Διευρυμένη πραγματικότητα: Ένας νέος υπέροχος κόσμος

Διευρυμένη πραγματικότητα: Ένας νέος υπέροχος κόσμος

Μια νέα πραγματικότητα που χρησιμοποιεί στοιχεία της καθημερινότητας και πληροφορία - γραφικά ηλεκτρονικών υπολογιστών παίρνει σάρκα και οστά ξεκιν...

Μια νέα πραγματικότητα που χρησιμοποιεί στοιχεία της καθημερινότητας και πληροφορία – γραφικά ηλεκτρονικών υπολογιστών παίρνει σάρκα και οστά ξεκινώντας από την πρόσφατη έκθεση ηλεκτρονικών CES.Η διευρυμένη πραγματικότητα είναι μια αναπτυσσόμενη τεχνολογία που βασίζεται στο συνδυασμό της φυσικής και της εικονικής πραγματικότητας. Ένας κόσμος που χρησιμοποιεί στοιχεία της καθημερινότητας και πληροφορία – γραφικά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μια συναρπαστική πραγματικότητα που αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο.



Φούσκες; Κάθε άλλο αφού οι πρώτες εφαρμογές κυκλοφορούν ήδη… στο δρόμο. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα σχεδιάζονται με βάση τις αρχές της ρευστής γεωμετρίας που συνδυάζει τους παραδοσιακούς όγκους και σχήματα με επιφάνειες μεταβλητής κυρτότητας σχεδιασμένες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα προϊόντα από κινητά τηλέφωνα μέχρι τοστιέρες!



Η πρόσφατη έκθεση CES ήταν ο χώρος που έγιναν τα αποκαλυπτήρια για μια νέα γενιά προϊόντων που δεν μένουν απλώς στη ρευστή σχεδίαση αλλά προχωρούν ένα βήμα παρακάτω. Για παράδειγμα φανταστείτε ένα ζευγάρι γυαλιά που καθώς περιηγείστε την έκθεση σας προβάλλουν αυτόματα πληροφορίες από τη Wikipedia. Ή όταν πάτε σε ένα πάρτι σας προβάλλουν πληροφορίες από το Facebook: Ποιος είναι φίλος με ποιόν, ηλικίες κ.α.



Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο αλλά δεν είμαστε πολύ μακριά από έναν τέτοιο κόσμο. Τα γυαλιά Wrap 920AV της Vuzix κάνουν ακριβώς αυτό το πράγμα. Προβάλλουν βίντεο, εικόνες σε δύο ή τρεις διαστάσεις και είναι συμβατά με τα περισσότερες φορητές συσκευές από λάπτοπ μέχρι iPhone. Φανταστείτε ότι ταξιδεύετε στη Νέα Υόρκη και περιηγείστε τους δρόμους της πόλης. Συγχρόνως θα μπορούσατε να βλέπετε τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» ή κάποιο ενημερωτικό βίντεο για την ιστορία της πόλης. Τα Wrap 920AV θα είναι διαθέσιμα την άνοιξη του 2009.



Και οι εφαρμογές δεν τελειώνουν εδώ. Το Tower Defense, ένα παιχνίδι για το Nokia N95, χρησιμοποιεί γραφικά σχεδιασμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή αλλά συγχρόνως συνδυάζει real time εικόνες από την κάμερα του κινητού τηλεφώνου. Καθώς αλλάζει η γωνία της κάμερας αλλά και η προσέγγιση στο παιχνίδι.








Στον εκπαιδευτικό τομέα, οι τεχνολογίες AR μπορούν να συνδυάσουν τα παραδοσιακά βιβλία με γραφικά υπολογιστών με τη βοήθεια μιας σειράς διατάξεων από κάμερες μέχρι γυαλιά όπως τα παραπάνω. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς το μέλλον αφού συνδυάζονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο οι αισθήσεις της αφής και τις όρασης. Τέρμα πια τα «όλα ψηφιακά», τέρμα τα δισδιάστατα βιβλία.








Οι λάτρεις των φυσιολατρικών δραστηριοτήτων θα βρουν και αυτοί ένα νέο κόσμο να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν: Βουνά με φωτογραφίες από το panoramio, ψηφιακούς χάρτες συνδυασμένους με το φυσικό ανάγλυφο, αυτόματη χάραξη πορείας μέσω GPS μπροστά στα μάτια τους κ.α. Δείτε στο παρακάτω βίντεο το συνδυασμό των υπηρεσιών της Google με real time εικόνα.








Τι μέλλει γενέσθαι;



Αυτή είναι ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων αφού, πρακτικά, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Οι δυνατότητες είναι απλώς απεριόριστες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα