Δοκιμή: Office 2007

Δοκιμή: Office 2007

Το νέο Office 2007 τα έχει όλα και συμφέρει: Καθαρά γραφικά και «μεταξένια» Κορδέλα που από πλευράς εργονομίας είναι όλα τα λεφτά

Το νέο Office 2007 τα έχει όλα και συμφέρει: Καθαρά γραφικά που δεν μπερδεύουν το χρήστη και μία πραγματικά «μεταξένια» Κορδέλα που από πλευράς εργονομίας είναι όλα τα λεφτά! Κορδέλα! Η καινούρια λέξη της Microsoft για την παραγωγικότητα σε εφαρμογές γραφείου. Πραγματικά «μεταξένια»! Ένας συνδυασμός από καρτέλες (tabs), πλαίσια διαλόγου, κυλιόμενους (scroll down) και απλούς (drop down) κατάλογους που όχι μόνο καταργεί τον παλιό πλεονασμό με τα ξεχωριστά μενού και τις γραμμές εργαλείων αλλά πλέον κάνει την πρόσβαση «παιχνίδι» χωρίς να μπερδεύει το χρήστη. Αέρινη από πλευράς ταχύτητας, πρότυπο από πλευράς εργονομίας!



Όποιος είναι καινούργιος στη δουλειά θα βρει το νέο «γραφείο» πολύ «εύκολο»! Όποιος είναι παλιός απλώς θα χρειαστεί ελάχιστο χρόνο για να σταματήσει τους παλιούς αυτοματισμούς και καθόλου χρόνο για να αναπτύξει καινούργιους. Ουσιαστικά και οι δύο θα ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία. Αυτή της ευκολίας. Όλες οι εντολές “δηλώνουν” παρόν κάτω από τον XML κώδικα που χρησιμοποιήθηκε για γίνει το νέο μας γραφείο πιο ευρύχωρο, πιο λειτουργικό, πιο καθαρό, πιο εύκολο στη χρήση!




Word 2007: Η χαρά του συντάκτη



To Word 2007 είναι η «χαρά» του συντάκτη! Ανοίγοντας ένα καινούριο έγγραφο φαίνεται η πρώτη ορατή διαφορά. Η προεπιλεγμένη γραμματοσειρά στα μενού και στο κείμενο είναι η Calibri που αφενός είναι πολύ φιλική στο μάτι, αφετέρου δένει άψογα με τα καινούρια «καθαρά» γραφικά. Έχοντας ήδη εξοικειωθεί μετά από περίπου δύο ώρες και γράφοντας αυτό το κείμενο, δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι που μου πήρε παραπάνω από δύο κλικ. Πηγαίνοντας το δείκτη του ποντικιού πάνω στην κορδέλα και κυλώντας τη ροδέλα, πηγαίνεις από ομάδα σε ομάδα εντολών με χαρακτηριστική ταχύτητα και άνεση. Τέρμα τα «
σε ποιο μενού βρίσκεται αυτή η εντολή;»! Με ένα scroll τα έχεις όλα μπροστά σου σε «στάση προσοχής» και υψηλή ετοιμότητα.



Οι προεπιλεγμένες διατάξεις είναι εξαιρετικά χρηστικές αλλά επιδέχονται και τροποποίηση. Πάνω αριστερά στο παράθυρο βρίσκεται το στρογγυλό κουμπί με τις «παλιές» εντολές αποθήκευσης, εκτύπωσης κ.λ.π. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η μπάρα γρήγορης πρόσβασης με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα κουμπιά που δίνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης της «δικής» σου μπάρας με μερικά κλικ.



Με δύο ακριβώς κλικ αλλάζεις τις διαθέσιμες εντολές και με τέσσερα τις λιγότερο συχνές. Στην ίδια μπάρα βρίσκεται και η δυνατότητα ελαχιστοποίησης της κορδέλας. Η δυνατότητα αυτή κλείνει κυριολεκτικά τα στόματα που φωνάζουν για μικρή επιφάνεια εργασίας και ανάγκες για μεγάλες οθόνες αφού η κορδέλα μπορεί να κρυφτεί χωρίς… ουσιαστικά να κρύβεται.




Η Κορδέλα σε πλήρη “ανάπτυξη” και λειτουργία






Φυσικά και θα ήταν χρήσιμο να μπορείς να αλλάξεις τη θέση της κορδέλας στην οθόνη ή τη σειρά που έχουν οι καρτέλες αλλά ήδη το παρόν προϊόν είναι αρκετά βήματα μπροστά από τις προηγούμενες εκδόσεις. Ίσως στα προσεχή service pack…




Excel 2007: Η Κορδέλα λύνει τα χέρια



Αν και το Excel απευθύνεται σε χρήστες με τεχνικό αντικείμενο δεν παύει να το χρησιμοποιούμε όλοι για απλή διαχείριση αριθμητικών στοιχείων, ως βάση δεδομένων και για τη δημιουργία επαγγελματικών γραφημάτων. Και για το μέσο χρήστη η Κορδέλα του Excel 2007 λύνει τα χέρια!



Έχοντας ένα αρχείο με στήλες και γραμμές από νούμερα οι βασικές λειτουργίες γίνονται παιχνιδάκι. Με την Κορδέλα ανοιχτή, οι περισσότερες βασικές συναρτήσεις -όχι μόνο το άθροισμα- καθώς και οι συχνότερα χρησιμοποιούμενες είναι μπροστά σου. Επιλογή των δεδομένων και της συνάρτησης είναι το μόνο που χρειάζεται για να κάνεις γρήγορα-γρήγορα τους υπολογισμούς που θες.



Το ίδιο και ακόμη παραπάνω, ισχύει για τα γραφήματα. Στην καρτέλα «Εισαγωγή» και στην ομάδα «Γραφήματα» βρίσκονται όλοι οι δυνατοί τύποι σε ένα scroll down μενού. Επιλογή δεδομένων και κλικ στο τύπο γραφήματος που θες και αμέσως εμφανίζεται το γράφημα. Συγχρόνως έχει αλλάξει η καρτέλα από την «Εισαγωγή» στη «Σχεδίαση» για τα περαιτέρω (χρώματα, διατάξεις κ.λ.π.) Αυτά για τους «πρακτικούς»!




Οι βασικές λειτουργίες του Excel με εντυπωσιακές επιλογές




Για τους «γραφικούς» υπάρχουν δύο σημαντικές αναβαθμίσεις σε ότι αφορά τις συνολικές επιλογές τύπων γραφημάτων, στη διαβάθμιση και τη διαφάνεια των χρωμάτων κάτι που κάνει το Office 2003 να έχει άρωμα 97-98! Όχι το Office δεν πήρε Euro αλλά η αναβάθμιση από την προηγούμενη έκδοση ήταν σαφέστατη.




Outlook 2007: Ο “αδικημένος” ταχυδρόμος








Το παλιό Outlook (2003) είχε τις πιο σημαντικές αναβαθμίσεις από όλα τα υπόλοιπα προγράμματα και τη γνωστή επιπλέον μπάρα για μετακινήσεις από τα email στις επαφές, στο ημερολόγιο κ.λπ. Ως αποτέλεσμα στο καινούριο Outlook υπάρχουν μόνο τα «καθαρά» γραφικά και όχι η Κορδέλα (βλ.
Photostory Outlook 2007 )! Πάντως την κατάσταση σώζει ένα κόλπο. Αν επιλέξεις το Word σαν βασικό επεξεργαστή κειμένου και πατήσεις «δημιουργία», το παράθυρο του email θα εμφανιστεί με τις γνωστές εντολές σε διάταξη από καρτέλες σε σειρά.



Μπορεί οι προφανείς αναβαθμίσεις να είναι μικρές αλλά είναι θαυματουργές για όσους είναι χρήστες RSS. Ο νέος «ταχυδρόμος» πλέον μπορεί να κάνει εισαγωγή RSS από πηγές και αρχείων OPML από το παλιό σου feedreader (βλ.
Photostory Outlook 2007 ). Απλώς, εύγε!




Powerpoint 2007: Καιρός για πλήρη πρωτοβουλία



Ανοίγοντας μια παρουσίαση που έχει φτιαχτεί σε παλιότερο Powepoint και αλλάζοντας το υπόβαθρο της διαφάνειας διαπιστώνεις αμέσως τις διαφορές με τα νέα «καθαρά» γραφικά. Αυτό που φάνταζε παρωχημένο αισθητικά είναι πλέον μεταμοντέρνο.



Και εκτός από την Κορδέλα, στο καινούριο PowerPoint, η Microsoft εισάγει μια διαφορετική νοοτροπία στη σχεδίαση διαφανειών. Τέρμα πιο το αυτόματο περιεχόμενο με τις μικρές δυνατότητες προσαρμογής! Καιρός για πλήρη πρωτοβουλία!



Οι παλιές επιλογές έχουν «σπάσει» σε ξεχωριστές ομάδες εντολών: Ξεκινάς επιλέγοντας μια κενή διαφάνεια, καθορίζεις τη διάταξη (κειμένου-αντικειμένων), επιλέγεις το θέμα (χρωματικό πρότυπο) από μια πολύ εύχρηστη κυλιόμενη μπάρα και βάζεις τις τελικές πινελιές με τη γνωστή μέθοδο: Κάνοντας scrolling πάνω στην Κορδέλα και χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζεις που είναι π.χ. οι γραμματοσειρές ή τα εφέ κίνησης, γυρνάς τις ομάδες εντολών μέχρι να βρεις αυτό που χρειάζεσαι.




Δημιουργία μια διαφάνειας για… το ΜΕΝ 24






Σε ότι αφορά τα αντικείμενα π.χ. βίντεο, γραφήματα, το κουμπί της εισαγωγής τους είναι πάνω στην ίδια τη διαφάνεια κάνοντας τη δουλειά «παιχνίδι». Με προφανές δάνειο από το Visio, πλέον υπάρχουν πάμπολλες επιλογές διαγραμμάτων (ιεραρχία, κύκλος, σχέση, πίνακας, πυραμίδα κλπ) στην καρτέλα «Εισαγωγή», ομάδα «σχήματα» και ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός σχημάτων στο διπλανό “Smartart”. Έτσι δε χρειάζεται πλέον να φτιάξεις τα γραφήματα στο Visio. Το φτιάχνεις κατευθείαν σε Powerpoint.




Στο δια ταύτα παρακαλώ!



Αντί επιλόγου θα δώσω ένα αναλογικό παράδειγμα: Το Office 2007 είναι σαν να χρησιμοποιείς Mozilla Firefox και Photoshop CS2 (οι πιο εύχρηστες εφαρμογές στην κατηγορίας τους) για να γράψεις ένα κείμενο ή να χειριστείς τα δεδομένα σου στο Excel. Φυσικά και η κορδέλα «δανείζεται» τις ιδέες τους αλλά ο συνδυασμός τους είναι πραγματικά ευφυής! Τόσο από πλευράς γραφικών όσο και από εργονομία. Δεν αποκλείεται μάλιστα άλλες εφαρμογές να ακολουθήσουν -και πολύ καλά θα κάνουν- το νέο δρόμο που χάραξε η Microsoft.



Τέλος στο ερώτημα αν αξίζει να κάνεις την αναβάθμιση η απάντηση είναι απλή: Με κλειστά τα μάτια!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα