Καίει η αύξηση ΦΠΑ την αγορά
Για Μνημόνιο ταφόπλακα στην πραγματική οικονομία κάνουν λόγο οι έμποροι, ενώ οι βιοτέχνες ζητούν την περικοπή δύο μισθών για να ανταπεξέλθουν. Και οι δύο ενώσεις συμφωνούν ότι νέα αύξηση του ΦΠΑ θα βυθίσει στην ύφεση τη χώρα
- 25 Αυγούστου 2010 16:31
”Σε συνθήκες συνεχιζόμενης ύφεσης, τα νέα προτεινόμενα μέτρα για την επόμενη διετία, δεν θα επιφέρουν καμία ουσιαστική βελτίωση, αντίθετα θα θέσουν σε μια καινούργια τροχιά ύφεσης την ελληνική αγορά, με τα λουκέτα να αυξάνονται, την ανεργία να διογκώνεται και τον πληθωρισμό να καλπάζει. Απαιτείται ένα μείγμα πολιτικής το οποίο θα βασίζεται στις ανάγκες και τις προτεραιότητες της πραγματικής οικονομίας και όχι σε σχέδια επί χάρτου”.
Τα όσα διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και τα διατυπώνει σε ανακοινωσή της, αποκαλύπτουν την εικόνα που αντιμετωπίζει η αγορά, με τα εισοδήματα να συρρικνώνονται και το τζίρο να πέφτει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα μία στις 5 επιχειρήσεις (ποσοστό 20,9%) να θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα.
Οι βιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ) από την πλευρά τους εκτιμούν ότι τα λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις θα φθάσουν τα 175.000 μέχρι το τέλος του 2011 που σημαίνει ότι πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν μέσα στο χειμώνα.
Οι εμπορικές ενώσεις, διαπιστώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες ασφυξίας που όπως αναφέρουν προκάλεσαν τα μέτρα της τρόϊκας, μόνο μέσα σε λίγους μήνες προκαλώντας ύφεση:
“Φαίνεται ότι στην τρόικα έχουν άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας και ίσως γνωρίζουν να δημιουργούν νέες οικονομίες αλλά όχι να τις διορθώνουν. Την παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώνουν οι, μέχρι σήμερα, επτά τεχνοκρατικές αστοχίες της Τρόικας:
* Η αναίτια παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις και η προσπάθεια κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
*Οι βίαιες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό με αντικοινωνική επίθεση στους συνταξιούχους.
*Οι λανθασμένες προβλέψεις και οι συνεχείς αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για το ποσοστό της ύφεσης και τον πληθωρισμό.
*Οι ανεδαφικές συνεχείς αυξήσεις και μετατάξεις του ΦΠΑ με αρνητικά αποτελέσματα στα Δημόσια Έσοδα.
*Οι απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων χωρίς να δίνονται λύσεις στη διόγκωση της ανεργίας.
*Ο πρόχειρος σχεδιασμός πώλησης και εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για παρενέργειες που θα προκαλέσει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο στο ελληνικό εμπόριο και επεσήμανε ότι κινείται σε τροχιά ύφεσης.
Περικοπή μισθών ζητούν οι βιοτέχνες
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι βιοτέχνες, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, που ζητούν περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, ενώ θεωρούν πολύ υψηλό το κόστος εργασίας στην Ελλάδα.
Οι 4 στις 10 επιχειρήσεις, καταγράφουν προβλήματα στη διαδικασία της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους. Πάνω από 7 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν έχει χρειαστεί να κάνουν οποιαδήποτε περικοπή στο μισθό των εργαζομένων τους, πράγμα που αποδεικνύει ότι το μισθολογικό κόστος καθεαυτό δεν θεωρείται το μείζον πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η διαπίστωση αυτή δικαιολογεί και τη σθεναρή στάση των φορέων των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και μηδενικές αυξήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι 8 στους 10 ερωτηθέντες επιχειρηματίες επιθυμούν για τους 13ο και 14ο μισθό είτε να παραμείνουν ως έχουν είτε να ενσωματωθούν στους 12 μισθούς του έτους, ενώ μόλις 1 στους 10 επιθυμεί την πλήρη κατάργησή τους. Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών εργασίας. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία της Έκθεσης του ΣΕΠΕ σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό μετατροπών συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων θεωρεί ως αποδοτικότερο μέτρο την επιδότηση για διατήρηση θέσεων εργασίας και δευτερευόντως την επιδότηση για πρόσληψη. Επιπρόσθετα, μόνο η μία στις 10 προκρίνει τη μείωση του κόστους απόλυσης.
Αύξηση του ΦΠΑ
Εκεί πάντως που συμφωνούν όλοι είναι η καταστροφική επίδραση από την αύξηση του ΦΠΑ.
Και οι βιοτέχνες επισημαίνουν ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι νέες μεγάλες αυξήσεις του ΦΠΑ θα επηρεάσουν καταλυτικά το τζίρο τους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το 26% δηλώνει διατεθειμένο να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της έδρας για φορολογικούς λόγους.
Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι 3 στις 4 επιχειρήσεις, δηλώνουν ότι ήταν σε θέση, έως τώρα να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και κυρίως, οι μικρότερες επιχειρήσεις του δείγματος.
Αντίθετα 1 στις 2 επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 10 ατόμων δήλωσε ότι αναγκαστικά προχώρησε σε αύξηση τιμών.