Πόθεν και πως έσχες

Πόθεν και πως έσχες

Σε νέους ελέγχους ετοιμάζεται και ενημερώνει ταυτόχρονα τον κάθε ενδιαφερόμενο πως θα προβεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη συλλογή εσόδων. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μπαίνουν όσοι έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, ωστόσο περισσότερο με μέτρο πίεσης μοιάζουν οι έλεγχοι αυτοί.

Με διπλό στόχο το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά εξόρμηση. Στο “μάτι” του υπουργείου έχουν μπει οι Έλληνες οι οποίοι διαθέτουν λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Πρωταρχικός σκοπός, λογικό και επόμενο, η εξεύρεση περισσότερων εσόδων και αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό με δύο τρόπους. Πρώτον, με το να διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδονται οι αναλογούντες φόροι και κατά δεύτερον με το να γνωρίζει το υπουργείο την προέλευση των χρημάτων.

Η επιχείρηση έχει εξ ολοκλήρου περάσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων η οποία θα ελέγξει προσεκτικά όλους τους πολίτες της χώρας οι οποίοι διαθέτουν λογαριασμούς έξω και αποκομίζουν υψηλούς στόχους.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στο υπουργείο εκτιμούν πως ακόμα και όταν έχει αποδοθεί ο φόρος επί των τόκων, αυτός είναι ιδιαίτερα μεγάλος οπότε σίγουρα επιβάλλεται να ελεγχθούν και τα χρήματα, δηλαδή το αρχικό κεφάλαιο. Πόθεν προέρχονται και πως αποκτήθηκαν, η νομιμότητά τους εν ολίγοις.

Ο διαχωρισμός για τον καλύτερο έλεγχο

Η Γραμματεία η οποία θα ελέγξει όλον αυτόν τον “κατάλογο” έχει ήδη προχωρήσει στον καταμερισμό των υπό έλεγχο πολιτών σε δύο “ομάδες”.

Η μία εξ αυτών θα περιλαμβάνει τα ονόματα όσων δεν έχουν αποδώσει τους φόρους ακόμα και η άλλη εκείνων οι οποίοι θα θεωρούνται “ύποπτοι” ότι διαθέτουν μεγάλους λογαριασμούς αλλά και το πως τους απέκτησαν θα είναι ένα ερώτημα.

Μέτρο πίεσης

Επί της ουσίας όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο “ρόδινα” – εύκολα όσο θέλουν να τα παρουσιάσουν οι αρμόδιοι του υπουργείου. Διότι για να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι απαιτείται σε κάποιες περιπτώσεις η συνεργασία των λογής τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία ουδόλως φυσικά ενδιαφέρονται για την προσπάθεια της εκάστοτε κυβέρνησης ούτε δίνουν άνετα πληροφορίες για τις συναλλαγές, την απόδοση ή όχι του ΦΠΑ κλπ.

Τι θέλει λοιπόν να κάνει το υπουργείο; Να ανακαλύψει τρόπους ώστε να ξεπεράσει το συγκεκριμένο σκόπελο, αυτόν της άρνησης της συνεργασίας εκ μέρους των τραπεζών.

Βούληση του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν να αποστέλλονται από τις επιχειρήσεις στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων όλες οι συναλλαγές μέσω πιστωτικών χαρτών και σε δεύτερη φάση να τοποθετηθεί πάνω στην πιστωτική ειδικό τσιπ ώστε να εμφανίζονται όλες οι συναλλαγές σε ειδικό μητρώο το οποίο θα δημιουργηθεί από τη Γραμματεία.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι και εάν συμβαίνει αυτό σε άλλες χώρες, στις ΗΠΑ για παράδειγμα. Προς το παρόν πάντως ακούγεται αρκετά δύσκολο και περίπλοκο.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων

Ο έτερος των στόχων. Ίσως και ο ουσιαστικότερος τελικά, καθώς οι μελλοντικοί αυτοί έλεγχοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμα μέσο πίεσης ώστε να “πειστούν” ορισμένοι Έλληνες να επαναπατρίσουν κεφάλαια από το εξωτερικό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως σε περίπου ένα μήνα, στις 15 Οκτωβρίου, λήγει η σχετική ρύθμιση η οποία εισήχθη στην τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση. Με αυτήν η κυβέρνηση επιχείρησε να φέρει κεφάλαια πίσω και με την κείμενη νομοθεσία όσοι επαναπατρίσουν κεφάλαιο θα γλιτώσουν τον έλεγχο για την προέλευση των χρημάτων με φόρο 5%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα