Θρίλερ με τα εργασιακά. Συνεδριάζει εκτάκτως η ΔΗΜΑΡ
Τη στάση της ενόψει της ψηφοφορίας για τα νέα μέτρα καθορίζει η ΔΗΜΑΡ. "Αγκάθι" τα εργασιακά. Βρούτσης: "Μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα θα υποστούν μειώσεις"
- 25 Οκτωβρίου 2012 16:04
Έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, είναι σε εξέλιξη από τις 17:30 το απόγευμα.
Επί τάπητος η στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία για τα νέα μέτρα, καθώς η διαφωνία για τα εργασιακά παραμένει.
Αν και η ΔΗΜΑΡ, χαρακτήρισε βελτιωμένη την πρόταση της τρόικας για τα εργασιακά, θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση και δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, ειδικά αν έρθουν σε ένα άρθρο.
Σε αυτή την περίπτωση η ΔΗΜΑΡ δεν θα μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα που συμφωνεί, αλλά να πει “όχι” στις ανατροπές στα εργασιακά.
Το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή σε ένα άρθρο.
Ικανοποίηση Βρούτση για τη διαπραγμάτευση
“Δεν μας διέψευσε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη”, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στα εργασιακά.
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βελτιώσει πολλές από τις θέσεις του αρχικού κειμένου για την εξασφάλιση της δόσης και διευκρίνισε πως το υπουργείο Εργασίας ολοκλήρωσε έναν κύκλο διαβούλευσης, κάνοντας θετικά και μη αμφισβητούμενα από κανέναν βήματα. «Πλέον, μένει να δούμε αν υπάρχει κάτι θετικό ακόμη από τον κ. Τσακλόγου στο Euro-working group», προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις θετικές εξελίξεις που επιτεύχθηκαν στα εργασιακά, κατά την διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι “δεν θα υπάρχει απολύτως καμιά αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών. Μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα θα υποστούν μειώσεις και αυτό πάνω από τα 16 χρόνια”.
Επιπλέον, τόνισε ότι:
*Δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός.
*Διασώσαμε τις τριετίες.
*Προασπίσαμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά τον νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού.
*Διασφαλίσαμε το ποσό απόλυσης κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο και ιδιαίτερα αυτών με μικρά και μεσαία εισοδήματα.
*Αποφύγαμε διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση και αυτό είναι σημαντικό κέρδος. Ως εκ τούτου, δεν θα είναι δυνατό να γίνει με διευθυντικό δικαίωμα, παρά αλλά μόνο με επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις.
*Καταργήσαμε τις διαδικασίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που προσέθεταν γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, αλλά διατηρήσαμε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων.
*Αυξήσαμε τον χρόνο προειδοποίησης απόλυσης, από τους τρεις στους τέσσερις μήνες.