Κλειστή η στρόφιγγα των δανείων

Κλειστή η στρόφιγγα των δανείων
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΙΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΩΦΟΡΙΑΣ( ICON PRESS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Επιδεινώνεται διαρκώς η καταναλωτική πίστη, με την ρευστότητα στην αγορά να παραμένει το ζητούμενο. Αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους το 50% νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μαύρες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον. "Δάνεια μόνο σε συνεπείς" το μήνυμα των τραπεζών

Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα “κόκκινα” δάνεια, ενώ αδυναμίες εξόφλησης παρουσιάζουν πλέον ένα στα δύο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύονται στην έκθεση της για τη Νομισματική Πολιτική, επιβεβαιώνονται οι  εκτιμήσεις για μηδενικούς ή και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης του δανεισμού προς τα νοικοκυριά, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης τόσο σε ιδιώτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το Σεπτέμβριο του 2010 τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στο 10% του συνόλου, από 7,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009.

Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης παρατηρείται η μεγαλύτερη επιδείνωση.

Ειδικότερα, στον τομέα αυτό, στο σύνολο της αγοράς, τα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν το 18,4% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 13,4% τον Δεκέμβριο του 2009. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη σε μερικές τράπεζες το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 20%.

Στην στεγαστική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση προσεγγίζουν πλέον το 10%, ανήλθαν στο 9,7% τον Σεπτέμβριο του 2010, έναντι 7,4% τον Δεκέμβριο του 2009.

Στην επιχειρηματική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση φθάνουν πλέον το 8,5% τον Σεπτέμβριο του 2010, από 6,7% τον Δεκέμβριο του 2009.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, η σημαντική επιδείνωση – λόγω του αντίξοου μακροοικονομικού περιβάλλοντος – της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αναπόφευκτα επηρέασε δυσμενώς την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών άντλησης κεφαλαίων

Ιδιαίτερες πιέσεις δέχθηκε η ρευστότητα, καθώς κατά την υπό εξέταση περίοδο οι ελληνικές τράπεζες ήταν αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Η εξέλιξη αυτή ήταν συνέπεια των συνεχών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος, που αναπόφευκτα συμπαρέσυραν και τις αξιολογήσεις των τραπεζών.

Την ίδια περίοδο, επιπρόσθετες πιέσεις στη ρευστότητα άσκησε η σταδιακή εκροή καταθέσεων, η οποία μάλιστα συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη του 2010.

Ως αντιστάθμισμα στις ανωτέρω πιέσεις λειτούργησαν τα μέτρα ενίσχυσης για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και η παροχή ρευστότητας από το Ευρωσύστημα.

Έτσι θεωρείται πλέον αναγκαίο, οι τράπεζες να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, να αναπροσαρμόσουν γρήγορα την επιχειρησιακή τους στρατηγική, να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές άντλησης κεφαλαίων, πέραν εκείνων που προσωρινά παρέχουν το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωσύστημα.

Δάνεια σε συνεπείς πελάτες

Από την πλευρά τους, επιτελικά στελέχη τραπεζών σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν ότι οι τραπεζικοί κρουνοί δανεισμού είναι ανοικτοί για τους συνεπείς ιδιώτες πελάτες και επιχειρηματίες.

Ιδιώτες που προσφεύγουν στις τράπεζες για στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια και διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα που να δικαιολογεί τα ποσά των δανείων που αιτούνται δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα να εγκριθεί και να εκταμιευθεί το δάνειο τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες, με διάθεση για συμμετοχή με ίδια κεφάλαια στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού δανείου επίσης θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι τράπεζες έχουν ανοικτές τις πόρτες για αυτούς, προσθέτουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα