Δεν άντεξε ο Παπασπύρου

default image

Έφυγε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, Γιάννης Παπασπύρου. Ο Παπασπύρου απεβίωσε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Απεβίωσε το βράδυ της Δευτέρας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου νοσηλευόταν, ο πρώην υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Παπασπύρου.

Ο Γιάννης Παπασπύρου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1922, ήταν οικονομολόγος και πολιτικός en;v διετέλεσε δήμαρχος Πειραιά, κατά την περίοδο 1982 – 1986.

Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό μαθητικό κίνημα κατά της 4ης Αυγούστου του Ι. Μεταξά, όπου και είχε συνεργαστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στη διάρκεια της κατοχής υπήρξε Πρόεδρος της “Πανσπουδαστικής Αθηνών” και Γραμματέας της ΕΠΟΝ Ανωτάτων Σχολών.

Για τη δράση του διώχτηκε, βασανίστηκε και απέδρασε από το εκτελεστικό απόσπασμα.

Το 1964 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Πειραιώς και Νήσων, με το κόμμα της Ένωσης Κέντρου.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, συνελήφθη δύο φορές, το 1967 και 1968, και εκτοπίστηκε στη Φολέγανδρο, στην Τήλο, καθώς και στο στρατόπεδο Μακρακώμης. Υπήρξε μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΠΑΚ.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και το 1974 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Περιφέρειας Πειραιώς με το ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 1974-1981 ήταν επικεφαλής εποπτείας των υπουργείων Συντονισμού, Οικονομικών, Βιομηχανίας, Υγείας και Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ.Επανεξελέγη βουλευτής το 1981, οπότε και ανέλαβε υφυπουργός Εμπορίου στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμη το 1989 (Μάϊο και Νοέμβριο) και το 1993. Στις δημοτικές εκλογές του 1982 αναδείχθηκε δήμαρχος του Πειραιά.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη, στις 3 το μεσημέρι.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Γιάννη Παπασπύρου:

Ο Πειραιάς, η δημοκρατική παράταξη έχασαν έναν πολιτικό που ήταν πάντα παρών και μπροστάρης στους αγώνες του λαού μας, για κοινωνική δικαιοσύνη, ανεξαρτησία, δημοκρατία. Τόσο ως βουλευτής, αλλά και ως Δήμαρχος του Πειραιά έδωσε πολλά και στήριξε με τις πολιτικές του τον Άνθρωπο και ιδιαίτερα τον αδύναμο συμπολίτη. Αγαπήθηκε από τους Πειραιώτες ανεξάρτητα από την πολιτική τους αφετηρία και τοποθέτηση.

Ο Γιάννης Παπασπύρου, υπήρξε σε όλη του την πορεία ενεργός και μαχητικός πολίτης και η προσφορά του στον τόπο και στον Πειραιά, ήταν ξεχωριστή. Σε καιρούς όπως οι σημερινοί, η πολιτική συμπεριφορά, το ήθος του και η προσφορά του αποτελούν μοναδικό παράδειγμα.

Η θλίψη μου είναι μεγάλη για την απώλεια ενός πραγματικού φίλου, ενός ανθρώπου που περνά στην ιστορία έχοντας αφήσει βαθιά τα χνάρια του. Στους δικούς του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα