Η περιουσία ενός θρύλου

default image

Στην εκταφή της σορού του θρυλικού σκακιστή Μπόμπι Φίσερ προχώρησαν οι αρχές της Ισλανδίας προκειμένου να γίνουν εξετάσεις DNA στο πλαίσιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κληρονόμων του

Στην εκταφή της σορού του θρυλικού σκακιστή Μπόμπι Φίσερ προχώρησαν οι αρχές της Ισλανδίας προκειμένου να γίνουν εξετάσεις DNA στο πλαίσιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κληρονόμων του.

Ο Μπόμπι Φίσερ πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 2008 σε ηλικία 64 ετών και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της εκκλησίας Λαουγκαρντάελιρ που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρέικιαβικ. Το Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας διέταξε την εκταφή του πτώματος του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι για να ληφθεί δείγμα DNA και να διαπιστωθεί εάν είναι ή όχι ο πατέρας της Φιλιπίν Τζίνκι Γιανγκ, 9 ετών, όπως υποστηρίζει η μητέρα της.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η εκταφή έγινε το πρωί. Η διαδικασία έγινε με επαγγελματικό τρόπο και με πολύ σεβασμό”, δήλωσε ο Όλαφουρ Χέλγκι Κιάρτανσον, διευθυντής της αστυνομίας της πόλης Σέλφος, στη νότια Ισλανδία, όπου είχε ενταφιαστεί ο Φίσερ. Στο κοιμητήριο ήταν παρόντες επίσης ένας γιατρός και ένας ιερέας.

Η περιουσία του Φίσερ εκτιμάται ότι φτάνει τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από την Γιανγκ, διεκδικείται επίσης από δύο ανιψιούς του, από μια Γιαπωνέζα που ισχυρίζεται ότι τον είχε παντρευτεί και από την αμερικανική κυβέρνηση για να πληρωθούν διαφυγόντες φόροι.

Ο Φίσερ γεννήθηκε στις ΗΠΑ και έγινε διάσημος το 1972 όταν, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, νίκησε τον Σοβιετικό παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Μπόρις Σπάσκι στο Ρέικιαβικ. Το 2005 πήρε την ισλανδική υπηκοότητα για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου ήταν καταζητούμενος επειδή το 1992 δεν είχε σεβαστεί τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και είχε δεχτεί να παίξει αγώνες στο Βελιγράδι.

Ο ιδιοφυής Φίσερ θεωρείτο από πολλούς ως ο καλύτερος σκακιστής όλων των εποχών. Έγινε όμως γνωστός και για τους επιδεικτικούς τρόπους του, τις παράλογες απαιτήσεις του και τις αντισημιτικές δηλώσεις του– παρ’ όλο που η μητέρα του ήταν Εβραία. Μάλιστα το 2001, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό των Φιλιππίνων είχε χαρακτηρίσει “θαυμάσια είδηση” τις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα