Εκλογή προέδρου την Κυριακή;

Εκλογή προέδρου την Κυριακή;
Πρόεδρος εν αναμονή ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Επίσπευση των διαδικασιών εκλογής προέδρου ζήτησε ο υποψήφιος για την ηγεσία Ευάγγελος Βενιζέλος. Εν αναμονή της στάσης Παπανδρέου

Αναβρασμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές και η επόμενη μέρα το βρίσκει να ψάχνει λύση στο θέμα ηγεσίας που έχει δημιουργηθεί.

Ο υποψήφιος Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε έκκληση για ενότητα ενώ αναφερόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Αθανασάκη, είπε ότι θα “τρέξουν” οι διαδικασίες και η εκλογή προέδρου θα γίνει την Κυριακή. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως αυτό είναι αναγκαίο ώστε να αντιμετωπίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την κυβέρνηση Καραμανλή. Ωστόσο διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα κάνει δηλώσεις την Τρίτη και αναμένεται να ζητήσει τη σύγκληση Έκτακτου Συνεδρίου, γεγονός που θα καθυστερήσει τις διαδικασίες επιλογής προέδρου.Την Πέμπτη πάντως συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο.

Τα πρώτα γκάλοπ μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει “ρεύμα”. Το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι να είναι περισσότεροι από δύο είναι ανοικτό, καθώς η Άννα Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της αλλαγής ηγεσίας αλλά δεν έχει διευκρινίσει εάν στηρίζει συγκεκριμένη υποψηφιότητα ή σκοπεύει να είναι η ίδια υποψήφια.

Το χρονικό της κρίσης

Το βράδυ των εκλογών, μετά την καταφανέστατη ήττα του ΠΑΣΟΚ και την μείωση του ποσοστού του, στο κόμμα επικρατούσε κατήφεια και απογοήτευση. Το να αμφισβητηθεί η ηγεσία ήταν θέμα χρόνου. Πράγματι, μόλις Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι καλύπτονται από τη δήλωση Βενιζέλου. Τη Δευτέρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφθηκε τον Κώστα Σημίτη στο γραφείο του, για να τον ενημερώσει για τις περαιτέρω κινήσεις του. ” Η επόμενη μέρα βρίσκει το ΠΑΣΟΚ ηττημένο αλλά όχι ταπεινωμένο” ανέφερε ο κ.Βενιζέλος αμέσως μετά και πρόσθεσε ότι “το κόμμα είναι λυτρωμένο, ενωμένο και με προοπτική”. 

Σε γραπτή δήλωσή του νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για “οδυνηρή ήττα” του ΠΑΣΟΚ , έθετε ως πρώτη προτεραιότητα την ενότητα του Κινήματος και τη γρήγορη ανασυγκρότησή του εκτιμώντας ότι μια νέα αναμέτρηση ενδέχεται να έρθει “πολύ γρήγορα”.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει το απαραίτητο κύρος ώστε να εγγυηθεί την ενότητα του κινήματος και την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας εκλογής προέδρου.

Η στάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Μια διαφοροποιημένη πρόταση υπέβαλλε ο Κώστας Σκανδαλίδης, θέτοντας ως εγγυητή της διαδικασίας όχι μόνο τον κ. Σημίτη αλλά και όλους όσοι έχουν περάσει από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ (Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Λαλιώτης, Χρυσοχοϊδης, Αθανασάκης, Ξενογιανακκοπούλου).  Ο κ.Σκανδαλίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να πέσει σε κλίμα εσωστρέφειας ενω χαρακτήρισε επίπλαστο το ποσοστό που απέσπασε στις εκλογές εκτιμώντας ότι πρόκειται για αποδοκιμασία στο πρόγραμμα Παπανδρέου και την πολιτική της τριετίας που ακολούθησε. Προέβλεψε μάλιστα ότι σύντομα θα προσφύγουμε στις κάλπες.

Ο Πέτρος Ευθυμίου ζήτησε οι προτάσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να στηρίζονται σε θέσεις και όχι σε πρόσωπα, να ακολουθηθεί μια πολιτική διαδικασία, σημειώνοντας ότι οι πολίτες δικαιούνται να ξέρουν πως η ηγεσία έλαβε το μήνυμα, θα αναλυθούν τα αίτια της ήττας και θα βρεθεί διέξοδος.

Ο Δημήτρης Ρέππας εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα διαδικασία, με προσφυγή στην κοινωνική βάση και στο πλαίσιο που είχε δρομολογηθεί από τον πρόεδο του ΠΑΣΟΚ. Θεωρεί εξάλλου και ο ίδιος ότι πρέπει να υπάρξουν γρήγορες κινήσεις, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να προσέλθει στη Βουλή με νέο αρχηγό, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού.

Λάβρος κατά του κ. Βενιζέλου ήταν ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος έκανε λόγο για “εγκάθετους που εξυπηρετούν συμφέροντα”. Επίσης χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εκφραστή δεξιάς πολιτικής μέσα στο κόμμα.

Υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ τάχθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου και δήλωσε παρούσα και μαχόμενη, ενόψει των εξελίξεων. Τάχθηκε επίσης κατά μια διαδικασίας διαδοχής στη λογική του “δακτυλιδιού” και της “γοητείας προσωπικοτήτων” .

Την ανάγκη να γυρίσει το ΠΑΣΟΚ σελίδα επεσήμανε και ο πρώην γραμματέας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια ανασυγκρότησης που ξεκίνησε.

Στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου τάχθηκε ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος δήλωσε ότι όλα τα στελέχη οφείλουν να στηρίξουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ζήτησε να δοθεί στο πρόσωπο του μια καθαρή επιβεβαίωση για να προχωρήσει στις αναγκαίες και βαθιές μεταβολές. Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα Βενιζέλου είπε ότι “κάθε στέλεχος έχει δικαίωμα στην φιλοδοξία”.

“Εγώ στέκομαι πάντα δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου” ήταν το σχόλιο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

Άμεση σύγκλιση του Πολιτικού και Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συμφωνία όχι μόνο στα πρόσωπα αλλά κυρίως για τους πολιτικούς όρους για τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Παπανδρέου τάχθηκε επίσης υπέρ των γρήγορων αλλά ουσιαστικών δημοκρατικών διαδικασιών που “εγγυώνται την ενότητα και το μέλλον της παράταξης”.

“Τώρα δεν χρειάζεται λευκή επιταγή, αλλά δεσμευτική εντολή. Ελπίζω ο κ. Βενιζέλος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών” σχολίασε σε γραπτή του ανακοίνωση ο Νίκος Μπίστης.

Ξεκάθαρα υπέρ του Ευ. Βενιζέλου έχει ταχθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος και μάλιστα από το βράδυ των εκλογών δηλώνοντας ότι καλύπτεται απόλυτα από όσα είπε ο κ. Βενιζέλος.

Προβάδισμα Βενιζέλου στα πρώτα γκάλοπ

Δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, που διενεργήθη την επομένη των εκλογών και ενώ το θέμα της ηγεσίας μονοπωλεί την πολιτική συζήτηση, έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, είτε είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είτε όχι, στηρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θεωρούν ότι θα μπορούσε να έχει επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, εάν ήταν στην ηγεσία του κόμματος.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, το 71,3% απαντά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το 15,8% ο Γιώργος Παπανδρέου. Στους ψηφοφόρους του κόμματος, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 62,1% και 25,7% αντιστοίχως.  Στο ερώτημα εαν θα πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου, το 43,1% απαντά ναι ή μάλλον ναι και το 54,5% όχι ή μάλλον όχι. Αυτό το ποσοστό, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αγγίζει το 55,9% για τη θετική απάντηση και το 43,5% για την αρνητική.

Το 61,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο ΠΑΣΟΚ θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα εάν ήταν στην ηγεσία ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το 37,6% απαντά αρνητικά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται στο 80,6% και 16,4% γεγονός που αποδεικνύει ότι ο πρώην υπουργός χαίρει ευρύτερης αποδοχής.

Στο ερώτημα που αποδίδουν τη νίκη της ΝΔ, το 61,2% εκτιμά ότι οφείλεται στον Κώστα Καραμανλή, το 4,8% απαντά στους υπουργούς, το 8,5% στο έργο της κυβέρνησης και το 14,3% στην προεκλογική εκστρατεία.

Η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alter στην ερώτηση “ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ”, “έδειξε” ότι το 45% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρούν καταλληλότερο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 20% τον Γ.Παπανδρέου και το 4% την Αννα Διαμαντοπούλου.

Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ANT1, στο ερώτημα “ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να οδηγήσει σε νίκη το ΠΑΣΟΚ;”, το 53% των ερωτηθέντων απαντά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το 9% ο κ. Παπανδρέου, το 2% η κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Σημίτης, ενώ ένα ποσοστό 19% απαντά “κανένας”.

Σε ερώτηση για το ποιον προτιμούν μεταξύ των Γ.Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, το 65% απαντά τον δεύτερο, ενώ το 20% προτιμά τον Γ.Παπανδρέου. Ένα ποσοστό 12% απαντά “κανέναν από τους δύο”.


 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα