Νέο πολυνομοσχέδιο για αγρότες: Πώς θα ρυθμιστούν ενυπόθηκα δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”
Στη Βουλή πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ενυπόθηκα δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο". Νέο ευνοϊκότερο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία συνεταιρισμών
- 05 Ιουνίου 2013 20:58
«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες των οποίων τα δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο», προβλέπουν ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι ρυθμίσεις αφορούν μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια αγροτών (φυσικών προσώπων) προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τελεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται, η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού αν είναι ανώτερο, κατά τον χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ το παρόν.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιοριστεί στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια και δεν αποτελούν πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του παραγωγού.
Πλέον, η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ από τον αγρότη, εντός δύο ετών. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού στο εν λόγω διάστημα, τότε θεωρείται ως νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο, διάρκειας από 5-15 έτη με επιτόκιο 3%.
Εφόσον το αγροτικό ακίνητο, δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του αγρότη, στη σύμβαση του δανείου η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το δικαίωμα εκμίσθωσής του και την εκχώρηση του μισθώματος σε αυτήν μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο.
Τα ακίνητα θα εκμισθώνονται για τρία χρόνια μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ την ευθύνη της όλης διαδικασίας θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας. Η τιμή εκκίνησης θα είναι στην ελάχιστη ετήσια δόση εξόφλησης του δανείου. Εφόσον ο διαγωνισμός αποβεί άγονος, επαναλαμβάνεται με νέα τιμή εκκίνησης. Σε κάθε νέα διακήρυξη ο προηγούμενος μισθωτής έχει δικαίωμα επί ίσοις όροις με τους λοιπούς υποψηφίους.
Επισημαίνεται ότι κι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό.
Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί η εκμίσθωση ή δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση της οφειλής από τα μισθώματα, ο εκκαθαριστής κινεί τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί του βεβαρημένου με υποθήκη αγροτικού ακινήτου για το μη εξοφληθέν ποσό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, η εν λόγω ρύθμιση αφορά περί το 20% των συνολικών δανείων προς την παλιά ΑΤΕ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται.
Ευνοϊκότερη νομοθεσία για Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
Νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, σύμφωνα με τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής, της οικονομίας και των αρχών του συνεργατισμού, προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το πολυνομοσχέδιο με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, συμφωνήθηκε ομόφωνα να έρθει στη Βουλή ξεχωριστός νόμος- πλαίσιο, ο οποίος θα στοχεύει στην επίλυση των θεμάτων αποκλειστικά των συνεταιρισμών.
Έτσι, συστήνεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ομάδα σύνταξης και επεξεργασίας προτάσεων, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, όπως δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, δεν θα ακυρώνει ό,τι θετικό έχει υπάρξει έως σήμερα.
Εξάλλου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του Μητρώου των ανενεργών συνεταιρισμών, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Για τον λόγο αυτόν το Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών θα είναι ανοικτό έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συνεταιρισμών κυμαίνεται μεταξύ 6.500 και 7.000, εκ των οποίων εκτιμάται ότι πάνω από το 50% θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση, καθώς η λειτουργία τους δεν είναι βιώσιμη ή πρόκειται για συνεταιρισμούς «σφραγίδες».
Επίσης, έως το τέλος του έτους παρατείνεται η μετατροπή των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) σε Πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) ή Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ). Ήδη έχουν δημιουργηθεί περίπου 500 νέοι συνεταιρισμοί, αλλά και αυτοί θα μπουν στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι το θέμα που αφορά στη χρηματοδότηση των οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ μέσω παρακράτησης από τις εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, θα ρυθμιστεί στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη θεσμοθέτηση του συνεταιριστικού κώδικα.
Πηγή: ΑΠΕ