Το υπουργείο Ανάπτυξης “καρφώνει” τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ
Άνοιξε μέτωπο ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Αφορμή η έγγραφη τοποθέτηση του ΕΦΕΤ υπέρ της διάταξης
- 19 Οκτωβρίου 2012 21:44
Το μείζον ζήτημα των ληγμένων τροφίμων και της διάθεσης αυτών στο καταναλωτικό κοινό, σε χαμηλότερες τιμές, άναψε φωτιές και σε πολιτικό επίπεδο.
Ο ΕΦΕΤ έχει έρθει σε σύγκρουση με το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ο δεύτερος φορέας γνωστοποίησε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο κ. Μίχας, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, άλλα έλεγε πριν και άλλα λέει τώρα.
Ας δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί.
Ο κ. Μίχας, πρώην νομάρχης και πρόεδρος του ΕΦΕΤ μέχρι τώρα, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων και των λιανεμπόρων.
Στη συνάντηση αυτή, όπως γίνεται γνωστό, τάχθηκε υπέρ της μη ενεργοποίησης της διάταξης για την πώληση ληγμένων τροφίμων.
Επί της ουσίας πήρε αντίθετη θέση με εκείνη του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο όμως έσπευσε να απαντήσει. Δημοσιοποίησε την έγγραφη τοποθέτηση του φορέα υπέρ της διατήρηση της εν λόγω διάταξης στο νέο Αγορανομικό Κώδικα, τοποθέτηση η οποία είχε γίνει επί υπουργίας του κ. Σαχινίδη.
Την Πέμπτη ο κ. Μίχας σε δηλώσεις είχε υποστηρίξει πως η πώληση προϊόντων μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης της ανάλωσής τους, μπορεί να μην είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, εγείρει όμως μια σειρά ζητημάτων.
Μερικά εξ αυτών είναι η χαμηλότερη διατροφική αξίας των εν λόγω προϊόντων, η περιορισμένη δυνατότητα του ΕΦΕΤ να ελέγχει την ποιότητα και την τιμή διάθεσής τους, αφού ο ΕΦΕΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, αλλά και αδυναμία εποπτείας της εστίασης.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ στάθηκε και στην κοινωνική διάσταση του θέματος, καθώς όπως ανέφερε “μεσούσης της οικονομικής ύφεσης, η κατάταξη συγκεκριμένων προϊόντων σε ξεχωριστό ράφι ενδεχομένως προκαλέσει φαινόμενο στιγματισμού των καταναλωτών”.
Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστες ώρες, όταν το υπουργείο Ανάπτυξης, αφού πρώτα δήλωσε έκπληξη για τις δηλώσεις και τη στάση Μίχα, προχώρησε στη δημοσιοποίηση των εγγράφων τα οποία είχε αποστείλει ο ΕΦΕΤ στον τότε αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Ξυνίδη,
Από τα εν λόγω έγγραφα φαίνεται καθαρά πως ο ΕΦΕΤ ζητούσε την παραμονή της παραγράφου που αφορά στη διάθεση των τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας.
“Το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αποδεχθεί την δυο φορές διατυπωμένη εγγράφως επίσημη άποψη του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για διατήρηση μιας ήδη ισχύουσας διάταξης”, επισημαίνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Πέραν όμως από τις κόντρες ανάμεσα στον ΕΦΕΤ και το υπουργείο, υπάρχει και η ουσία η οποία απορρέει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), των σούπερ μάρκετ αλλά και καταναλωτικών οργανώσεων, την Παρασκευή.
Όπως γίνεται γνωστό, υπήρξε συμφωνία για τη μη ενεργοποίησης της διάταξης που επιτρέπει τη διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας.
Αντιθέτως, προκρίθηκε η πρόταση της διάθεσης των συγκεκριμένων τροφίμων πριν την ημερομηνία διατηρησιμότητας σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή.
Να σημειωθεί πάντως πως για το θέμα αυτό εκκρεμεί και σχετικός διάλογος σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ η σχετική διάταξη ισχύει στην Ελλάδα ήδη από το 1989, αλλά δεν εφαρμόζεται.