Barcelona confidential: Τα Smartphones της νέας… φουρνιάς

Barcelona confidential: Τα Smartphones της νέας… φουρνιάς

Τα Smartphones που θα συνταξιοδοτήσουν οριστικά τα iPhone και Omnia, καθώς και τα νέα μοντέλα από Sony Ericcsson και Nokia έκαναν αποκαλυπτήρια στη...

Τα Smartphones που θα συνταξιοδοτήσουν οριστικά τα iPhone και Omnia, καθώς και τα νέα μοντέλα από Sony Ericcsson και Nokia έκαναν αποκαλυπτήρια στη έκθεση της Βαρκελώνης.Τι τσιπάκια θα βάλεις μέσα στο δεδομένο χώρο που έχεις αποφασίσει για τη συσκευή σου; Τι οθόνη θα βγάλεις στην επιφάνεια για να τραβήξεις τα βλέμματα; Και, τελικά, τι λογισμικό θα του δώσεις για να μπορεί να δουλεύει στο έπακρο των δυνατοτήτων του; Βαρύ αλλά σοφιστικέ Windows Mobile, ελαφρύ αλλά απλοϊκό Symbian ή άκουσον άκουσον Linux; Με αυτά τα ερωτήματα κατά νου, πλέον, οι μηχανικοί των κορυφαίων κατασκευαστών δίνουν τη μάχη των Smartphones βασισμένοι σε δοκιμασμένες λύσεις.



Μέχρι το επόμενο iPhone, ίσως, και μια νέα επανάσταση, δε μιλάμε για νέα γενιά Smartphones. Μιλάμε για νέα φουρνιά. Τηλέφωνα που βελτιώνουν τις επιδόσεις των προκατόχων τους, γίνονται ολοένα και πιο πλήρη από άποψη συνδεσιμοτήτων, μεγαλώνουν σε επιφάνεια για φιλοξενήσουν μεγαλύτερες οθόνες, καλύπτουν περισσότερες ανάγκες και τελικά κερδίζουν το καταναλωτικό κοινό που πιστεύει «είς μία συσκευή…». Κάπως έτσι κύλησε και το πρόσφατο World Mobile Congress 09 που διεξήχθη στη Βαρκελώνη.




Garmin Asus Nuviphone G60












Λογισμικό: Linux


Μνήμη: 128 MB RAM, 4GB ενσωματωμένη, επέκταση 16GB ως (Micro SD, HC)


Οθόνη: 3.55’’ (272 x 480 WQVGA)


GPS: SirfStar III


Συνδεσιμότητες: 3.6 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.0 A2DP


Κάμερα: 3MP, auto-focus



Πολλά τηλέφωνα προσπάθησαν να “σκοτώσουν” το iPhone και μερικώς το κατάφεραν. Όχι όμως όταν μιλάμε για την οθόνη του και τη γενικότερη λογική στην πλοήγηση και τη χρήση. Όσα τηλέφωνα έκαναν το match up είχαν υποδεέστερες οθόνες, μικρότερη ευαισθησία στο δάχτυλο και γενικά ήταν πιο αργά στη λειτουργία.



Κάπου εκεί ήταν που η Asus αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Garmin, την κορυφαία εταιρεία σε επαγγελματικές συσκευές GPS και να δώσει στην αγορά ένα τηλέφωνο διαφορετικό από τα άλλα αλλά εξίσου καλό αν όχι καλύτερο (μένει να αποδειχθεί) από αυτά.



Τι διαφορετικό έχει; Το Garmin Asus Nuviphone G60 έρχεται με λογισμικό Linux και είναι βασισμένο γύρω από την πληροφορία θέσης. Καταρχήν, συνεχίζει να φοράει το κορυφαίο chipset της Sirfstar ενώ όλο του το software είναι προσανατολισμένο γύρω από συντεταγμένες: Οι φωτογραφίες γίνονται αυτόματα geotag, στις επιλογές μιας επαφής είναι η έκδοση φωνητικών οδηγιών για πιο εύκολη μετάβαση και διαθέτει προεγκατεστημένα POIs (θέσεις ενδιαφέροντος όπως π.χ νοσοκομεία, αξιοθέατα).



Αν κάτι λείπει αυτό είναι επεξεργαστής κειμένου και υπολογιστικό φύλλο. Θα μπορεί μόνο να τα δει αλλά όχι να τα τροποποιήσει. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει μέχρι να κυκλοφορήσει.









Samsung Omnia HD












Λογισμικό: Symbian S60 rel.5


Μνήμη: 8/16 GB εσωτερική μνήμη επέκταση 16GB (microSD TransFlash)


Οθόνη: 3.7’’ OLED (360 x 640)


GPS: Ενσωματωμένος δέκτης και A-GPS


Συνδεσιμότητες: HSDPA 7.2 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.0 A2DP, DLNA


Κάμερα: 8 MP, autofocus, flash, δευτερεύουσα κάμερα για βιντεοκλήσεις



High Definition η HTC; High Definition και η Samsung. Μπορεί να είχαμε κάποια μικρά παράπονα από την αναισθησία της οθόνης και το GPSOne Chipset της Qualcomm αλλά το «παλιό» Samsung Omnia ήταν το πιο πλήρες από άποψη λειτουργιών. Το «νέο» εκτός από γιγαντοοθόνη και μάλιστα τεχνολογίας OLED κατάφερε να στριμώξει στα «εντόσθια» του και μια υπερκάμερα των 8MP με autofocus και φλάς. Τα καλύτερα νέα που είχαν οι φαν των HD multimedia εδώ και καιρό.



Βασισμένο στα Windows Mobile, το Omnia HD έρχεται με το γνωστό widget που αν και ολίγον αργό δίνει σημαντικές λύσεις στα θέματα πλοήγησης εντός τηλεφώνου. Κατά τα άλλα, διαθέτει πλήρες πακέτο από λογισμικό παραγωγικότητας που είναι το ζητούμενο σε όλα τα pro -στην τιμή- τηλέφωνα. Φυσικό πληκτρολόγιο ή γραφίδα μάλλον αποτελούν μακρινές σκέψεις για τους μηχανικούς της Samsung αλλά δε χρειάζονται κιόλας. Το εικονικό πληκτρολόγιο XT9 στο «παλιό» δούλευε μια χαρά.









HTC Touch Pro II












Λογισμικό: Windows Mobile 6.1


Μνήμη: 512 και 288 MB εσωτερική μνήμη


Οθόνη: 3.6’’ (480 X 800)


GPS: Ενσωματωμένος δέκτης και A-GPS


Συνδεσιμότητες: HSDPA 7.2 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.0 A2DP


Κάμερα: 3,2 MP auto focus



Το τηλέφωνο που άλλαξε την αγορά των fan-smartphones ήταν το iPhone. Το τηλέφωνο που άλλαξε, όμως, την αγορά των pro-Smartphones ήταν το HTC TyTn. Ήταν αυτό με την καλύτερη εργονομία, την καλύτερη οθόνη και την καλύτερη εισαγωγή στοιχείων, χάρη φυσικά στο πλήρες πληκτρολόγιο. Ο διάδοχος του δε, το HTC TyTn ΙΙ, ήταν αποθέωση.



Οι μηχανικοί της HTC, πιστοί στο πνεύμα των καιρών, αποφάσισαν ότι ο δισέγγονος του TyTn, το HTC Touch Pro II, χρειαζόταν μεγάλη οθόνη και του την έδωσαν. Παράλληλα ξεπέρασαν τον εαυτό τους στο σχεδιασμό αλλά παρέμειναν μάλλον αυστηρά business στο σχεδιασμό του UI. Ας είναι. Για επαγγελματικό εργαλείο ήταν, είναι και θα παραμείνει το κορυφαίο. Αν μόνο έβαζαν Sirfstar III…









Sony Ericsson Idou












Λογισμικό: Symbian OS


Μνήμη: 118 MB και επέκταση 8GB Memory Stick Micro


Οθόνη: 3.5” (360 x 640)


GPS: Ενσωματωμένος δέκτης και A-GPS


Συνδεσιμότητες: 3.6 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.0 A2DP, DLNA


Κάμερα: 12.1 MP, autofocus, xenon flash, δευτερεύουσα VGA κάμερα για βιντεοκλήσεις



Όταν ο ντόρος είναι λιγότερος, το τηλέφωνο συνήθως είναι καλύτερο και έρχεται και στην ώρα του. Το Sony Ericsson Idou είναι ουσιαστικά ο διάδοχος του XPERIA και βασίζεται σε τρεις άξονες: Πλοήγηση αφής – κάμερα – multimedia. Το πρώτο κινητό με Touch UI λειτουργικό που αναπτύσσει ακόμα το Symbian Foundation θα έρθει με μια οθόνη των 3,5 ιντσών.



Σε ότι αφορά την κάμερα, τα 12.1 MP ίσως είναι υπερβολικά και μάλλον θα ήταν καλύτερα με μια μικρή αλλά τίμια Cybershot. Κατά τα άλλα το πακέτο με τις συνδεσιμότητες και GPS είναι πλήρες με μόνη παραφωνία το HSDPA των 3.6 Mbps.




Nokia N97












Λογισμικό: Symbian OS v9.4


Μνήμη: 32 GB εσωτερική μνήμη και επέκταση ως 16GB (microSD TransFlash)


Οθόνη: 3.5” (360 x 640)


GPS: Ενσωματωμένος δέκτης και A-GPS


Συνδεσιμότητες: 3.6 Mbps, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.0 A2DP, UPnP


Κάμερα: 5 MP, autofocus, flash, δευτερεύουσα VGA κάμερα για βιντεοκλήσεις



Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Το Ν97 παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη φορτωμένο με μεγάλες προσδοκίες και αποστολή να ηγηθεί του στόλου της Nokia. Χαράς ευαγγέλια για όλους τους οπαδούς της (και οπαδούς των Symbian φυσικά) που, όλο αυτό το διάστημα, συμμετείχαν στον πόλεμο των Smartphones ως παρατηρητές.



Σίγουρα δεν πρόκειται για το τηλέφωνο που θα ξεχωρίσει από τα τεχνικά του χαρακτηριστικά: HSDPA στα 3,6 Mbps, τους χάρτες pay as you drive, και GPS που είναι προφανώς Qualcomm. Παράλληλα το πλήρες πληκτρολόγιο δεν μπορεί θα θεωρηθεί καινοτομία. Ωστόσο, αν κάτι ξέρει καλά η Nokia είναι να κάνει τηλέφωνα που δουλεύουν χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις. Δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο.




Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα