Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (26/9-2/10/09)

Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (26/9-2/10/09)

Το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τις σημαντικότερες ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας: Τις περικοπές - τιμωρία για τα στελέχη της Microsoft, τα νέα δεδομέν...

Το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τις σημαντικότερες ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας: Τις περικοπές – τιμωρία για τα στελέχη της Microsoft, τα νέα δεδομένα που φέρνει στο χώρο των κοινωνικών δικτύων και των browser το Google Wave, την νέα απειλή για τους χρήστες του Facebook και όλα τα νέα μοντέλα της ελληνικής αγοράς.
Περικοπές – τιμωρία για τα στελέχη της Microsoft



Η Microsoft προχώρησε σε μείωση των συνολικών αποδοχών για τα ανώτατα στελέχη της, με πρώτο τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της, Στίβεν Μπάλμερ. Η μείωση στις αποδοχές του Μπάλμερ αγγίζει το 5,5% ενώ η μείωση για τα διευθυντικά στελέχη το 29% συνολικά.



Ειδικότερα για το Μπάλμερ, οι σταθερές ετήσιες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 15 χιλιάδες δολάρια (655 χιλιάδες) αλλά τα επιμίσθια παραγωγικότητας μειώθηκαν κατά 100 χιλιάδες (600 χιλιάδες). Η πρόσφατη διαρροή δηλώσεων του Tweeter ότι η Microsoft τα έχει «θαλασσώσει με τα Windows Mobile» λογικά δε θα πρέπει να θεωρείται τυχαία.



Ο Μπάλμερ θεωρεί ότι τα Windows Mobile 6,5 έχουν καθυστερήσει καθυστερώντας με τη σειρά τους την επόμενη έκδοση 7. Παράλληλα, τα σχόλια ερμηνεύονται και ως αυτοκριτική αφού η Microsoft έχει χάσει σημαντικό έδαφος σε σχέση με τα Android και iPhone OS παρά το προβάδισμα που είχε με την πρώιμη είσοδο της στην αγορά των smartphones.







Internet Explorer εναντίον Google Chrome εναντίον Firefox



Σε ότι αφορά την πρόσφατη κυκλοφορία του plug-in που μετατρέπει τον Internet Explorer σε Google Chrome, η Microsoft, μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε η κίνηση της Google, πέρασε στην αντεπίθεση ενημερώνοντας τους χρήστες που σκοπεύουν να το εγκαταστήσουν για τυχόν κενά ασφαλείας. Αν και δεν κατονόμασε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο.



Οι υπεύθυνοι του Firefox, βλέποντας τον πόλεμο των browser να κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα, ξέχασαν τις χρόνιες διαφορές τους με τη Microsoft και προειδοποίησαν ανοιχτά για επικείμενο τεχνολογικό «μπάχαλο» από την εγκατάσταση του plug-in. Το
Chrome Frame είναι ένα πακέτο που εγκαθιστά τις μηχανές WebKit και V8 JavaScript και ουσιαστικά μετατρέπει τον Internet Explorer σε Google Chrome.




Και στο βάθος Google Wave




Πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκεται η προσπάθεια της Google να κάνει τον Internet Explorer συμβατό με το
Google Wave , τη νέα όλα σε ένα (email – ΙΜ – κοινωνικά δίκτυα) δικτυακή υπηρεσία που βρίσκεται ένα βήμα πριν την κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, το Wave έχει περάσει τη φάση δοκιμής από προγραμματιστές και, μέσα στη βδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε την αποστολή 100 χιλιάδων προσκλήσεων σε χρήστες και προγραμματιστές για δοκιμάσουν το Wave. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και, αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσει νέος γύρος προσκλήσεων πολύ σύντομα.



Η συγκεκριμένη πρακτική των προσκλήσεων είχε εφαρμοστεί με ιδιαίτερη επιτυχία, σε ότι αφορά την αύξηση των χρηστών, στο παρελθόν με το Gmail. Για να πετύχει το Wave θα πρέπει να πείσει την κοινότητα των χρηστών webmail και κοινωνικών δικτύων να δημιουργήσουν λογαριασμούς και σύμφωνα με αναλυτές της εταιρείας Enderle Group βρίσκεται σε καλό δρόμο αποτελώντας το μοναδικό επικίνδυνο αντίπαλο για το
Facebook, το Tweeter και το Myspace. Για να αλλάξει τα δεδομένα, όμως, στο χώρο των κοινωνικών δικτύων, τονίζουν οι αναλυτές το μυστικό είναι η ευκολία και η απλότητα στη χρήση.




Facelift για το Firefox



Αναφορικά με το Firefox που βρίσκεται σε διαδικασία facelift, οι υπεύθυνοι του Mozilla ανακοίνωσαν ότι οι επερχόμενες εκδόσεις του Firefox δεν θα έχουν ribbon όπως το Office 2007. Η κατάργηση των παραδοσιακών menu είναι το πρώτο βήμα που θα επιχειρηθεί ενόψει της έκδοσης 3.7 καθώς οι παρούσες εκδόσεις θεωρούνται ήδη σχεδιαστικά παρωχημένες σε σχέση με τα Windows 7. Ο βασικός στόχος της εταιρείας, που είναι η απλοποίηση του interface, φαίνεται ότι θα επιτευχθεί κυρίως με τη χρήση των menu buttons ενώ για την έκδοση 4.0 έχει προγραμματιστεί και επανασχεδιασμός των bookmarks.




Microsoft Security Essentials



Τέλος, σε ότι αφορά τη Microsoft, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει την εγκατάσταση των Security Essentials, ενός λογισμικού ασφαλείας που ανακοινώθηκε πρόσφατα, σε όσους χρήστες δεν έχουν νόμιμα αντίγραφα των Windows.Τα Microsoft Security Essentials διατίθενται δωρεάν αλλά η εγκατάσταση του προϋποθέτει την επικύρωση των Windows επιπλέον της επικύρωσης που απαιτείται για την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.




Phishing μέσω Facebook



Τo Facebook προειδοποίησε για μια νέα απειλή τύπου phishing με τον κωδικό «419» που συνίσταται στην αποστολή ενός email, όμοιο με αυτά που στέλνει η ιστοσελίδα στους χρήστες της. Στο e-mail ζητείται από τους χρήστες να επισκεφτούν μια άλλη ιστοσελίδα εισάγοντας τα στοιχεία τους. Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνο-κακοποιοί αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία του χρήστη και στη συνέχεια χρησιμοποιούν το Facebook για να ζητήσουν χρήματα από τους φίλους του χρήστη. Η μεταφορά χρημάτων γίνεται συνήθως μέσω της Western Union.




Επεξεργαστές Arm σε φορητούς



Οι επεξεργαστές Arm, που προς το παρόν χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, pda και eBook readers, θα κάνουν σύντομα το μεγάλο βήμα προς την αγορά των φορητών υπολογιστών. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει η κίνηση της Dell να τους χρησιμοποιήσει ως δευτερεύουσες CPU στα Latitude Z. Η χρήση, ωστόσο, των επεξεργαστών Arm ως κύριες CPU θα απαιτήσει την υποστήριξη των ολοκληρωμένων εκδόσεων Windows. Η Microsoft έχει ήδη ανακοινώσει σχετικά ότι τα Windows 7 δεν είναι συμβατά με την αρχιτεκτονική Arm.




Ασύρματη φόρτιση για τα Dell Latitude Z



Παράλληλα, τα Latitude Z υποστηρίζουν την τεχνολογία ασύρματης φόρτισης. Η επαγωγική φόρτιση θεωρείται ότι πολύ σύντομα, εντός του 2010, θα είναι ο κανόνας στις επαναφορτιζόμενες συσκευές καθώς φτάνουν αποδόσεις τις τάξης του 70% όταν οι κλασσικοί φορτιστές σπαταλούν περίπου το 50% της ενέργειας.




SSD στα 1 ΤΒ



Η OCZ ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου Solid State Drive χωρητικότητας 1 ΤΒ που θα εφαρμόζει σε υποδοχές των 3,5 ιντσών σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Η τιμή του υπερβαίνει τα 2000 δολάρια ΗΠΑ (2200) και, υποστηρίζοντας το πρωτόκολλο SATA 2, οι ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής ανέρχονται στα 250 MB/sec.




Επιτέλους Wi-Fi 802.11n



Η Wi-Fi alliance ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος πιστοποίσης συσκευών για το πρωτόκολλο 802.11n. Καθώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές, οι συσκευές που έχουν ήδη πιστοποιηθεί για το draft 2.0 θα υποστηρίζουν πλήρως το 802.11n και μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νέο λογότυπο “Certified n”.




Σκληροί δίσκοι USB 3.0



Οι πρώτοι σκληροί δίσκοι που υποστηρίζουν το νέο USB 3.0 παρουσιάστηκαν στο Intel Developer Forum. Πρόκειται για μοντέλα της Buffalo και της Freecom με ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που φτάνουν τα 125 και 130 MB/sec αντίστοιχα.




Conn-x TV σε οχτώ ακόμα πόλεις



Σε οκτώ επιπλέον πόλεις, το Αγρίνιο, την Αμαλιάδα, την Καλαμάτα, την Κόρινθο, το Ναύπλιο, το Ξυλόκαστρο, την Πτολεμαίδα και την Τρίπολη, επεκτείνεται το Conn-x TV. Για πληροφορίες συνδρομής δείτε εδώ. http://www.conn-x.gr/Default.aspx?MenuID=64




Νέα μοντέλα




ASUS Designo MS








Η νέα σειρά ultra-slim LCD οθόνων διακρίνεται για την υψηλή της αισθητική και τον εργονομικό σχεδιασμό Ergo-Fit που επιτρέπει στους χρήστες την προσαρμογή της κλίσης και του ύψους με ιδιαίτερη ευκολία. Παράλληλα, προσφέρει κορυφαία ποιότητα θέασης με Full HD 1080p, αντίθεση 50,000:1 και χρόνο ανταπόκρισης 2ms.




HP Deskjet AiO F2480 και F4580








Τα δύο νέα Deskjet πολυμηχανήματα της HP, F2480 AiO και F4580 AiO επιτυγχάνουν υψηλή παραγωγικότητα σε προσιτό κόστους και απευθύνονται σε οικιακούς χρήστες που αναζητούν έγχρωμο εκτυπωτή, με την ευελιξία της ενσωματωμένης σάρωσης και αντιγραφής.




Fujitsu Lifebook A1130






Το Lifebook A1130, ο νέος φορητός της Fujitsu με επεξεργαστή Intel Core 2 Duo Processor (6MB L2 Cache), Mobile Intel GM 45 Express Chipnet και οθόνη brilliant 15.6 ιντσών, συνδυάζει ιδανικά τις επαγγελματικές και ψυχαγωγικές δυνατότητες. Η έμφαση, ωστόσο, είναι στην αντοχή και την ευκολία χρήσης εν κινήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα