Παραδέχονται στρατιωτική άσκηση για διαδηλώσεις
Για άσκηση που έχει στόχο την φύλαξη των συνόρων και όχι την εσωτερική καταστολή, κάνει λόγο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την άσκηση "Καλλίμαχος". Η άσκηση προέβλεπε "επιχειρήσεις εκκένωσης πλήθους" και "αποτροπή σύγκρουσης" (Vid)
- 10 Φεβρουαρίου 2011 16:00
Διευκρινίσεις για την άσκηση “Καλλίμαχος”, η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και έφτασε μέχρι τη Βουλή, μετά από δημοσίευση βίντεο και φωτογραφιών στο διαδίκτυο, έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η άσκηση διεξήχθη την Παρασκευή (04/02) στο στρατόπεδο “Κορομηλά”, στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς και προκάλεσε ποικίλα σχόλια, καθώς απεικονίζονται στρατιώτες να επεμβαίνουν σε διαδήλωση και να συγκρούονται με διαδηλωτές.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι “επιχειρήσεις εκκένωσης πλήθους”, “αποτροπή σύγκρουσης”, όπως και “διαχωρισμός αντιμαχόμενων μερών” είναι μεταξύ των αποστολών της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που δραστηριοποιείται σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του προσωπικού της Ταξιαρχίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του σε περίπτωση ενεργοποίησης του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC 4.
Ουσιαστικά, το υπουργείο παραδέχθηκε ότι ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης προβλέπεται, στα πλαίσια βεβαίως της συμμετοχής της Ελλάδας σε άσκηση της ΕΕ.
Ο ΑΝΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης, μετά από διερεύνηση του θέματος που ετέθη στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, δήλωσε τα εξής:
“ Στις 4 Φεβρουαρίου 2011 διεξήχθη στο Κιλκίς άσκηση παρουσία παρατηρητών από 13 χώρες για την επιχειρησιακή προετοιμασία των δυνάμεων που μετέχουν στην ομάδα HELBROC η οποία έχει συγκροτηθεί από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2004, 2007 και το 2008.
Η άσκηση ήταν ανοικτή στα τοπικά ΜΜΕ που κατέγραψαν και μετέδωσαν σχετικά στιγμιότυπα.
Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ζήτησε να ενημερωθεί για το σενάριο της άσκησης και έδωσε οδηγίες για την καλύτερη επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση παρομοίων θεμάτων στο μέλλον.
Είναι όμως προφανές και αυτονόητο για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ότι η αποστολή τους είναι η φύλαξη των συνόρων και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εν γένει της εξωτερικής ασφάλειας της χώρας.
Οι κάθε είδους κοινοβουλευτικές ή δημοσιογραφικές αναφορές σε δήθεν ασκήσεις “εσωτερικής καταστολής” είναι εντελώς ανεύθυνες και ατυχείς και προσβάλλουν το δημοκρατικό ήθος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εξάσκηση της ικανότητας των μονάδων μας που μετέχουν σε μεγάλο αριθμό διεθνών αποστολών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις κρίσης κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, είναι ζήτημα εξωτερικής αμυντικής πολιτικής και όχι ζήτημα ελληνικής εσωτερικής πολιτικής.
Είναι υποχρέωση όλων μας, όταν αναφερόμαστε στο συνταγματικό πλαίσιο της λειτουργίας των Ε.Δ. να είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στις εκφράσεις μας και να μην επιχειρούμε να εμπλέξουμε τις Ε.Δ. στην πολιτική συγκυρία για να εξυπηρετηθούν τρέχουσες ανάγκες του κομματικού λόγου”