Οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο κατεπείγον του νομοσχεδίου για τα δάνεια
Σε τέσσερις συνεδριάσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για τα δάνεια. Εισήγηση να ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα στην Ολομέλεια. Οι θέσεις των κομμάτων και η απάντηση της κυβέρνησης
- 04 Ιουνίου 2013 15:15
Οι τοποθετήσεις των κομμάτων στην επιτροπή της Βουλής, που συζητά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να μην επιμείνει στη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με την οποία αύριο βράδυ θα γινόταν η ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο συζητήθηκε επί της αρχής στην Επιτροπή. Αύριο το πρωί καλούνται σε ακρόαση στην Επιτροπή της Βουλής εννέα συνολικά φορείς, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους για τις προωθούμενες διατάξεις, μεταξύ των οποίων η Ένωση Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος. Το απόγευμα της Τετάρτης συζητούνται στην Επιτροπή τα άρθρα του νομοσχεδίου. Την προσεχή Παρασκευή θα γίνει η «δεύτερη ανάγνωση, προκειμένου το νομοσχέδιο να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα.
Αρχικά η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, ανακοίνωσε στην Επιτροπή ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν από το επικείμενο Eurogroup της 11ης Ιουνίου και επειδή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
Ο χαρακτηρισμός του κατεπείγοντος βρήκε αντίθετα τα κόμματα, με εξαίρεση τη ΝΔ. Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγα λεπτά, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Σκορδάς, «η ανάγκη να γίνει γρήγορα η ψήφιση των ρυθμίσεων προέκυψε από την προεργασία του υπουργείου Οικονομικών ενόψει του Eurogroup». Με την επανάληψη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, ανέφερε ότι «λαμβανομένων υπόψη των τοποθετήσεων των κομμάτων μπορεί το νομοσχέδιο να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία στην επιτροπή και να συζητηθεί και ψηφιστεί στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση ως το βράδυ της Δευτέρας». Την απόφαση για την ψήφιση του νομοσχεδίου την προσεχή Δευτέρα θα επικυρώσει η Διάσκεψη των Προέδρων.
Το νέο πλαίσιο της συζήτησης δεν βρήκε σύμφωνους τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν πρόβαλαν, όμως, αντιρρήσεις το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που αρχικά είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθούν το κατεπείγον και έτσι η συζήτηση προχώρησε με βάση τη βελτιωμένη εισήγηση του προέδρου της επιτροπής για τον αριθμό των συνεδριάσεων.
Τελικά, για το πρωί της Τετάρτης καλούνται σε ακρόαση στην επιτροπή οι φορείς ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Ένωση Τραπεζών, η ΤτΕ, ΕΣΑΜΕΑ, ΓΣΕΕ, ΔΣΑ, Συνήγορος Καταναλωτή και οι Συνταξιούχοι του ΙΚΑ.
Το υπουργείο Ανάπτυξης
Το προηγούμενο αντίστοιχων ρυθμίσεων σε άλλες χώρες, που βρέθηκαν σε περίοδο κρίσης, επικαλέστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται στο νομοσχέδιο. «Δεν θα μιλήσουμε για το ποιες ήταν οι διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης. Θα επικαλεστούμε κάτι πιο απλό. Υπάρχουν και άλλες χώρες, που πλήττονται από την κρίση. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας πείτε σε ποιες από τις χώρες αυτές ετοιμάζονται ή ψηφίζονται πιο γενναίες ρυθμίσεις. Και να το συζητήσουμε αυτό και σε σχέση με το πρόβλημα στο τραπεζικό μας σύστημα που είναι εντονότερο από ό,τι στην Πορτογαλία ή στην Ισπανία» είπε ο κ. Χατζηδάκης. Σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε ακόμη και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ότι πολλές από τις προωθούμενες ρυθμίσεις εφαρμόζονται ήδη από τις τράπεζες, ο υπουργός Ανάπτυξης αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο τότε η κυβέρνηση μιλάει τόσους μήνες με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την ΕΚΤ».
«Πράγματι σε αρκετές περιπτώσεις οι τράπεζες ρυθμίζουν ορισμένα δάνεια. Όμως, οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται για έναν χρόνο και όχι για τέσσερα και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται με τρόπο επιβαρυντικό για τα επιτόκια» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Αντιθέτως, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τους ανέργους με έξι μήνες απαλλαγή από κάθε είδους πληρωμή και φυσικά χαμηλότερο επιτόκιο για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Αναφερόμενος στις τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι στόχος είναι να διευκολυνθούν δανειολήπτες που δεν δικαιώνονται από τα ειρηνοδικεία (σήμερα τα 2/3 όσων προσφεύγουν δικαιώνονται και 1/3 χάνουν στα ειρηνοδικεία) και όταν βγαίνει η απόφαση καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά όλες τις δόσεις που μέχρι τότε δεν είχαν καταβάλει. «Αυτό έπρεπε να αντιμετωπισθεί με τρόπο ορθολογικό» εξήγησε για την υποχρέωση καταβολής ελάχιστης δόσης ο υπουργός. Ανέφερε, τέλος, ότι με το νομοσχέδιο δίνεται έμφαση στον προδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να σταματήσει η αβεβαιότητα και να βρεθεί ένας ειρηνικός τρόπος επίλυσης των διαφορών με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία.
Οι εισηγητές
Ο εισηγητής της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο παρέχεται διευκόλυνση στις κοινωνικές ομάδες που τα εισοδήματά τους έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις. Όπως είπε, στόχος είναι η προστασία των δανειοληπτών που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά προσπαθούν να είναι συνεπείς, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του είναι η παράταξη που σήμερα φέρνει το νομοσχέδιο, αυτό που θα ανακουφίσει χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες προσπαθούν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και η δική του παράταξη είναι εκείνη «έβγαλε τη θηλιά από χιλιάδες δανειολήπτες το 2004 καταργώντας τα πανωτόκια».
Να θεσμοθετήσει και να προσαρμόσει το πλαίσιο στη βάση των αποφάσεων, που έχουν εκδώσει τα δικαστήρια δικαιώνοντας δανειολήπτες, κάλεσε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης. Όπως είπε, «η παρούσα πρόταση της κυβέρνησης δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα που είναι τα νοικοκυριά των φτωχών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους». Είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν είναι γενναιόδωρο, αντίθετα, είναι περιοριστικό δεν ενσωματώνει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ώστε αυτές να είναι δεσμευτικές για τις τράπεζες. «Στόχος είναι αυτή την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης οι τράπεζες να διευθετήσουν ένα μείζον θέμα. Αν περάσουν αυτές οι ρυθμίσεις, οι τράπεζες θα έχουν αποτίμηση των κόκκινων δανείων. Αυτό που επιχειρείται είναι να διευκολυνθεί το ενεργητικό των τραπεζών, είπε ο κ. Σταθάκης ενώ για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη κατήγγειλε ότι γίνεται με προκλητικό τρόπο για να εξυπηρετήσει τις τράπεζες.
«Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα δικής σας διαπραγμάτευσης, που δεν είναι ικανοποιητικό. Θα είχατε πετύχει περισσότερα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραϊτης, για να προσθέσει: «Αντιμετωπίζουμε το νομοσχέδιο ως ένα μόνο βήμα. Δεν είναι η λύση που περίμενε η κοινωνία ούτε και η οριστική λύση που απαιτούσε η οικονομία».
Ο κ. Μωραϊτης δήλωσε ότι είναι η ακατανόητη η μη υπαγωγή στις διατάξεις των κόκκινων δανείων και διαπίστωσε ότι το νομοσχέδιο περιορίζει σε πολύ μικρό βαθμό τους ωφελούμενους. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να βάλει κόκκινες γραμμές με στόχο την προστασία των δανειοληπτών από τα επαχθή επιτόκια που εφαρμόζουν οι τράπεζες μέσω των αναδιαρθρώσεων των δανείων και κάλεσε το υπουργείο να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τα επαγγελματικά δάνεια που σήμερα μένουν εκτός των προωθούμενων ρυθμίσεων.
«Η πρώτη και βασική απορία μας είναι γιατί τιτλοφορείτε το νομοσχέδιο ως πρόγραμμα διευκόλυνσης δανειοληπτών, αφού εξυπηρετούνται μόνο οι τράπεζες» δήλωσε η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Μίκα Ιατρίδη, και κατήγγειλε ότι η συγκυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο υπακούοντας πειθήνια στις εντολές της τρόικας. «Για ποιον λόγο φέρνετε ένα νομοσχέδιο εμπαιγμού στο κοινοβούλιο;», απευθύνθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η βουλευτής εκτιμώντας ότι στην ουσία δεν εξυπηρετούνται οι δανειολήπτες. Είπε, όμως, ότι για την ελάχιστη πιθανότητα ελάχιστοι συμπολίτες μας να ωφεληθούν, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα περιμένουν βελτιωτικές παρεμβάσεις και διευκρινίσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης και θα επιφυλαχθούν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια.
«Μήνες τώρα περιμέναμε τα μέτρα ανακούφισης από την κυβέρνηση και βλέπουμε ένα νομοσχέδιο με το οποίο όσοι δανειολήπτες έχουν θέσει ως εγγύηση τους μισθούς και τις συντάξεις τους, θα υποχρεωθούν τώρα να βάλουν υποθήκη την πρώτη κατοικία τους» κατήγγειλε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος. «Ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν ένα γενναίο κούρεμα των δανείων» είπε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, που δικαιώνουν τους δανειολήπτες.
«Το νομοσχέδιο δεν δίνει ρεαλιστική προοπτική και είναι κατώτερο και των αναγκών και των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί για την επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος» είπε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις, ώστε και να δοθούν καλύτερες προοπτικές και να υπαχθούν μεγαλύτερες κατηγορίες πολιτών στις διευκολύνσεις. Η κ. Ξηροτύρη ανέφερε ότι και το διάστημα για να μην υπάρξει καταγγελία της δανειακής σύμβασης είναι μικρό και ο αριθμός δανειοληπτών που θα μπορέσει υπαχθεί στις διατάξεις θα αποδειχθεί μικρός, ενώ πρέπει να ληφθούν μέτρα για επαχθή επιτόκια για όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών. Ανέφερε, επίσης, ότι το κόμμα της έχει κατ΄ επανάληψη επιμείνει στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πραγματικό δίχτυ προστασίας για τους πολίτες.
Από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε ότι τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους μεγάλο βάρος, ώστε να διασφαλιστούν οι τραπεζίτες με κάθε τρόπο. «Όλη η αντίληψη, που διαπερνά το νομοσχέδιο, είναι πώς θα μειωθούν οι επισφάλειες των τραπεζών» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και δήλωσε ότι το κόμμα του επιμένει στην πρόταση, που έχει καταθέσει στη Βουλή. Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τη δικτατορία των μονοπωλίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ