Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα. Επεισόδια και μολότοφ στο Σύνταγμα

Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα. Επεισόδια και μολότοφ στο Σύνταγμα
ΑΘΗΝΑ-18-10-2012-ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) G4PHOTOS

Στους δρόμους βγήκαν και πάλι χιλιάδες Έλληνες ενάντια στα νέα μέτρα. Μαζικές κινητοποιήσεις και επεισόδια στο Σύνταγμα. Νεκρός διαδηλωτής από ανακοπή πριν τα επεισόδια. Δείτε βίντεο του NEWS247 από το Σύνταγμα (Vids)

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Κουτσούμπα, Στέλιος Μπαμιατζής

Επιμέλεια: Χρήστος Δεμέτης

Ένταση επικράτησε μετά τις 13.00 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Επεισόδια εκτυλίχτηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών επί της Βασιλέως Γεωργίου, αλλά και μπροστά από τον σιδερένιο φράχτη στη Βασιλίσσης Σοφίας.

“Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ”, το σύνθημα που κυριάρχησε. Πάνω από 50.000 οι διαδηλωτές.

Δείτε πως το NEWS247 κάλυψε ζωντανά τις κινητοποιήσεις

Διαδηλωτές έριξαν μολότοφ και αντικείμενα μέσα από την πλατεία Συντάγματος, εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και κροτίδων κρότου λάμψης.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε κλείσει το δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία αποκλείοντας την πρόσβαση στο πάνω μέρος της πλατείας των διαδηλωτών και ενώ μπροστά στη Βουλή υπήρχε ήδη πολύς κόσμος.

Υπήρξαν λογικές διαμαρτυρίες διαδηλωτών ενώ κάποιοι πέταξαν καφέδες και μπουκάλια νερό στους αστυνομικούς. Τελικά η αστυνομία άνοιξε τον κλοιό της όταν έφτασε στο σημείο πανό της ΓΣΕΒΕE.

Λίγο πριν 2 και μισή το μεσημέρι η ένταση μεταφέρθηκε και  επί της Καραγεώργη Σερβίας, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Ερμού και στους δρόμους γύρω από την Πλάκα.

Μετά τις 3 πραγματοποιήθηκε και μηχανοκίνητη πορεία έξω από τη Βουλή εν μέσω χειροκροτημάτων. Οι μοτοσυκλετιστές προσπάθησαν να περάσουν ανάμεσα από τις διμοιρίες με νέα μικροένταση να σημειώνεται.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες επιχειρήσεις “σκούπα” για να αδειάσουν το πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολίτες. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 3 και μισή το μεσημέρι.

Διαδηλωτές και δημοσιογράφοι ανέφεραν γενικευμένη καταστολή και άμετρη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Από τις συγκρούσεις, πέντε πολίτες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Συνολικά ανακοινώθηκαν από την αστυνομία 103 προσαγωγές και επτά συλλήψεις, ενώ υπάρχουν και τρεις τραυματίες αστυνομικοί.

Νεκρός 65χρονος που υπέστη ανακοπή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου

Κατέληξε 65χρονος μεταλλεργάτης του ΠΑΜΕ που συμμετείχε στην πορεία. Ο άτυχος άνδρας αισθάνθηκε δυσφορία και λιποθύμησε έξω από τη Ρώσικη εκκλησία στη Φιλελλήνων την ώρα που αποχωρούσε η συγκέντρωση. Έγινε επί τόπου προσπάθεια ανάνηψης στο σημείο.

Αμέσως μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου παρά τις προσπάθειες, οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο 65χρονος μεταφέρθηκε “με μυδρίαση και άσφυγμος” στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, όπου έγιναν από τους γιατρούς του Καρδιολογικού Τμήματος οι διαδικασίες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόννησης, χωρίς αποτέλεσμα.

Ανάμεσα στους τραυματίες, και δημοσιογράφος ο οποίος χτυπήθηκε με γκλοπ. Με εγκαύματα μεταφέρθηκαν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο δύο αστυνομικοί. Συνολικά σημειώθηκαν πάνω από 50 προσαγωγές την ώρα των επεισοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στις 20/10 πέθανε πάλι στο Σύνταγμα στην διαδήλωση του ΠΑΜΕ ο 53χρονος Δημήτρης Κοτζαρίδης.

Στο μεταξύ πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για τις 14 Νοεμβρίου προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Παναγόπουλος επανέλαβε ότι όλα τα βάρη έχουν πέσει πάνω στους μισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους, “ενώ αυτοί που ευθύνονται βρίσκονται στο απυρόβλητο”.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, σχολίασε ότι τα όρια ανοχής και αντοχής του λαού έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

“Ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπαδήμος με τον κ. Βενιζέλο και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Στουρνάρα θα καταγραφούν από τον ιστορικό του μέλλοντος, ως οι υπαίτιοι του οικονομικού και κοινωνικού ολοκαυτώματος της Ελλάδος», τόνισε χαρακτηριστικά και τους κατηγόρησε ότι έχουν αναλάβει ρόλο «προστάτη των εργοδοτών” και “δυνάστη των εργαζομένων”.

Τσίπρας, Καμμένος και Παπαρήγα στις κινητοποιήσεις

Σύντομο ανέκδοτο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις δηλώσεις Σαμαρά ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο κέντρο, επιτέθηκε στην κυβερνητική τρόικα λέγοντας: “Η τρικομματική κοινοπραξία μας δουλεύει ψιλό γαζί. Παίζει θέατρο διαπραγμάτευσης σε ψηφισμένα μέτρα για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι έχει συμφωνήσει σε όλα”.

Για κυβερνητικό θίασο έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος σε δήλωσή του από τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και προσθέτει πως “έχει μετατραπεί σε κακή κωμωδία”.

“Η κυβέρνηση νομίζει αυτή τη στιγμή πως ο ελληνικός λαός πείθεται ότι υπάρχει ένα θρίλερ και δήθεν διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων που παραχώρησε πριν από τις εκλογές, λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό. Έχει μετατραπεί αυτός ο κυβερνητικός θίασος σε μια κωμωδία, μια κακή κωμωδία. Όμως πίσω από αυτό παίζεται ένα δράμα, το δράμα της ελληνικής οικογένειας, του εργαζομένου, του συνταξιούχου και της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Οι εισπρακτικές εταιρίες που μπαίνουν πλέον στα σπίτια των εργαζομένων, που βλέπουν το “βιος” τους να κατάσχεται και απειλούνται από την ελληνική τρόικα η οποία υλοποιεί τα σχέδια του ξένου πια κατακτητή. Αυτή δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των εθνών κρατών που πιστέψαμε, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή ένωση του 4ου γερμανικού Ράιχ”, είπε χαρακτηριστικά.

“Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομηθεί μια γερή λαϊκή συμμαχία και να τραβήξει ο λαός το δρόμο της ρήξης, της ανατροπής, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της διαγραφής του χρέους και της κοινωνικοποίησης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος”, δήλωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Απεργιακός “πυρετός” σε όλη τη χώρα

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε η πρωτεύουσα και οι μεγάλες πόλεις της χώρας, με τους εργαζομένους να διαδηλώνουν κατά των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές. Συγκεντρώσεις οργανώθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, μετά το κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αλλά και του ΠΑΜΕ, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Στην Αθήνα οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στις 10.30 το πρωί σχεδόν παράλληλα στο Πεδίον του Άρεως και την Ομόνοια και οι πορείες συνέκλιναν προς το Σύνταγμα.

Έμποροι – βιοτέχνες

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, κλείνοντας τα καταστήματά τους σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις των τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και των κατά τόπους ομοσπονδιών τους. Με αποφάσεις των ομοσπονδιών τους κλειστά παρέμειναν και τα περίπτερα.

Δικαστικός κλάδος – γιατροί – μηχανικοί

Όσον αφορά στον δικηγορικό κλάδο, τη Δευτέρα η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη αποχή να διαρκέσει τελικά τρεις ημέρες, έως και την Παρασκευή, 19 του μηνός.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κήρυξαν 48ωρη απεργία (Τετάρτη και Πέμπτη), εκφράζοντας με τη σειρά τους την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία.

Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί έξω από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ οργάνωσε ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 09.30 το πρωί στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν σακούλες με σκουπίδια μπροστά στην είσοδο του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Τη θλίψη τους εξέφρασαν τα κόμματα για τον θάνατο του 67χρονου

Εν τω μεταξύ, τη θλίψη τους για το θάνατο διαδηλωτή από ανακοπή καρδιάς εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, οι οποίοι μετείχαν σε συνεδρίαση Επιτροπής. Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για το τραγικό συμβάν από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Παπαπαδημούλης μετέφερε στην Επιτροπή την είδηση αναφέροντας πως ένας ειρηνικός διαδηλωτής είναι νεκρός μετά από εκτεταμένη χρήση χημικών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το θύμα ήταν μακροχρόνια άνεργος, 67 ετών, και βρίσκονταν σε ειρηνικό μπλοκ διαδηλωτών μακριά από τα όποια μικροεπεισόδια.

Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, ο 67χρονος ένιωσε δυσφορία, λιποθύμησε, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειας και με το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου, ωστόσο, κατέληξε. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση “να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με αυτή την πολιτική της άγριας φτωχοποίησης που προκαλεί τις δικαιολογημένες μαζικές αντιδράσεις του λαού”.

“Είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Εκφράζουμε τη λύπη μας», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γ. Βλάχος. Τη θλίψη του εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης τονίζοντας πως «ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζονται τέτοια θλιβερά γεγονότα είναι λάδι στη φωτιά κι όχι όπως το παρουσίασε ο κ. Παπαδημούλης ή η οπτική υπό την οποία το παρουσίασε”.

“Καταδικάζω το έγκλημα που έγινε σε καθεστώς Δημοκρατίας και απευχόμαστε να συμβαίνουν αυτά», είπε η Ελένη Ζαρούλια από την Χρυσή Αυγή προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής, Γ. Βλάχου ο οποίος επισήμανε ότι ουδείς μίλησε για έγκλημα παρά μόνο η κ. Ζαρούλια και ζήτησε “να μην καπηλεύεται κανείς την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ειδικά καθώς η πληροφορία αφορά σε ανακοπή”.

Τη θλίψη του εξέφρασε και ο παριστάμενος υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανέφερε ότι περνάμε δύσκολες στιγμές στον τόπο και είναι σημαντικό να έχουμε όλοι αίσθημα ευθύνης και να καταδικάσουμε κάθε πράξη βίας. Βρεθήκαμε εδώ στη Βουλή και είδαμε να συμβαίνουν πράξεις βίας έξω, υπάρχουν άνθρωποι που πετούν πράγματα κατά της Αστυνομίας, πράγμα απαράδεκτο σε δημοκρατική κοινωνία.

“Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στα όριά της, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε πολλαπλάσια ευθύνη να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή”, είπε και προσέθεσε πως η χώρα αναγκάστηκε να λάβει δημοσιονομικά μέτρα γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει αυτά που θα ήθελε. Κατέληξε επισημαίνοντας πως η ευθύνη των βουλευτών είναι να προτείνουμε τις συγκεκριμένες λύσεις για να αυξηθεί ο εθνικός πλούτος και να μειωθούν τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής, για να γίνουμε μια οικονομία παραγωγική και μια κοινωνία πιο δίκαιη.

Το νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή, για την “Κύρωση των υπ’ αριθμ. 137 και 138/30.9.2011 Αποφάσεων του Συμβουλίου Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με τις οποίες υιοθετήθηκε η Τροποποίηση των άρθρων 1 και 18 της Συμφωνίας Ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης”, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα