Υπολογιστές: Απλές DIY λύσεις σε «καθημερινά» προβλήματα

Υπολογιστές: Απλές DIY λύσεις σε «καθημερινά» προβλήματα

Χάσατε ένα email στο υπερπέραν του σκληρού σας δίσκου; Μέχρι κάνει εκκίνηση ο υπολογιστής, έχετε ήδη πιει τον καφές σας; Κανένα πρόβλημα. Τα πάντα ...

Χάσατε ένα email στο υπερπέραν του σκληρού σας δίσκου; Μέχρι κάνει εκκίνηση ο υπολογιστής, έχετε ήδη πιει τον καφές σας; Κανένα πρόβλημα. Τα πάντα φτιάχνονται!Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας και όσο περισσότερα γραφικά φορτώνετε τόσο πιο αργός γίνεται! Οσο πιο πολλά αρχεία δημιουργείτε τόσο πιο πολύ χρόνο παίρνει η αναζήτηση τους! Και αν δεν είστε σε επαφή με τις τελευταίες εφαρμογές γραφείου τόσο πιο δύσκολα «επικοινωνείτε» με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτά είναι τα κακά νέα.



Τα καλά νέα είναι ότι, πριν φωνάξετε «βοήθεια», μπορείτε και εσείς να βάλετε ένα χεράκι! Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα!




Πρόβλημα :
Καθυστερεί η εκκίνηση των Windows
Λύση
: Σε κανένα δεν αρέσει να περιμένει ολόκληρα λεπτά μέχρι να εκκινήσουν τα Windows αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Vista και τα XP. Σίγουρα δεν είναι το πιο δυνατό τους σημείο.



Οι αργές εκκινήσεις οφείλονται τόσο στην εγκατάσταση προγραμμάτων τύπου tray, agent, manager, panel στο start up όσο και στη διαχείριση της εκκίνησης από το λειτουργικό. Με απλά λόγια, όταν ξεκινάει το σύστημα, τα Windows προσπαθούν να φορτώσουν όλα τα προγράμματα συγχρόνως και όχι με κάποια σειρά.



Για το πρώτο μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα προγράμματα από το startup μόνοι σας (start>run>mscongig>enter>start up) αλλά θέλει λίγο προσοχή. Για αναλυτικές οδηγίες δείτε
εδώ ή ρωτήστε κάποιον που ξέρει καλύτερα.



Αν δεν θέλετε να πάρετε ρίσκα, μπορείτε να εγκαταστήσετε το
Startup Delayer . Αυτό θα κάνει τη διαχείριση δίνοντας της σωστές προτεραιότητες και βάζοντας τα κατάλληλα χρονικά διαστήματα.



Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα όπως μια Yahoo Toolbar δεν χρειάζεται να εκκινήσει με το «καλημέρα» δημιουργώντας “μποτιλιάρισμα”. Βάλτε την στο τέλος της λίστας του start up και ορίστε ένα delay π.χ. 5 λεπτών.




Πρόβλημα :
Καθυστερεί η αναζήτηση αρχείων


Λύση : Αν και στα Vista είναι καλύτερες και ταχύτερες απ’ ό,τι στα XP, οι αναζητήσεις αρχείων παραμένουν αργές. Επίσης η δημιουργία αρχείου index (κατάλογος αναζητήσεων) είναι από τα βασικά προβλήματα ταχύτητας κάθε υπολογιστή.



Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να απενεργοποιήσετε το indexing στο σκληρό σας δίσκο (start>my computer>properties>allow indexing…) και να εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα για να κάνει αυτή τη δουλειά.



Το Google Desktop είναι μια πολύ καλή επιλογή γιατί εκτός από την κατηγοριοποίηση σας επιτρέπει να ψάξετε και μέσα στα αρχεία (όχι μόνο κατ’ όνομα, μέγεθος ή ημερομηνία τροποποίησης) χωρίς να ανοιχτούν.




Πρόβλημα :
Η ταχύτητα συστήματος (XP ή Vista) είναι χαμηλή ασχέτως χρήσης


Λύση : Ακόμα και αν το σύστημα σας πληροί τις απαιτήσεις του λειτουργικού συστήματος –π.χ. 1 GB RAM για τα XP και 2 GB για τα Vista- δεν αποκλείεται να είναι αργό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους με πιθανότερο ένοχο την αυξημένη χρήση γραφικών. Χαρακτηριστικά, στα Vista το Aero Glass είναι μια πολύ εντυπωσιακή εφαρμογή αλλά και μια χοάνη μνήμης.



Εδώ θα χρειαστεί να ρυθμίσετε εσείς τις παραμέτρους των γραφικών από τις ρυθμίσεις του συστήματος (start>control panel>system>advanced> performance> performance settings)!



Η βασική ιδέα είναι να ισορροπήσει ο υπολογιστής μεταξύ ταχύτητας και εμφάνισης. Για περισσότερες οδηγίες δείτε
εδώ !




Πρόβλημα :
Καθυστερεί η αντιγραφή αρχείων


Λύση : Τα μεγάλα αρχεία είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Και αν περιμένετε από τα Windows να καθαρίσουν για πάρτη σας… θα περιμένετε πολύ. Προγράμματα όπως το
FastCopy ή το
SuperCopier κάνουν αυτή τη δουλειά και την κάνουν πολύ πιο γρήγορα. Ακόμα καλύτερα, μπορούν να διακόψουν αν χρειαστεί και να συνεχίσουν από το ίδιο σημείο σε δεύτερο χρόνο.




Πρόβλημα :
Δημιουργούνται διπλότυπα αρχεία
Λύση
: Με την επέλαση των Smartphones έχει ανακύψει ένα ζήτημα που αφορά το συγχρονισμό των αρχείων τους με τα Windows. Επειδή τα Windows Mobile δεν «καταλαβαίνουν» από ώρα τροποποίησης, το σύστημα δεν μπορεί να αναγνωρίσει το νεότερο αρχείο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διπλότυπα. Το ίδιο μπορεί να δημιουργηθεί και με επαφές / mail με το Outlook.



Σε αυτό το πρόβλημα δίνει λύση το
Outlook Duplicate Items Remover . Αφού το εγκαταστήσετε, ανοίγετε το Outlook επιλέγετε την εντολή Remove Duplicate Items και, χωρίς να σβηστεί τίποτα βρίσκει τα διπλότυπα και τα μετακινεί σε ένα υποφάκελο. Αν αντιληφθείτε κάτι στραβό απλώς ψάχνετε το folder και βρίσκεται το αρχείο που θέλετε.




Πρόβλημα :
Προβολή και επεργασία αρχείων Office 2007


Λύση : Τα αρχεία του Office 2007 έρχονται πλέον σε νέο φορμάτ (docx, .xlsx, και .pptx) που είναι ασύμβατο με τις παλαιότερες εκδόσεις. Αν έχετε Office 2007 τότε δεν υπάρχει πρόβλημα αφού μπορείτε να κάνετε προβολή και επεξεργασία όλων των φορμάτ. Αν δεν έχετε και η αναβάθμιση δεν είναι στις επιλογές σας, τότε θα έχετε πρόβλημα συμβατότητας με όσους το χρησιμοποιούν και δεν κάνουν το έξτρα κλικ παραπάνω για να σας στείλουν τα αρχεία στο παλιό φορματ.



Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα μπορείτε να εγκαταστήσετε το
Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 .




Πρόβλημα :
Ανάκτηση αρχείων και αντίγραφα ασφάλειας


Λύση : Έχετε ακούσει ποτέ για το κλικ του θανάτου. Είναι η πρώτη ένδειξη ενός σκληρού δίσκου που «πεθαίνει». Αν έχετε φροντίσει να κάνετε backup τα αρχεία σας καλώς. Αν όχι αγοράστε ή δανειστείτε αμέσως έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και αντιγράψτε εκεί έγγραφα, μουσική, φωτογραφίες και οποιοδήποτε περιεχόμενο έχετε δημιουργήσει και σας είναι σημαντικό.



Αν δεν προλάβετε και ο δίσκος δεν έχει καταστραφεί τελείως αλλά δεν μπρορεί να τρέξει Windows έχετε μια ακόμα ευκαιρία: Δημιουργήστε ένα δίσκο εκκίνησης με λειτουργικό Linux. Κατεβάστε το αρχείο
Ultimate Boot CD κάψτε το σε CD και κάντε επανεκκίνηση από CD. Όταν αποκτήσετε πρόσβαση αντιγράψτε τα αρχεία σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο.




Πρόβλημα :
Οδηγίες χρήσης


Λύση : Έχετε χάσει ή χρειάζεστε επειγόντως ένα το εγχειρίδιο του εκτυπωτή για εκτυπωτή, κάμερα, wifi router. Κανένα πρόβλημα! Με ένα απλό google search θα πρέπει να εντοπίσετε σχετικά εύκολα το manual που χρειάζεστε. Αν όχι πάτε στη σελίδα του κατασκευαστή και ψάχνετε τις κατηγορίες support και download. Αν και χρειάζετε αρκετά ψάξιμο αναλόγως του κατασκευαστή έχετε σοβαρές πιθανότητες.



Αν όλα έχουν αποτύχει δοκιμάστε την ιστοσελίδα Diplodocs/SafeManuals.com που κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Εχει περίπου 1,2 εκατομμύρια οδηγούς χρήσης και μπορείτε να κάνετε αναζήτηση με search, browse ή εισάγοντας κατευθείαν το μοντέλο σας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα