Αλλάζουν οι χάρτες του κόσμου
Τα συμπτώματα από την υπερθέρμανση του πλανήτη που οδηγούν στις κλιματολογικές αλλαγές, είναι ήδη πολύ ορατά και απαιτούν πλέον αλλαγές στους χάρτες
- 03 Σεπτεμβρίου 2007 08:44
Τα συμπτώματα από την υπερθέρμανση του πλανήτη που οδηγούν στις κλιματολογικές αλλαγές στο τοπίο της Γής, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, είναι ήδη πολύ ορατά και απαιτούν πλέον αλλαγές στους χάρτες, σύμφωνα με επιστήμονες -χαρτογράφους.
Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του πλήρους Άτλαντα του κόσμου των Τάιμς, οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την ολοκλήρωσή του, ανέφεραν ότι θα πρέπει να ξανασχεδιαστούν οι παραλίες και να ανατοποθετηθούν κάποιες περιοχές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του Ατλαντα που έγινε το 2003.
” Μπορούμε να δούμε πολύ καθαρά τις περιβαλλοντικές καταστροφές να αναπτύσσονται μπροστά στα μάτια μας. Πραγματικά πιστεύουμε ότι στο εγγύς μέλλον διάσημες παραλίες θα εξαφανιστούν για πάντα” ανέφερε ο Μικ Ασγουορθ διευθυντής σύνταξης του Ατλαντα.
” Το περίγραμμα ορισμένων περιοχών αλλάζει, όπως για παράδειγμα στο Μπαγκλαντές . Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει 3μμ κάθε χρόνο πράγμα που θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ακτή” ανέφερε ο κ Ασγουορθ προσθέτοντας ότι και ο ποταμός Χουάνγκ Χε, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην Κϊνα ” δεν φτάνει πλέον μέχρι τη θάλασσα, πράγμα που επίσης έχει συνέπειες στην ακτή“.
Οι χαρτογράφοι και συγγραφείς του Άτλαντα ανησυχούν και από το γεγονός ότι μεγάλοι ποταμοί όπως του Ρίο Γκράντε και του Κολοράντο των ΗΠΑ καθώς και ο Τϊγρης του Ιράκ ξεραίνονται σε ορισμένα τμήματά τους τα καλοκαίρια. Στις θάλασσες το 40% των κοραλλιογενών υφάλων έχει πλήρως καταστραφεί ενώ κάθε χρόνο χάνεται τουλάχιστον το 1% των τροπικών δασών, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Αλλά οι σημαντικές αλλαγές στη φύση οφείλονται κυρίως στον άνθρωπο, που για λόγους άρδευσης για παράδειγμα, έχουν οδηγήσει στη μείωση της θάλασσας της Αράλης κατά τα τρίτα τέταρτα στα τελευταία 40 χρόνια και το 95% της λίμνης Τσαντ από το 1963 έως σήμερα, ενώ στα τελευταία 50 χρόνια έχει μειωθεί κατά 25 μέτρα το ύψος των υδάτων στη Νεκρά Θάλασσα.
(Πηγή: ΑΠΕ)