“Είμαστε δύναμη ανατροπής”

“Είμαστε δύναμη ανατροπής”

"Το ΠΑΣΟΚ δεν σιγοσβήνει, είναι δύναμη ανατροπής" είπε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στη Νομική Σχολή, εν όψει των φοιτητικών εκλογών

«Επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη ανατροπής, πολλοί θα ήθελαν να σιγοσβήνει. Όμως, το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και δυνατό προχωρά μπροστά με τις ιδέες του», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε σημερινή του ομιλία σε φοιτητές στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους φοιτητές διατύπωσε την ευχή «η γενιά σας να γίνει η γενιά της νέας αλλαγής»,εκφράζοντας ταυτόχρονα την βεβαιότητα ότι «η ανατροπή έρχεται κι η αλλαγή θα σταματήσει τον κατήφορο της χώρας».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η συντήρηση λέει ότι «είστε όλοι στο έλεος της μοίρας σας»,ενώ αναφερόμενος στην Αριστερά είπε ότι «αυτοί κλείνονται στο καβούκι τους και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ως διαμαρτυρία»,τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε πράξεις,αποκρούοντας την «κουλτούρα του φόβου».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική,ο Γ.Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα «στο Βουκουρέστι έπαιξε άμυνα και καλώς έκανε,όμως χρειάζονται και πρωτοβουλίες».

«Οι σύμμαχοι για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν είναι οι αμερικάνοι και οι ρώσοι,αλλά ο ίδιος ο σκοπιανός λαός», είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως πάντα οι «μεγάλοι σύμμαχοι είναι οι άλλοι λαοί κι οι προοδευτικές δυνάμεις».

«Η δική σας γενιά θα αντιμετωπίσει τα πιο πρωτόγνωρα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα», τόνσε ο κ. Παπανδρέου,απευθυνόμενος στους φοιτητές κι ανέφερε ως τέτοια τις κλιματικές αλλαγές,την μετανάστευση,τις νέες τεχνολογίες,την βιοτεχνολογία,την ανεργία και την γενικευμένη ανασφάλεια.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι απέναντι σε αυτά τα προβλήματα η συντηρητική απάντηση είναι ο φόβος και η εσωστρέφεια,ενώ, σε αντίθεση, η προοδευτική απάντηση είναι η αξιοποίηση όλων αυτών των ευκαιριών υπέρ του ανθρώπου.

«Η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία έχει χτυπηθεί από τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις και σήμερα (υπάρχουν) κράτη (που) σπεύδουν να σώσουν τις μεγάλες εταιρείες»,είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,προσθέτοντας πως «εμείς θέλουμε το κράτος να προστατεύει τους μικροδανειολήπτες»,καθώς και τους αγρότες και τα μεσαία και φτωχά στρώματα.

«Να είστε έτοιμοι για όλα,το μέλλον δεν είναι προβλεπτό και όποιος πολιτικός σας πεί ότι ξέρει το αύριο, σας λέει ψέμματα»,υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά τα ΑΕΙ,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το άκρως συγκεντρωτικό και ελεγκτικό εκπαιδευτικό σύστημα θέλει αλλαγές,αναφερόμενος δε στο άρθρο 16 είπε ότι «όταν αυτοί κοιτάζανε το άρθρο 16,το ΠΑΣΟΚ κοίταζε την δημόσια Παιδεία».

Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε σε 16 σημεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα ΑΕΙ τα οποία περιλαμβάνουν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ,πλήρη αυτοδιοίκηση ΑΕΙ και ΤΕΙ με διαφάνεια και αξιολόγηση,συμφωνίες ΑΕΙ-Πολιτείας για ανάπτυξη και καινοτομία,χρηματοδότηση ΑΕΙ με διαφάνεια και με έλεγχο των στόχων που θέτει η Πολιτεία,συγκρότηση προγραμμάτων σπουδών και με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, συγκρότηση ΑΕΙ με νέες τεχνολογίες,ελευθερία επιλογών για συνδυασμούς μαθημάτων στους φοιτητές,προτεραιότητα στην έρευνα και την τεχνολογία,διαμόρφωση οριζόντιων προϋπολογισμών καινοτομίας,ώστε να υποστηρίζεται η δια βίου εκπαίδευση,προγράμματα εγκατάστασης νέων επιστημόνων στην περιφέρεια,4ετές πρόγραμμα ένταξης σε εργασία αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ με πλήρη ασφάλιση,προσλήψεις με , κατάργηση των συνεντεύξεων και μόνο μέσω ΑΣΕΠ, αποτελεσματική μείωση της γραφειοκρατίας,ειδικά για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων,πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης και 5 χρόνια αφορολόγητα για μικρές επιχειρήσεις σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Επίσης, ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών,λέγοντας πως ναι μέν το υιοθέτησε η ΝΔ, αλλά τα «σπασμένα θα πληρωθούν μέσω της αύξησης του ΦΠΑ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση του «ντόπινγκ»,επικαλούμενος μάλιστα και σχετική συζήτηση με τον γιό του Αντρέα,ο οποίος αρνήθηκε να προχωρήσει στον «πρωταθλητισμό»,γιατί «δεν ήθελε να πάρει φάρμακα» και επεσήμανε πως «θέλουμε μια νέα σχέση της νεολαίας με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό».

Ο Γ.Παπανδρέου είπε ότι η ΠΑΣΠ (παράταξη του Κινήματος στα ΑΕΙ-ΤΕΙ) έχει να αγωνιστεί για την ανατροπή του γηρασμένου συστήματος,αλλά και για εσωτερικές αλλαγές στον φοιτητικό χώρο,ενώ υπογράμμισε ότι θέλει τους νέους κοντά του με κριτική σκέψη,«ακόμα και αν διαφωνούμε» και όχι «αφισοκολλητές».

«Παλεύουμε για μια δίκαιη κοινωνία»τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος «απαντώντας» στο σύνθημα «άλλαξε τα όλα» σημείωσε λέγοντας πως «αν με βοηθήσετε θα τα αλλάξουμε όλα μαζί».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά στην Νομική Σχολή Αθηνών.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα