Intel Atom Z series: «Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε»…

Intel Atom Z series: «Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε»…

Ολοένα και περισσότεροι υπερφορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές Atom Z-series της Intel που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για υπολογιστέ...

Ολοένα και περισσότεροι υπερφορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές Atom Z-series της Intel που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για υπολογιστές παλάμης. Mένει να αποδειχθεί αν τελικά θα κατακτήσουν την αγορά.Ολοένα και περισσότεροι υπερφορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές Atom Z-series της Intel που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για υπολογιστές παλάμης. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές στην πρόσφατη έκθεση ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας.



Η MSI (Micro-Star International) παρουσίασε έναν ακόμα υπολογιστή βασισμένο στον Atom Z520, το X320. Οι ομοιότητες με το MacBook Air είναι προφανείς: Με πάχος μόλις 1,8 εκατοστών, διαθέτει οθόνη 13,4 ιντσών και 2GB μνήμης. Αν και λιγότερο ισχυρό σε επιδόσεις, η τιμή του αναμένεται κάτω από το μισό των 1800 ευρώ που κοστίζουν τα MacBook Air.









Η Sony Electronics, επίσης, παρουσίασε τη σειρά P που βασίζεται στον επεξεργαστή Atom Z520 των 1,33 GHz. Το μίνι αυτό λάπτοπ έχει οθόνη 8 ιντσών, 2GB μνήμης, σκληρό δίσκο 60GB, ενσωματωμένο GPS, Wi-Fi, μόντεμ 3G, βάρος 680 γραμμαρίων και πάχος 2 εκατοστών. Η τιμή του διαμορφώθηκε στα 900 ευρώ.






Άλλα λάπτοπ με τον ίδιο επεξεργαστή που παρουσιάστηκαν στη CES είναι δύο νέα μοντέλα της Asustek που άνοιξε το δρόμο με τα πολύ επιτυχημένα Eee Pc. Ένα από αυτά διαθέτει solid-state drive των 512GB.



Αν και οι επεξεργαστές Atom δεν στοχεύουν στην αγορά των λάπτοπ, φαίνεται πως κάλλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε μεγαλύτερες συσκευές. Από την άλλη πλευρά η Intel έχει, επιτυχώς, προσπαθήσει να περιορίσει τους κατασκευαστές στη χρήση του Atom N270 για υπερφορητά λάπτοπ με οθόνη μικρότερη των 10 ιντσών και μνήμη έως 1GB. Η ιδέα είναι να μην επηρεαστούν οι πωλήσεις του Core 2 Duo που προορίζεται για μεγαλύτερα λάπτοπ.



Ωστόσο, τέτοιοι περιορισμοί δεν υπάρχουν για τους Atom Ζ series, οπότε διάφορες εταιρείες προσπαθούν να κερδίσουν το πλεονέκτημα. Τον Οκτώβριο, η Dell είχε παρουσιάσει τον Inspiron Mini 12 με οθόνη 12 ιντσών. Η κυκλοφορία ενός τέτοιου επεξεργαστή ήταν αυτή που ουσιαστικά κατάργησε τους περιορισμούς και άνοιξε το δρόμο της χρήση των Atom Ζ series σε μεγαλύτερα μηχανήματα.



Το αν οι Atom Ζ series θα κατακλύσουν την αγορά είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί. Από τη μία πλευρά οι καταναλωτές που είναι διατεθειμένοι να δώσουν 900 ευρώ για έναν υπερφορητό απαιτούν μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και όχι μόνο συνδεσιμότητες. Αν μπορείς να μπεις στο ίντερνετ για να δεις ένα βίντεο στο Dailymotion, γιατί να μην μπορείς και να «κόψεις» ένα και να το ανεβάσεις;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα