Τα κόμματα

default image

Είκοσι δύο κόμματα και συνδυασμοί κομμάτων θα λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου

Είκοσι δύο κόμματα και συνδυασμοί κομμάτων  θα λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.

1. Νέα Δημοκρατία( www.nd.gr ): Ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1974, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον πρεσβύτερο. Το κόμμα τοποθετείται ιδεολογικά στην κεντροδεξιά και είναι ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης. Η ΝΔ άσκησε την εξουσία από το 1974-1981(Κ.Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης), συμμετείχε στην κυβέρνηση Τζαννή Τζανετάκη και στην οικουμενική του Ξ. Ζολώτα την περίοδο 1989-1990. Τον Αύγουστο του 1990(Κ. Μητσοτάκης) το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση και άσκησε την εξουσία μέχρι το 1993. Στη συνέχεια έμεινε για 11 χρόνια στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως το 2004, όταν και κέρδισε τις εθνικές εκλογές με επικεφαλής τον σημερινό της πρόεδρο Κώστα Καραμανλή.

2. ΠΑΣΟΚ( www.pasok.gr): Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ιδεολογικά τοποθετείται στην κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο έτερος πόλος εξουσίας της μεταπολίτευσης. Το 1981(Α. Παπανδρέου) το ΠΑΣΟΚ κερδίζει την εξουσία και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 1985(Α. Παπανδρέου) επαναλαμβάνει την επιτυχία του και διατηρεί την εξουσία μέχρι το 1989. Μετά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην εξουσία το 1993(Α. Παπανδρέου) και κερδίζει σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις με τον Κ. Σημίτη στην ηγεσία του. Το 2004 το ΠΑΣΟΚ ηττάται στις εθνικές εκλογές και γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση. Επικεφαλής του κόμματος είναι από το 2004 ο γιος του ιδρυτή του κινήματος και υπουργός στις κυβερνήσεις Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, Γιώργος Παπανδρέου.

3. ΚΚΕ( www.kke.gr ): Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είναι το πιο ιστορικό από τα κόμματα που μετέχουν στις εκλογές. Ιδρύθηκε το 1918 ως Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος και το 1924 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Είναι κόμμα της εργατικής τάξης και ιδεολογικά καθοδηγείται απ’ τη θεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού. Από το 1936 το ΚΚΕ κηρύχθηκε παράνομο και με όσα ακολούθησαν(κατοχή, εμφύλιος, δικτατορία) δεν νομιμοποιήθηκε παρά το 1974. Το 1968 το ΚΚΕ διασπάστηκε και όσοι αποχώρησαν δημιούργησαν το ΚΚΕ εσωτερικού. Το 1989 δημιούργησε μαζί με άλλες οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς τον Συνασπισμό, ο οποίος συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ το 1989(Χαρίλαος Φλωράκης). Το 1991 το ΚΚΕ αποχώρησε από τον Συνασπισμό. Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ είναι από το 1991 είναι η Αλέκα Παπαρήγα.

4. ΣΥΡΙΖΑ( www.syriza.gr): Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποτελεί ένα ενιαίο μέτωπο αριστερών κομμάτων και οργανώσεων με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συνασπισμού(ΣΥΝ), του μεγαλύτερου από τα κόμματα που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τυπικά. ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την ιστορία του στις εθνικές εκλογές του 2004. Ο ΣΥΝ, είναι το κόμμα που προέκυψε το 1991 μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ από τον συνασπισμό αριστερών κομμάτων που συγκροτήθηκε το 1989 και συμμετείχε στη συγκυβέρνηση. Από το 1991 μέχρι το 2004 που σχηματίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός κατερχόταν αυτόνομα στις εκλογές και εκτός από την περίοδο 1993-1996, κατόρθωνε πάντα να μπαίνει στη βουλή. Το 2000 ένα μικρό κομμάτι του προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ.

5. ΛΑΟΣ( www.laos.gr ): Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ιδρύθηκε το 2000 από τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφο Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος ηγείται του κόμματος μέχρι σήμερα. Ιδεολογικά αυτοπροσδιορίζεται ως λαϊκό, ορθόδοξο, εθνικό κόμμα και υποστηρίζει τη θεωρία της μη ύπαρξης διαχωριστικών γραμμών μεταξύ αριστεράς και δεξιάς στη σύγχρονη εποχή. Ο ΛΑΟΣ δεν κατάφερε να μπει στη βουλή το 2004, όμως στις ευρωεκλογές του ίδιου έτους έστειλε τον επικεφαλής του στο ευρωκοινοβούλιο αποσπώντας 4,1%.

6. Δημοκρατική Αναγέννηση( www.danagennisi.eu ): Η Δημοκρατική Αναγέννηση ιδρύθηκε αρχικά το 2003 από τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας  Στέλιο Παπαθεμελή. Το 2004 απενεργοποιήθηκε καθώς ο κ. Παπαθεμελής συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία.Το κόμμα επανενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2007 και κατέρχεται αυτόνομα στις εκλογές. Το νέο πολιτικό σχήμα αυτοπροσδιορίζεται ως Δημοκρατικό, Προοδευτικό, Πατριωτικό, Κοινωνικό.

7. Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ν. Καργόπουλος, Ν. Λεοντόπουλος, Σήφ. Στενός)

8. Δημοκρατική Παγκόσμιος Ελλάς (Στ. Κρικέλης) κατέρχεται μόνο στις Α΄ και Β΄ Αθηνών

9. Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής)

10. Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης)

11. Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά (ΕΝΑΝΤΙΑ) (Διοικούσα Επιτροπή: Κ. Παπαδάκης, Δ. Θανασούλας, Κ. Πίττας, Δ. Σαραφιανός, Γ. Παυλόπουλος)

12. Ενωτικό Ριζοσπαστικό Δημοκρατικό Κίνημα (Ι. Πρωτόπαππας). Κατέρχεται μόνο στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας

13. Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης)

14. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό- Λενινιστικό) (Γρηγ. Κωνσταντόπουλος, Β. Σαμαράς, Ηλ. Καμαρέτσος)

15. Μέτωπο Ριζοσπαστικής ΑριστεράςΜΕΡΑ (Δ. Δεσύλλας, Γ. Δημητρίου, Θ. Κουτσουμπός, Χ. Μπίστης)

16. Μαρξιστικό- Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Αντ. Παπαδόπουλος, Πετρ. Κουφοβασίλης)

17. Νέο Κόμμα Σωτηρίας Χριστιανική Δημοκρατία (Αλκ. Στοΐλης). Κατέρχεται μόνο στην Α΄ Αθηνών και στον Νομό Δράμας

18. Οικολόγοι Πράσινοι (Ιωάννα Κουτούλη, Αν. Κρομμύδας, Ι. Μαχαίρας, Σταμ.
Μπουντούρης, Μ. Τρεμόπουλος, Ι. Χαραλαμπάκης)

19. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (Ηλ. Ζαφειρόπουλος, Ελένη Κωνσταντινοπούλου, Διον. Γουρνάς)

20. Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Ν. Κολίτσης). Κατέρχεται μόνο στη Β΄ Αθηνών

21. Φιλελεύθερη Συμμαχία (Φ. Περλικός)

22. Φως- Αλήθεια-Δικαιοσύνη (Κ. Μελισσουργός)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα