Σε βαρύ κλίμα για Ελλάδα το Eurogroup

Σε βαρύ κλίμα για Ελλάδα το Eurogroup
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ πριν από την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) ** Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. Να αναφέρεται ως πηγή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ** Eurokinissi

Με το πρόγραμμα και τους στόχους να έχουν εκτροχιαστεί, δύσκολη αναμένεται να είναι η θέση της Ελλάδας κατά το αυριανό Eurogroup

Με βαρύ πρόγραμμα συνέρχεται αύριο, 9 Ιουλίου, το Eurogroup, χωρίς ωστόσο να αναμένονται άμεσες αποφάσεις, παρά τις πιέσεις που ασκούν οι αγορές, λόγω των διαφωνιών που έχουν προκύψει μεταξύ των κρατών της νομισματικής ένωσης.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, θα επικεντρωθούν στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, στη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, στο αίτημα της Κύπρου για υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης, καθώς και σε ζητήματα εποπτείας των Ευρωπαϊκών τραπεζών και χρήσης κεφαλαίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την παροχή βοήθειας στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας.

Στο ελληνικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν καταστήσει σαφές στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί θέμα αλλαγής του Μνημονίου ή παράταση του προγράμματος κατά δυο χρόνια.

Επιπλέον, οι επικεφαλής της τρόικας συνέστησαν στον Γιάννη Στουρνάρια να προετοιμάσει ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2016, με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το πρόγραμμα θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν αναμένεται να θέσει θέμα τροποποιήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τη σύνοδο του Eurogroup, ενώ πιθανότατα θα περιοριστεί στην αναγνώριση των αποκλίσεων και θα δεσμευτεί για ένα νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα