Δάκρυα και χολή για το τέλος της NOTW

default image

Με ειρωνείες, λογοπαίγνια και εντυπωσιακούς τίτλους υποδέχθηκε ο βρετανικός τύπος την είδηση του λουκέτου της News of the World. Δείτε τι έγραψαν εχθροί και φίλοι για την οδυνηρή απόφαση του Μέρντοχ (Pics)

Ρεσιτάλ δημιουργικότητας με λογοπαίγνια δίνουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους  οι περισσότερες Αγγλικές εφημερίδες αφιερώνοντας σελίδες στην απόφαση του Ρούπερτ Μέρντοχ να κλείσει  τη βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα News of the World (NotW) εξαιτίας του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών που έχει έρθει στη δημοσιότητα και έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη.

“Η News of the World θα κλείσει μετά την έκδοση ενός τελευταίου φύλλου αυτό το Σαββατοκύριακο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζέιμς Μέρντοκ.

Η εφημερίδα, που ιδρύθηκε πριν 168 χρόνια και αγοράστηκε από τον Ρούπερτ Μέρντοχ το 1968, που πούλαγε 2,8 εκατομμύρια φύλλα κλείνει και πολλές εφημερίδες αναφέρονται σε αυτή την τρανταχτή είδηση είτε συμπάσχοντας είτε βγάζοντας χολή.

Ιδιαίτερη καυστικά είναι τα πρωτοσέλιδα του Guardian και της Daily Telegraph, και πως θα μη μπορούσαν άλλωστε αφού τα δύο φύλλα έσπρωχναν την έρευνα για τις υποκλοπές περισσότερο και από το κράτος.

 

Ο Guardian μάλιστα αφιερώνει ούτε λίγο ούτε πολύ 14 σελίδες στον “θάνατο” όπως αναφέρει της ιστορικής εφημερίδας, ενώ υπογραμμίζει ότι οι υποκλοπές ήταν άδικες και απάνθρωπες.

 

“Αντίο, σκληρέ Κόσμε”, τιτλοφορεί με τη σειρά του το πρωτοσέλιδό του η Daily Telegraph παίζοντας με το όνομα της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι ο Άντι Κόλσον δημοσιογράφος και πρώην στέλεχος της εφημερίδας, αναμένεται να συλληφθεί σήμερα καθώς φαίνεται πως χρημάτισε αστυνομικούς.

Οι Times, φιλοξενούν μια μεγάλη φωτογραφία του Ρούμπερτ Μέρντοχ το 1969 ο οποίος διαβάζει την News of the World, ενώ από κάτω γράφει σε μεγάλη, έντονη γραμματοσειρά “Hacked to death”, το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί είτε ως “υπέκλεψε μέχρι θανάτου” είτε πως ήταν “αδίστακτοι μέχρι το τέλος”.

 

Μάλιστα τον ίδιο τίτλο χρησιμοποιεί και η Daily Mirror η οποία σημειώνει ότι ο Μέρντοχ κλείνει την εφημερίδα σε μια προσπάθεια να σκεπάσει το σκάνδαλο.

 

Στο ίδιο μοτίβο και η Daily Mail, η οποία αναφέρεται στην News of the World, ως “την εφημερίδα που πέθανε από ντροπή”. Μάλιστα διερωτάται αν η εν λόγω κίνηση του Μέρντοχ εντάσσεται σε ένα κυνικό σχέδιο που αποσκοπεί στο να σώσει τη συμφωνία του Sky και το κύρος των συνεργατών του.

 

“Έκλεισε ντροπιαστικά”, αναφέρει η Daily Express, σημειώνοντας ότι το σκάνδαλο καθυστερεί τη συνεργασία με το Sky. Χαρακτηρίζει δε ξεδιάντροπο τον Κόλσον ο οποίος αναμένεται να συλληφθεί σήμερα.

 

Ο Independent, σημειώνει πως η εφημερίδα θυσιάστηκε για να σώσει μια γυναίκα, αναφερόμενος στην Ρεμπέκα Μπρουκς, την διευθύντρια της εφημερίδας η οποία έχει τη θέση του “συνταγματάρχη”.

Μάλιστα λέγεται πως όμιλος Μέρντοχ θα επικαλεστεί διακοπές της Ρεμπέκα Μπρουκς, κάτι που θα σήμαινε πως και στην υπόθεση του 2002, ο κύριος Άντι Κούλσον θα ήταν εκ νέου υπαίτιος ως ο άνθρωπος που θα αναλάμβανε την έκδοση της News of the World εν τη απουσία της Μπρουκς.

 Η Ρ. Μπρουκς ήταν η εκδότρια του News of the World, από το 2000 μέχρι το 2003, όποτε γίνεται αντιληπτό πως οι υποκλοπές του κινητού της απαχθείσας και δολοφονηθείσας Ντάουλερ έγιναν κατά τη διάρκεια της παρουσίας της.

 

Το Σαββατιάτικο φύλλο του Independent ασχολείται εκτενώς με την υπόθεση.

Η Sun, η οποία ανήκει και αυτή στον όμιλο News Corporation του Μέρντοχ, γράφει πως “ήρθε το τέλος του κόσμου”, κάνοντας και αυτή ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι πελέκησαν την εφημερίδα λόγω του σκανδάλου.

 

Μεταξύ άλλων η City A.M., αναφέρει πως ο Μέρντοχ κλείνει την εφημερίδα σε μια απέλπιδα κίνηση να σώσει την αυτοκρατορία του, ενώ και οι Financial Times, την χαρακτηρίζει κίνηση ματ με στόχο να κοπάσει το σκάνδαλο.

 

Σημειώνεται πως φήμες κάνουν λόγο πως η εφημερίδα θα ξανακυκλοφορήσει από το Σεπτέμβριο ως κυριακάτικη.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούσαν στις τηλεφωνικές υποκλοπές συγγενών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν επέτειναν την αγανάκτηση της κοινής γνώμης.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο κατάλογος των ανθρώπων των οποίων υπέκλεψαν τα τηλεφωνικά τους μηνύματα -πολιτικοί, αθλητές και άλλες προσωπικότητες- μπορεί να φτάνουν τις 4.000.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα