθμίσεις και επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αποτέλεσαν τη σημαία της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ ήταν το κύριο σημείο και της δευτερολογίας του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μια αποτίμηση της τριήμερης συζήτησης, κάνοντας επίθεση στην αντιπολίτευση και λέγοντας ότι “ακουσα κριτικές σκέψεις, τις οποίες σέβομαι, όσο κι αν διαφωνούμε. Άκουσα, όμως, να επαναλαμβάνονται και αφορισμοί, που διαπνέονται από ισοπεδωτικές αντιλήψεις. Άκουσα τοποθετήσεις, που εκφράζουν συγκρουσιακές προθέσεις, απέναντι σε κάθε αλλαγή. Άκουσα θέσεις έντονου λαϊκισμού”. Επιπλέον, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός είπε ότι “κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν ότι είχαν κυβερνητικές ευθύνες. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να διαφύγουν από το κυβερνητικό παρελθόν τους και εκείνο της παράταξής τους” και ότι “δεν έλαβαν το μήνυμα της Κοινωνίας”.

Όσο αφορά τις μεταρυθμίσεις που προτίθεται να προωθήση η κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλή τόνισε ότι είναι αναγκαίες. “Το σημερινό ελληνικό κράτος είναι ακόμη αιχμάλωτο σε σοβαρές αδυναμίες του παρελθόντος. Δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής. Χρειάζεται τολμηρές αλλαγές”, είπε ο Κώστας Καραμανλής και ανέπτυξε επιγραμματικά τις αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνησή του στη νέα τετραετία, όπως στο ασφαλιστικό, την παιδεία και στην κοινωνική πολιτική, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Όπως είπε ο Κώστας Καραμανλής η κυβέρνηση δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο πρωτύτερα, επειδή δε θέλησε να παίξει με τους θεσμούς, αλλά τόνισε πως είναι αναγκαίο να αλλάξει τώρα, αφού είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται “η αναγκαία κυβερνητική σταθερότητα”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην αναθεώρηση του συντάγματος, μιας και η νέα βουλή είναι αναθεωρητική. Σ’ αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός ήταν έντονα επικριτικός προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς την ψήφο του οποίου είναι πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση. “Ακούστηκαν προφάσεις φυγής από την ευθύνη που αναλογεί σε όλους μας. Και μάλιστα, από εκείνους που είχαν καταθέσει ταυτόσημες προτάσεις για μείζονος σημασίας ρυθμίσεις”, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος προφανώς στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι “δεν στέκει καμιά δικαιολογία όταν θυσιάζεται μια μείζονος σημασίας θεσμική διαδικασία στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων. Και μάλιστα εσωκομματικών σκοπιμοτήτων”.

Παπανδρέου: “Καθηλωμένος στην καρέκλα της απάθειας ο πρωθυπουργός”

Έντονα επικριτικός εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ήταν στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η πάταξη της διαφθοράς, η προστασία της πολιτικής από τα εξωθεσμικά κέντρα και η ανάγκη ανάκαμψης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, κυριάρχησαν στη δευτερολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

“Μετά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, συμβιβαστήκατε πλήρως με τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας. Εγκαταλείψατε τα μεγάλα λόγια για τη διαφθορά κι εσείς και οι υπουργοί σας” κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Γιώργος Παπανδρέου.

“Για το μόνο που μίλησε συγκεκριμένα ο κύριος Καραμανλής, ήταν ο εκλογικός νόμος. Εμείς προτάσσουμε την επιταγή να κατοχυρώσουμε την αυτονομία του πολιτικού συστήματος απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα και τις υπερεξουσίες των ΜΜΕ. Και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό αποτελεί δημοκρατικό αίτημα του προοδευτικού κινήματος ανά τον κόσμο” ανέφερε.

“Θα υπερασπιστώ με συνέπεια, θα υπερασπιστούμε ως ΠΑΣΟΚ την ανάγκη της αυτονομίας της πολιτικής” συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. “Προτείνουμε ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας των δημοσίων συμβάσεων. Να ενημερώνεται η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, να αναρτώνται όλες οι προμήθειες και οι συμβάσεις στο Διαδίκτυο. Να υπάρξει πλήρης έλεγχος στο πολιτικό χρήμα και η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων να περιοριστεί σε εισφορές φίλων και μελών. Να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στις πηγές χρηματοδότησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Να περνάνε οι ανώτατοι δικαστικοί από ακρόαση από τη Βουλή, με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Τέλος οι μεταμεσονύκτιες τροπολογίες. Δύο αναγνώσεις στα νομοσχέδια, με χρονικό περιθώριο να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. Τέλος οι εκπλήξεις για τους κοινωνικούς εταίρους, τέρμα οι χαριστικές ρυθμίσεις. Προτείνουμε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Διαφάνειας: Να βάλουμε τέρμα στη διαφθορά στη χώρα”.

Σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως “ένα είναι πια σίγουρο: Σχέδιο, προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα για τη χώρα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν”. Κάλεσε δε, τον Πρωθυπουργό να διευκρινίσει, εάν πρόκειται να αυξήσει το ΦΠΑ, αν θα εκπληρώσει το κράτος τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν θα επιμείνει στο “απαράδεκτο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό” μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

“Τι θα γίνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού που αλώνιζαν οι κουμπάροι που πουλούσαν προστασία στα καρτέλ της ακρίβειας; Θα μπει φρένο στην ακρίβεια; Τι θα κάνετε με τη χρηματοδότηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος; Θα αποδεχθείτε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αύξηση των κονδυλίων κατά 1 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό; Τι θα γίνει με το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού που είναι βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ; Τι θα κάνετε για να μειωθεί η ψαλίδα των τιμών για τους αγρότες; Τι θα κάνετε για να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τα νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο; Θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από τη Δικαιοσύνη για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών; Θα συμφωνήσετε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής;” ρώτησε επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου.

“Θα κάνω και άλλα ζεϊμπέκικα, αν είναι να αλλάξουμε την εξωτερική πολιτική, όπως έκανα με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., γιατί εγώ είχα επιτυχία στην πολιτική αυτή” τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική.

 “Η δικτατορία, η ακροδεξιά ευθύνεται για τη σημερινή κατοχή στην Κύπρο. Η κυβέρνηση του Καραμανλή δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το Χώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το πρόβλημα με τα Σκόπια, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου κατάφερε την πρώτη συμφωνία Γιλμάζ-Παπούλια και τις πρώτες επιτυχίες με τα Σκόπια, ενώ η σημερινή κυβέρνηση διολίσθησε στο θέμα αυτό. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έβαλε στην ΕΟΚ, αλλά οι δικές μας κυβερνήσεις εξασφάλισαν τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, την προστασία αγροτικών προϊόντων” ανέφερε ο κος Παπανδρέου και συνέχισε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό:

“Είστε καθηλωμένος στην καρέκλα της απάθειας και του ανήμπορου παρατηρητή στα εξωτερικά ζητήματα. Χάσατε μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες, εγκαταλείψατε τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά όπλα και μάλιστα από το CNN. Εμείς πετύχαμε τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία μετά το 1974, την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς ν’ ανοίξει μύτη, δουλεύοντας με σχέδιο και προοπτική, χωρίς ανούσιες κορώνες – ο Κάρολος Παπούλιας, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γιάννης Κρανιδιώτης κι εγώ προσωπικά”.

“Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά είναι μειοψηφία στην κοινωνία. Χρέος όλων μας είναι να εκφράσουμε τον άλλο δρόμο, να του δώσουμε ενωτική προγραμματική διέξοδο, προοπτική νίκης – και αυτό θα το πράξουμε” κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Αλέκα Παπαρήγα: “Να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι”

“Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε τίποτα να δώσουν” τόνισε στη δική της ομιλία η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, το οποίο αποτέλεσε και κύριο θέμα της ομιλίας της. “Η δήλωση Μαγγίνα ήταν ξεκάθαρη για το ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι πρέπει να περιμένουν να δούμε τι θα κάνει”, είπε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι “η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν πρέπει να περιμένουν το διάλογο και το τι θα πει ο κύριος Αναλυτής. Πρέπει να ξεσηκωθούν από τώρα και να θέσουν τα αιτήματα τους. Χρειάζεται να αναπτυχθεί η μάχη ιδεών”. Ακόμα τόνισε ότι “από το ’50 και μετά ούτε το κράτος ούτε η εργοδοσία δεν κατέβαλαν χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Και δεν είναι αιτία τα ελλείμματα αλλά πρόσχημα” και αναφερόμενη στις προθέσεις της κυβέρνησης είπε ότι “η ουσία είναι ότι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θέλουν να απαλλαγεί το κράτος και η εργοδοσία από τις εισφορές και να τις μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων”. Επιπλέον η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε έωλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, ενώ αναφερόμενη στις δηλώσεις Σουφλιά σημείωσε ότι το περιβάλλον έχει υποστεί ανυπολόγιστες συνέπειες και ανεπίστροφες καταστροφές και οι ευθύνες είναι διαδοχικές από συγκεκριμένα κόμματα και είπε ότι “το κέντρο του προβλήματος είναι ότι οι συνέπειες από την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ασυμβίβαστες με την προστασία του περιβάλλοντος γιατί είναι εχθρός του περιβάλλοντος”. Κλείνοντας την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό να επιτεθεί προς τα εμπρός, διαφορετικά θα βρεθεί στο τοίχο.

Αλέκος Αλαβάνος: “Συνεδρίαση – μαϊμού”

“Μειοψηφία” χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος στην παρέμβασή του και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση “δεν έχει την δημοκρατική νομιμοποίηση”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κύριος Αλαβάνος στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: “απαντήστε κύριε πρωθυπουργέ τι θα κάνετε; Μήπως χρειάζεται να κάνουμε νέα προεκλογική εκστρατεία γιατί φαίνεται ότι δεν συγκεντρώνετε τις 180 ψήφους”. Ακόμα, όσο αφορά τη συζήτησε πάνω στις προγραμματικές δηλώσεις ο Αλέκος Αλαβάνος τη χαρακτήρισε “συνεδρίαση – μαϊμού”, επειδή όπως είπε δεν συζητούνται τα πραγματικά προβλήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το νέο προϋπολογισμό της κυβέρνησης στοιχεία για τον οποίο δεν έχουν δοθεί ακόμα και τόνισε πάλι απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ότι “εχει υποχρέωση η κυβέρνηση να δώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Γιατί δεν το δώσατε να το έχουμε υπόψη μας τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Πρέπει να ρωτάμε τις χαρτορίχτρες για να μάθουμε;”. Τέλος ο Αλέκος Αλαβάνος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός όσο αφορά τις δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη. “Έρχονται εδώ στη Βουλή και εκθειάζουν ως πρότυπο, όχι μόνο την δικτατορία του Μεταξά αλλά και τη Χούντα που οδήγησε στον Αττίλα και στη κατεχόμενη Κύπρο. Παρουσιάζονται εδώ στη Βουλή δυνάμεις πολιτικές, να λένε ότι ο Μεταξάς και η Χούντα είναι πρότυπο της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να προστατέψουμε τους νέους μας”, είπε.

Γιώργος Καρατζαφέρης: Με αναφορές στις δικτατορίες

Στις αρνητικές επιπτώσεις του Ευρώ και στα θέματα Ελλάδας – ΕΕ, αλλά και ζητήματα δημόσιας τάξης επικεντρώθηκε η δευτερολογία του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε πως είναι ανάγκη η Ελλάδα να διεκδικήσει στις Βρυξέλλες βάσει των ιδιαιτεροτήτων της και δήλωσε ότι σε αυτή τη μάχη το κόμμα του θα σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση. Επίσης, αναφερόμενος στο Ευρώ κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι έπεισε τους Έλληνες να δεχθούν την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ αλλά δεν φρόντισε να θωρακίσει το νόμισμα. “Η Οικονομία δεν μπορεί να κουνηθεί” είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε τι πρόκειται να γίνει αν το ευρώ συνεχίσει να καλπάζει έναντι του δολαρίου “θα βλέπουμε τους Αμερικανούς με το κυάλι”, απάντησε. Όσο αφορά τα ζητήματα δημόσιας τάξης ο κύριος Καρατζαφέρης ζήτησε να ενισχυθεί η παρουσία της αστυνομίας στις πόλεις και τις γειτονιές, ζητώντας “να φύγουν οι κάμερες πάνω από το κεφάλι μας και να «έρθουν οι αστυνομικοί έξω από τα σπίτια μας”. Ακόμα, ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, από το βήμα της βουλής ακούστηκαν κολακευτικά σχόλια για τις δύο δικτατορίες που γνώρισε η χώρα μας. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να χαριστούν τα αγροτικά χρέη, προσθέτοντας ότι “αφού το μπόρεσε η Δικτατορία, το μπορεί και η Δημοκρατία” και προέτρεψε  τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μεταξά “να δημιουργήσει πάγκους που πωλούν οι αγρότες τα προϊόντα τους ώστε να εξαλειφθεί η εξάρτηση των αγροτών από τους μεσάζοντες”, δίνοντας έτσι και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματός του στην καινούρια βουλή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα