Όταν το ζητούσε ο Ανδρέας

Όταν το ζητούσε ο Ανδρέας

Όλα ήταν διαφορετικά. Κανείς δεν μιλούσε, αφού το πολύ πολύ να έβλεπε την άλλη μέρα μια δήλωση του στυλ "έθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος"


 Μπορεί να τον λένε Παπανδρέου, δεν είναι όμως ο …Αντρέας. Είναι ο Γιώργος, για άλλους “Γιωργάκης”, που προσπάθησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, να μιμηθεί τον πατέρα του. Μόνο, που όταν ο Αντρέας ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διανοούταν κανείς να αρθρώσει λόγο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άλλωστε, ήταν από τους φανατικότερους θαυμαστές του Παπανδρέου κι ως φωτεινός εγκέφαλος είχε εισηγηθεί, αν δεν κάνουμε λάθος, το περίφημο εμπάργκο σε βάρος της ΠΓΔΜ, όταν το “σκοπιανό” ήταν στο φόρτε του και πολύ νεαρός σε ηλικία για να τρέφει ηγετικές φιλοδοξίες.

Ο Κώστας Σημίτης, μάλλον προτιμούσε να κρατήσει τις σκέψεις για τον εαυτό (ή το περιβόητο μπλοκάκι του) κι ο Νικήτας Κακλαμάνης, είχε φροντίσει να συνταχθεί με το ρεύμα του “ό,τι πεις Πρόεδρε”.

Όσοι άρθρωναν διαφορετικό λόγο στο ΠΑΣΟΚ, το πολύ-πολύ να έβλεπαν την άλλη μέρα καμιά δήλωση του στυλ “έθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος”. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το “Κίνημα” έμαθε τις δημοκρατικές διαδικασίες, όταν έφυγε από την ζωή ο ιδρυτής και αρχηγός του για 22 ολόκληρα χρόνια.

Γι αυτό και “δυσκολεύεται” ακόμη, να συνηθίσει τον ανοιχτό διάλογο, τις κρυφές  ή φανερές ψηφοφορίες. Ο Πρόεδρος μοιάζει να αμφιβάλλει για τους “διεκδικητές” της καρέκλας του, οι μνηστήρες (εν προκειμένω ο μνηστήρ, γιατί ο τρίτος πόλος μάλλον είναι για να συζητάμε γενικώς και αορίστως, τόσο πολύ δεν σηκώνει πολλές υποψηφιότητες το “δημοκρατικό” σοσιαλιστικό κίνημα) υποψιάζεται “πραξικοπήματα” και “υφαρπαγές των ψήφων”.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, να παρακολουθήσουμε σε …ζωντανή σύνδεση, την παραλίγο διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, που μοιάζει να αδιαφορεί για την κυβερνητική πολιτική, έχοντας κλειστεί στο καβούκι του, σπαραζόμενο από έριδες και μια πρωτοφανή εσωστρέφεια. Θαρρείς ότι αν προκύψει ένα (εκ νέου) παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, ή πάμε στην εποχή Βενιζέλου, ως δια μαγείας θα λυθούν τα προβλήματά μας (και τους).

Ποια κυβερνητική πολιτική, ωστόσο; Η πρώτη ενέργεια της “νέας κυβέρνησης Καραμανλή” ήταν να αποσύρει το …καταραμένο βιβλίο της ιστορίας, συγκεντρώνοντας τα συγχαρητήρια του ΛΑΟΣ και του ασθενούντος Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου. Ο νέος Υπουργός Παιδείας, κ.Στυλιανίδης, επικαλέστηκε εισηγήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και ξανάφερε για διδασκαλία το…προηγούμενο βιβλίο.

Αλήθεια αυτό το έλεγξαν οι έχοντες, απ’ ό,τι φαίνεται, τον αποκλειστικό έλεγχο της καταγραφής (και διδασκαλίας) της ιστορίας. Τι λέει ο κ.Καρατζαφέρης. Ποια θέση παίρνει η εκκλησία και η θρησκευόμενη κυρία Κανέλλη;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα