Προειδοποιούν για κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη ζάχαρη

default image

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με κυλιόμενες απεργίες, ακόμη και μετά τα εγκαίνια της 72ης ΔΕΘ, είναι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια Πλατέος, Ορεστιάδας και Σερρών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), οι οποίοι ανέφεραν σήμερα ότι θα κρατήσουν σβηστά τα καμίνια, μέχρις ότου λάβουν γραπτές εγγυήσεις για την επιβίωση της εταιρίας, το επιχειρησιακό της σχέδιο και τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η πρώτη τετραήμερη απεργία ξεκίνησε στις 7 το πρωί από το Πλατύ Ημαθίας, όπου επρόκειτο να “ανάψει” η πρώτη ασβεστοκάμινος για τη φετινή παραγωγική περίοδο (με τα εργοστάσια των Σερρών και της Ορεστιάδας να ακολουθούν, στις 10/9 και 1/10 αντίστοιχα).

Τα άλλα δύο εργοστάσια (Ξάνθης και Λάρισας), όπου εργάζονται συνολικά 180 άτομα- παραμένουν ούτως ή άλλως κλειστά, περιμένοντας τη μετατροπή τους σε μονάδες παραγωγής βιοαιοθανόλης, με το κόστος της αδράνειάς τους να υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, μόνο για φέτος, σύμφωνα τουλάχιστον με τους συνδικαλιστές.

Οι εργαζόμενοι σήμερα συγκεντρώθηκαν στο Πλατύ, προκειμένου να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους, οι οποίες θα “κωδικοποιηθούν” σε υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό. Το υπόμνημα αναμένεται να επιδοθεί στον κ. Καραμανλή στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

“Δεν σπάρθηκαν ούτε τα μισά από τα απαιτούμενα στρέμματα”

Πέραν της διασφάλισης των θέσεων εργασίας (που από 1.500 πριν λίγα χρόνια, μειώθηκαν σήμερα σε 690, με προοπτική να ελαττωθούν -όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές- σε περίπου 450 ως 480 σύντομα), οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη στήριξη των τευτλοπαραγωγών, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη πρώτη ύλη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ (ΟΕΒΖ), Δημήτρη Λαγογιάννη, μετά την απόσυρση του 50% της ποσόστωσης ζάχαρης από την Ελλάδα, η χώρα μας “κράτησε” το δικαίωμα για 158.000 τόνους ζάχαρης, για την παραγωγή των οποίων έπρεπε να καλλιεργηθούν 220.000 στρέμματα. Από αυτά, όμως, τελικά σπάρθηκαν μόνο τα μισά. Έτσι, τα ζαχαρουργεία υπολειτουργούν και το παραγωγικό τους κόστος αυξάνει, ενώ η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα “προσγειωθεί” σε 80.000-90.000 τόνους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εργοστασίου της Ορεστιάδας, όπου -σύμφωνα με τον ταμία της ΟΕΒΖ, Ευάγγελο Μπιμπισίδη- υπήρχε κάποτε ζήτηση για καλλιέργεια 100.000-110.000 στρεμμάτων τεύτλων ετησίως, έκταση που έχει “πέσει” στα 25.000 στρέμματα, αφού οι παραγωγοί είναι πλέον απρόθυμοι να καλλιεργήσουν το συγκεκριμένο προϊόν. Κατά τη συνδικαλίστρια Δήμητρα Φαρμάκη, υπάρχει κίνδυνος για “λουκέτο” στα τρία ζαχαρουργεία της ΕΒΖ και οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι μετά τις εκλογές τα εργοστάσια θα κλείσουν.

Φόβοι ότι θα μείνει μόνο ένα ζαχαρουργείο στην Ελλάδα

Προβληματισμό μεταξύ των εργαζομένων προκαλεί και η υπόθεση της μετατροπής των εργοστασίων Ξάνθης και Λάρισας σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, καθώς -όπως υποστηρίζουν- το γεγονός ότι το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο δεν είναι ακόμη έτοιμο, ενδέχεται να “διώξει” τους εννέα υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους μέχρι τις 28/9.

Η ανοχή μας τελειώνει. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της“, είπε ο κ. Λαγογιάννης και πρόσθεσε: ” Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο εμπαιγμός και η κοροϊδία. Η ΕΒΖ θα κλείσει επειδή η διοίκηση δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις“.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση τοποθέτηση τεχνοκράτη διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρία -ενός ” μάνατζερ γενικού διευθυντή“- αλλά και τη συμμετοχή εκπροσώπου τους -του εκάστοτε προέδρου της ΟΕΒΖ- στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα