Κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη: Ο νέος κίνδυνος για τους τοξικομανείς στην Ελλάδα;
Στην χώρα μας λαθεμένα έχει πάρει το όνομα "σίσα". Στην ουσία πρόκειται για μία από τις πλέον επικίνδυνες ουσίες την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Το NEWS 247 μίλησε με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Δίωξης Ναρκωτικών. Διαβάστε τι μας είπε
- 23 Μαΐου 2013 10:37
Λέγεται και η “κοκαΐνη των φτωχών”. Αποδεδειγμένα πλήττει ή ας πούμε πως αρέσκονται σε αυτήν, άνθρωποι με πολύ χαμηλό οικονομικό υπόβαθρο. Στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ως προς τους εξαρτημένους ανθρώπους.
Πρόσφατα ένα ντοκιμαντέρ αλλά και μία ιδιαίτερα εκτενής αναφορά της βρετανικής εφημερίδας “Guardian” έφερε στο φως μία δραματοποιημένη πτυχή για τους Έλληνες εξαρτημένους στα χρόνια της κρίσης και του μνημονίου.
Πόσο μεγάλο όμως είναι όντως το πρόβλημα; Τι δείχνουν τα όποια στοιχεία υπάρχουν για την φρίκη της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης;
Το News 247 ήρθε σε επαφή με τους απόλυτα αρμόδιους, τη δίωξη ναρκωτικών της ΕΛΑΣ και δη υψηλόβαθμο και πολύπειρο στέλεχος της, του οποίου τα μάτια έχουν δη πολλά σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο ίδιος αρνείται πως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στην Ελλάδα υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο εικάζεται – φημολογείται.
“Δεν υπάρχει τόσο σοβαρό ζήτημα” μας λέει και παραθέτει και στοιχεία:
“Μέχρι το 2008 – 2009 η συγκεκριμένη ουσία ήταν άγνωστη στην Ελλάδα. Τότε έγιναν δύο τρεις κατασχέσεις σε συλλήψεις οι οποίες όμως αφορούσε κυρίως σε Φιλιππινέζους διότι σε αυτές τις χώρες ήταν και είναι γνωστό.
Αυτά λοιπόν που λέμε για την αύξηση των χρηστών είναι υπερβολές”.
Επιμένοντας τον ρωτάμε εάν είναι σε θέση να μας πει πως δεν υπάρχει καθόλου αύξηση.
“Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα παραπάνω. Αλλά συμβαίνει το εξής: Όταν έχουμε ας πούμε 10 κρούσματα και αυτά γίνονται 100 ναι καταγράφεται μία αύξηση. Τα νούμερα όμως δεν λένε πάντα την αλήθεια το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Είναι στατιστικό δείγμα και όχι απεικόνιση της αλήθειας. Άλλωστε, οι περισσότεροι αν όχι όλοι από τους χρήστες είναι είτε πρώην τοξικομανείς είτε νυν τοξικομανείς και δη ηρωινομανείς. Δεν ακουμπά άλλες ομάδες. Ξεκάθαρα λοιπόν, δεν είναι ανησυχητικό”.
Υπάρχει όμως, πιθανότατα, ένα άλλο ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τις διωκτικές αρχές και την Πολιτεία γενικότερα. Όπως αποκαλύπτει ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, η συγκεκριμένη ουσία νοθεύεται με διάφορα υλικά κάθε άλλο παρά αθώα, όπως υγρά μπαταρίας και τοξικά. Το χειρότερο είναι, πως όπως φαίνεται, νοθεύεται κυρίως στην Ελλάδα. Λογικό, καθότι είναι τόσο φτηνά τα υλικά νόθευσης που δεν συμφέρει να νοθεύουν την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και να την φέρνουν “έτοιμη” από το εξωτερικό.
Η παραγωγή της γίνεται σε Φιλιππίνες, Ταιλάνδη, Ινδοκίνα, Ιράν και έτσι εξηγείται που οι συλληφθέντες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, κατάγονται από τα κράτη αυτά.
“Επιπλέον”, μας λένε από τη δίωξη Ναρκωτικών, “δεν έχουμε βρει μεγάλη ποσότητα. Ούτε μία φορά. Ότι έχουμε εντοπίσει και κατασχέσει είναι μικρές ποσότητες, κυρίως για τους χρήστες τους ίδιους. Και αυτό είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό” μας λένε, πάντα όμως ξέρουν πως ότι γίνεται στο εξωτερικό στην Ελλάδα έρχεται με καθυστέρηση. Έτσι, όταν στην Ευρώπη εμφανίστηκαν τα έξτασι τη δεκαετία του 80 στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 10 χρόνια μετά.