Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (19-25/9/09)

Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (19-25/9/09)

Το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τις σημαντικότερες ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας: Τα ανοικτά μέτωπα της Microsoft με τους υπόλοιπους κολοσσούς της πλη...

Το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει τις σημαντικότερες ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας: Τα ανοικτά μέτωπα της Microsoft με τους υπόλοιπους κολοσσούς της πληροφορικής, το νέο “ίντερνετ με τη μέρα” της HOL, το social networking και τα νέα γκάτζετ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Microsoft “εναντίον” Apple



Η Microsoft έχει βάλει στόχο να συναγωνιστεί το iPhone της Apple και θα παρουσιάσει δύο νέα smartphones στη CES 2010 τον ερχόμενο Ιανουάριο. Οι συσκευές έχουν αναπτυχθεί σε κοινό project με τη Sharp και οι ονομασίες τους θα είναι Turtle και Pure. Η πρώτη μοιάζει αρκετά με το Motorolla QA1.



Σαν αυτό να μην είναι αρκετό, σύμφωνα με το Gizmodo, στα σκαριά είναι και ένα νέο tablet PC που θα ανταγωνιστεί αντίστοιχο προϊόν της Apple. To Courier όπως θα είναι η ονομασία του θα διαθέτει δύο οθόνες αφής των 7 ιντσών που θα χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή στοιχείων παράλληλα με γραφίδα.



Τέλος, σύμφωνα με την Ars Technica, η Microsoft προχώρησε σε οικονομικές προσφορές προς τους υπεύθυνους των καταστημάτων λιανικής της Apple. Η ιδέα είναι να προσελκύσει το, κατά τα φαινόμενα, κακοπληρωμένο προσωπικό της Apple και να το εντάξει στο δυναμικό της. Σε βάθος χρόνου, οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να προτείνουν αντίστοιχες θέσεις με καλύτερα χρήματα στους καλούς πωλητές και έτσι, η Microsoft να μπει πιο δυναμικά στη αγορά λιανικής.




Google “εναντίον” Microsoft



Η πιο ενδιαφέρουσα, ωστόσο, εξέλιξη στα μέτωπα που έχει ανοίξει η Microsoft είναι η κυκλοφορία ενός νέου plugin από την Google που μετατρέπει τον Internet Explorer σε Google Chrome. Το plugin, που μπορείτε να βρείτε
εδώ , εγκαθιστά τη μηχανή και τα features του Chrome αφήνοντας την εμφάνιση του προγράμματος απαράλλαχτη.



Αν και η Google διαβεβαιώνει για το καλοπροαίρετο της κίνησης αυτής μάλλον πρόκειται για αστείο εις βάρος της Microsoft, δεδομένης της αντιπαλότητας των δύο εταιρειών στις μηχανές αναζητήσεις, στις ψηφιακές βιβλιοθήκες, τα λειτουργικά των Smartphone κ.α. Οι πρώτες πάντως δοκιμές κάνουν λόγο για 10πλάσιες ταχύτητες οπότε ίσως και η Microsoft να δει το ανέκδοτο από διαφορετική οπτική γωνία.




Sony MH907

Η Sony παρουσίασε τα πρώτα ακουστικά που ενεργοποιούνται με αισθητήρα κίνησης και κατά τα φαινόμενα αντιλαμβάνονται το πότε ακούμε.



Τα MH907 διακόπτουν αυτόματα τη μουσική όταν βγάζουμε ένα από τα δύο ακουστικά και επαναλειτουργούν αυτόματα όταν το ακουστικό ξαναμπαίνει στο αυτί μας.




Internet με τη μέρα



H HOL προσφέρει μια νέα υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο. Το “internet με τη μέρα” κοστίζει 0,99 ευρώ για μία ημέρα χρήσης, 4,20 ευρώ για 5 ημέρες χρήσης και 1,68 ευρώ για το Σαββατοκύριακο και η ταχύτητα της σύνδεσης είναι 2 Mbps. Στις τιμές περιλαμβάνεται ΦΠΑ 19%.





HTC HD 2



Αν και δεν έχει γίνει καμία σχετική ανακοίνωση, ο διάδοχος του HTC HD μάλλον βρίσκεται στα σκαριά. Σύμφωνα με το Techblog.gr θα έχει οθόνη capacitive touchscreen 4,3 ιντσών, επεξεργαστή 1GHz και θα φοράει Windows Mobile 6.5.



Όσο για την ονομασία της συσκευή η πιθανότερη εκδοχή είναι HTC HD 2 (σύμφωνα με το Device ID της συσκευής που δοκίμασε το Techblog) αν και δεν αποκλείονται το HTC Leo που ακούμε εδώ και καιρό.




6 Gbps για το Seagate 2TB Barracuda XT



Η Seagate παρουσίασε τον πρώτο σκληρό δίσκο που υποστηρίζει πλήρως την Τρίτη γενιά του πρωτόκολλου SATA και ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων 6 Gbps. O Seagate 2TB Barracuda XT διαθέτει τέσσερα platters των 500GB, λειτουργεί στα 7200RPM και διαθέτει cache 64MB.




Υβριδική μητρική από την DFI



Τα αποκαλυπτήρια του νέου mobo Hybrid P45-ION-T2A2 έκανε η DFI. Πρόκειται για μια νέα υβριδική μητρική που μπορεί να υποστηρίξει δύο ανεξάρτητα συστήματα υπολογιστών. Η μία πλευρά υποστηρίζει την πλατφόρμα Nvidia ION και Intel Atom και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συστήματα file server ή torrent downloader. Η άλλη πλευρά διαθέτει socket 775 για ένα πλήρες PC με επεξεργαστή Intel.





Twitter από οπουδήποτε



Μια νέα έρευνα της εταιρείας Crowd Science Inc. αναφέρει ότι το 17% των συμμετεχόντων παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί το Twitter στο μπάνιο, 5% στο αυτοκίνητο και 31% από εστιατόρια.



Η έρευνα αναδεικνύει τη δυναμική του microblogging ως κοινωνική τάση αλλά δημιουργεί και προβληματισμούς σε σχέση με θέματα ασφάλειας.




Φτηνό(τερο) Wii στο λαό



Σύμφωνα με ανακοίνωση της Nintendo, η τιμή του Wii θα μειωθεί στα 199 δολάρια (134 ευρώ), 50 δηλαδή δολάρια λιγότερα από την τιμή με την οποία κυκλοφορούσε στη αγορά εδώ και περίπου τρία χρόνια.





Το Facebook ψάχνεται ακόμα

Το Facebook εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται τα προβλήματα στη σύνδεση με την υπηρεσία που παρατηρούμε όλοι οι χρήστες εδώ και καιρό.



Οι τεχνικοί της ιστοσελίδας δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν αν πρόκειται για bugs ή για κακόβουλες επιθέσεις DDOS (distributed denial of service) που τελευταία εμφανίζονται τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter.




Τι μας έμαθε το Intel Development Forum



Η Intel διευρύνει τους επιχειρηματικούς και κατασκευαστικούς της ορίζοντες. Αυτό είναι, προς το παρόν το συμπέρασμα από το φόρουμ προγραμματιστών που διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο και έβγαλε σημαντικές ειδήσεις.



Καταρχήν, στο φόρουμ παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο laptop που διαθέτει μια κύρια οθόνη ως επιφάνεια εργασίας και τρεις μικρές OLED για την παρουσίαση μικρών εφαρμογών όπως τα widget. Έτσι ο χρήστης μπορεί να προβάλλει συνεχώς σε full screen το περιεχόμενο που επιθυμεί χωρίς να ανεβοκατεβάζει παράθυρα.



Μπαίνοντας στο «χορό» των «App Store», η Intel ανακοίνωσε, επίσης, ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος λογισμικού και περιεχομένου για netbook. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα προσφέρει τα εργαλεία στην κοινότητα των προγραμματιστών για να δημιουργήσουν εφαρμογές.



Τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε την επέκταση της πλατφόρμας Moblin σε κινητά τηλέφωνα και παρουσίασε την πρώτη έκδοση Moblin 2.1.




Fujitsu Μ2010




Το mini notebook της Fujitsu, Μ2010, διατίθεται πλέον στην ελληνική αγορά. Η έμφαση είναι στην αντοχή (μέχρι 200 kgf πίεσης στην οθόνη και 35kpf σε τυχαία σημεία αυτής) και τη φορητότητα. Στο εσωτερικό κυριαρχεί ένας Atom N280 ενώ η 10,1 ιντσών οθόνη του προσφέρει αντίθεση 400:1.







LG GD-910 Watch Phone

Κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το ρολόι-τηλέφωνο της LG με εξελιγμένη τεχνολογία φωνητικής αναγνώρισης (voice recognition), λειτουργία text-to-speech, επιτρέποντας την εισαγωγή φωνητικών εντολών ή γραπτών μηνυμάτων με ήχο, υποστήριξη 3G – HSDPA, δυνατότητα βιντεοκλήσης, κάμερα VGA, mp3 player, ανοιχτή ακρόαση, υποστήριξη τεχνολογίας Bluetooth και αδιάβροχο περίβλημα.




Sony Playstation 3



H Sony ανακοίνωσε ότι μια ειδική έκδοση του Resident Evil (Biohazard 5) θα είναι ο πρώτος τίτλος που θα υποστηρίζει τo νέο σύστημα controller και στη συνέχεια θα κυκλοφορήσουν 13 τίτλοι μέχρι το 2010. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι τα τα LittleBigPlanet, Pain και EyePet.



Οι πρώτοι Core i7 για notebook ανακοινώθηκαν από την Intel με συχνότητες λειτουργίας από 1.6GHz έως 2.0GHz. Ανάμεσα στις εταιρείας που έχουν ανακοινώσει μοντέλα με τους νέους επεξεργαστές είναι η η Asus, η Dell, η HP, η Toshiba και η MSI.



Ενα εντυπωσιακό τραπέζι μπιλιάρδου έχει εγκαταστήσει στο Hard Rock Hotel στο Λας Βέγκας η Obscura Digital συνδυάζοντας τα γραφικά μιας οθόνης πολλαπλής αφής και τις δυνατότητες ενός συστήματος προβολής. Η πορεία που διαγράφουν οι μπάλες μεταφέρεται στην οθόνη και τα γραφικά προβάλλονται στο τραπέζι δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Δείτε το παρακάτω βίντεο.




Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα