Μπαλάφας στο NEWS 247: Δε γουστάρει ο Έλληνας να του λένε οι Γερμανοί τι θα κάνει
Διαβάστε τι δήλωσε στο NEWS 247 ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, για το μεταναστευτικό, για το Μακεδονικό ζήτημα, για στρατό και αστυνομία αλλά και για τη φορολόγηση (vid)
- 15 Ιουνίου 2012 15:25
Λίγες μόλις ημέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, το NEWS 247 καλύπτει τις πολιτικές εξελίξεις με απώτερο στόχο, την ενημέρωση των ψηφοφόρων για τις θέσεις των κομμάτων.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το NEWS 247 ανοίγει την επικοινωνία, έχοντας απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα κόμματα, να συμμετάσχουν σε live συνέντευξη, όπου θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων του μέσου και αναγνωστών.
Στο πλαίσιο των Video Live Chat, την Παρασκευή βρέθηκε στο στούντιο του NEWS 247, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας Γιάννης Μπαλάφας.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε σχετικά:
Πρόκειται φυσικά για κλιμάκωση. Υπάρχει το σύστημα που βάλει εναντίον της Ελλάδας. Η Μέρκελ λέει ότι την ενδιαφέρει να μη υπάρξει μια χώρα με λαϊκή κυβέρνηση που θα είναι στην Ευρωζώνη, καθώς ουδείς μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Φοβούνται να είναι στην Ευρωζώνη και να αντικαθιστά το Μνημόνιο της δραχμής και της χρεοκοπίας με ένα Μνημόνιο της ελληνικής κοινωνίας. Αναγνωρίζουμε το χρέος αλλά ζητάμε μια διευκόλυνση για να το πληρώσουμε. Δεν αισθανόμαστε ενοικιαστές στην Ευρωζώνη, σαν να μας νοικιάζουν ένα δυαράκι. Εμείς δεν είμαστε επαίτες αλλά ισότιμοι συνιδιοκτήτες και κανείς δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει σε οτιδήποτε αν υπάρξει νωπή εντολή του ελληνικού λαού που θα πει ότι αυτά τα Μνημόνια δεν τα θέλω αλλά θέλω μια πορεία αξιοπρέπειας.
“Η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοσιεύματος θα είναι αντίστροφο”, ήταν η επόμενη ερώτηση.
Δεν τη θεωρώ μια λάθος τοποθέτηση. Καλοδεχούμενη και η τοποθέτηση Μιχελάκη για το δημοσίευμα των FT. Ο Γερμανός δεν μπορεί να καταλάβει τον Έλληνα. Του Έλληνα μπορείς να του πάρεις και το βρακί αν τον ρίξεις στο φιλότιμο.
Αλλά ο Έλληνας δε γουστάρει να τον δουλεύεις και μας δουλεύανε δύο χρόνια τώρα. Δε γουστάρει να του λένε τι να ψηφίσει. Έτσι ενδέχεται να λειτουργήσει αντίστροφα το δημοσίευμα και ο κόσμος να πει άι σιχτίρ. Εμείς εκτιναχθήκαμε από το 4,6 στο 17 και από το 17 στο όσο θα μας δώσει ο λαός. Είναι φυσικό ένα κόμμα όταν τον αντιμετωπίζουν σαν αυριανό πρωθυπουργό να επικαιροποιήσει θέσεις και τοποθετήσεις. Εκφοβίζουν τον ελληνικό λαό και λένε συνεχώς ψέμματα. Η ουσία είναι τα Μνημόνια. Τι είναι τα Μνημόνια; Πρόκειται για συμφωνητικά που οι ίδιοι οι κύριοι που τα επικύρωσαν ανακάλυψαν ότι είναι κακά και πρέπει να αλλάξουν. Θα οδηγηθούν σε μια σταδιακή κατάργηση και ακύρωση στην
πράξη με τη νωπή εντολή του λαού. Στις 30 Ιουνίου το Μνημόνιο 2 προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μαζέψει άλλα 11 δισ. με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και μέτρα αντικοινωνικά, με περικοπές και φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Μιλάμε για καταρράκωση της αξιοπρέπειας.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σχετικά με τη διαπραγμάτευση νέου συμφωνητικού:
Κάποια πράγματα δε λέγονται, κάποιες λέξεις είναι τζιζ κακά που λέμε λαϊκά. Το Μνημόνιο στη συνείδηση του Έλληνα είναι συνώνυμο με τη φτωχοποίησης. Εμείς μιλάμε για ένα νέο σχέδιο εθνικής ανάπτυξης.
Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με το ζήτημα της φορολόγησης των πλοιοκτητών:
Εμείς λέμε θα επιδιώξουμε μια νέα εθνική συμφωνία με τον τομέα ναυτιλίας στην κατεύθυνση προσφοράς και αυτού του χώρου που είναι Έλληνες πατριώτες που αν υπάρχουν κανόνες να συμβάλλουν. Τι έχουν να χάσουν; Το να συνεισφέρουν και αυτοί στη διάσωση της πατρίδας που βυθίζεται; Και ο κ. Πικραμμένος είπε για την ανάγκη να βοηθήσουν και οι εφοπλιστές στη διάσωση της πατρίδας. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να βοηθήσουν μια κυβέρνηση που θα εμπιστευτούν και θα προχωρήσει σε ένα μοντέλο μεικτής οικονομίας που θα έχει χώρο και για τις δημόσιες επιχειρήσεις και για τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις και για όλες τις επιχειρήσεις
Για τη φορολόγηση πλούτου είπε:
Ο καθένας να πληρώσει ανάλογα με τα εισοδήματα του που πρέπει να δηλώνει. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη ύπαρξης περιουσιολογίου.
Ο επιχειρηματίας που έχει ξένες σημαίες γιατί να έρθει στην Ελλάδα; Τι συμφέρον έχει;, ήταν η επόμενη ερώτηση:
Οι επόμενες μέρες μετά την Κυριακή θα είναι ζεστές μέρες και αισιόδοξες. Όλα θα είναι ομαλά. Οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι δε ζητάμε να κάνει κάτι άλλο από το να νοιαστούν για την πατρίδα τους.
Το ανορθωτικό μας σχέδιο δεν προβλέπει περαιτέρω φόρους αλλά ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα όπου ο καθένας θα πληρώνει φόρους ανάλογα με το εισόδημά του.
Για τον στρατό και την αστυνομία είπε, απαντώντας σε ερώτηση αναγνώστη:
Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη ΓΑΔΑ. Σεβόμαστε την αστυνομία ως ένα θεσμό που είναι υπεύθυνη για την προστασία του πολίτη. Έχουμε στενή συνεργασία με την αστυνομία τόσα χρόνια. Κανένα κόμμα δεν μπορούμε να δεχτούμε σαν προστάτη της αστυνομίας. Θεωρούμε ότι η ασφάλεια του πολίτη είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Στόχος είναι η αποτροπή η πρόληψη και η αντιμετώπιση του πολίτη και να βοηθηθεί ο ένστολος για να διατελέσει το έργο του που είναι επικίνδυνο. Εξ αιτίας των Μνημονίων βάλλονται και τα σώματα ασφαλείας. Άρα εμείς λέμε ότι σεβόμαστε την αστυνομία και την αποστολή τους. Έχουμε πει ότι στη διάρκεια των διαδηλώσεων δε χρειάζεται να οπλοφορούν οι αστυνομικοί. Η εγγλέζικη αστυνομία δεν έχει όπλα. Εμείς αυτό λέμε. Δε χρειάζονται οι πολύ ειδικές μονάδες οι οποίες θα πρέπει να δοθούν εκεί που είναι το κύριο μέτωπο στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Γιατί αν εκεί υπάρχουν κενά θα έρθει η εγκληματική ναζιστική οργάνωση να κάνει την αστυνομία. Ή θα έχουμε κρούσματα αυτοδικίας όπως με το 24χρονο παλικάρι που εκτίμησα πολύ όσα είπε. Εκείνος άλλωστε παρουσιάστηκε, όχι σαν τον θρασύδειλο τον Κασιδιάρη που έδερνε γυναίκες. Ήταν υπεύθυνος και λεβέντης.
Για το στρατό είμαστε πάντα υπέρμαχοι της εθνικής ανεξαρτησίας. Το ποιος είναι πατριώτης το δείχνει στις δύσκολες φάσεις του εθνικού μας βίου. Ποιος αντιστάθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών; Ποιος κράτησε ζωντανή τη φλόγα της δημοκρατίας στη Ελλάδα; Να μην το παίζουν πατριώτες άλλοι που τη δύσκολη ώρα “την έκαναν” λοιπόν. Η βουλή πρέπει να ελέγχει τις ένοπλες δυνάμεις και όχι να παραγγέλνει υποβρύχια όπως στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Η Βουλή πρέπει να έχει έναν διακομματικό έλεγχο στις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι να παραγγέλνουμε διάφορα για να καλοπιάνουμε τον Σαρκοζί.
Αναφορικά με τους μισθούς των βουλευτών είπε:
Πραγματικά υπάρχουν ζητήματα εδώ σχετικά με αυτό το θέμα. Είπαμε τέρμα οι σύμβουλοι, μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο, τέρμα στα golden boys κλπ.
Επίσης σαν κόμμα της αντιπολίτευσης είχαμε προτείνει μείωση των αποδοχών και των δεύτερων συντάξεων. Στην πολιτική δεν μπαίνεις για να τα πιάσεις. Αυτά πρέπει να εκλείψουν.
Σε ότι αφορά τα κλιμάκια φορολόγησης τοποθετήθηκε λέγοντας:
Επαναλαμβάνω, ο καθένας θα πληρώνει φόρο ανάλογα με το εισόδημα του. Οι εταιρείες που είναι στα όρια του λουκέτου θα είναι σε χαμηλή κλίμακα. Θα φορολογηθεί το κέρδος, το εισόδημα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτές τις χώρες σου λένε ότι σου παίρνουν φόρους αλλά στους επιστρέφω με κοινωνικά μέτρα και παροχές. Έτσι πρέπει να γίνεται σε μια ευνομούμενη κοινωνία.
Απαντώντας στο αν θα προσχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ανέφερε:
Ουδέποτε η ΝΔ έχει πει ότι θα κάνει συνεργασίες. Με τη ΝΔ είμαστε νερό-φωτιά. Λέμε ότι το Μνημόνιο μας φέρνει στη δραχμή και αυτοί λένε Μνημόνιο και ξερό ψωμί.
Και δε μιλάμε για διαπραγμάτευση της ΝΔ. Δεν είναι λύση η επιμήκυνση. Εμείς λέμε. Από αυτές τις εκλογές θα βγει οπωσδήποτε κυβέρνηση. Θα έχουμε ή ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ πρώτη δύναμη που με μια μικρή σχετικά ενίσχυση μπορεί να γίνει κυβέρνηση. Συνεργασία των δύο δε γίνεται. Το πολιτικό μου παράπονο είναι ότι, παρά τις υπαρκτές δυνάμεις που έχουμε με τις δυνάμεις της αριστεράς, αν είχαμε κάνει συνεργασία προεκλογικά θα ήταν η ενωμένη αριστερά πρώτη δύναμη. Λύση υπάρχει και με τη ΔΗΜΑΡ τώρα, αρκεί να μπορεί να συνεργαστεί και με κάποιους άλλους. Με πάνω από 130 έδρες μπορούμε να πάρουμε και ψήφο ανοχής.
Είμαστε μια παράταξη που έχει ευθύνη αλλά έχει ταλαιπωρηθεί από τον διχασμό. Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να διχάσει του Έλληνες. Θέλουμε ρεαλισμό, ευθύνη και αποφασιστικότητα. Ποτέ εμείς δεν πήραμε δώρα από τη Siemens.
Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είπε:
Περιλαμβάνεται μέσα στα άμεσα μέτρα ανακούφισης η διάταξη που λέει τα εξής: Εκεί που υπάρχει το όριο της φτώχειας, που είναι γύρω στα 1000 ευρώ, θα πρέπει να υπάρξει ολική διαγραφή του χρέους. Μιλάμε για το 30% του ελληνικού λαού. Για τα υπόλοιπα λέμε να υπάρχει ρύθμιση που δεν θα υπερβαίνει το 30% η δόση που θα πληρώνει σε σχέση με το εισόδημα. Και φυσικά να εκλογικευτούν τα επιτόκια.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για την παιδεία και το νόμο πλαίσιο:
Ότι κάνουμε θα γίνει με τήρηση της νομιμότητας. Θα αλλάξουν νομοσχέδια για να πάμε μπροστά, όχι για να γυρίσουμε πίσω.
Αναφορικά με την ΑΟΖ:
Θα προχωρήσουμε στην καθιέρωση και ορισμό της αποκλειστικής ζώνης της χώρας μας και θα το συζητήσουμε και με την Τουρκία με την οποία 1000 χρόνια είμαστε γείτονες. Δεν θα πάμε να σκοτωθούμε. Θα διεκδικήσουμε βάσει του δίκαιου της θαλάσσης τα δικαιώματα μας. Δεν θα ξεκινήσουμε κόντρες άνευ λόγου. Σε ότι αφορά τον ορυκτό πλούτο, πιστεύουμε πως η αξιοποίηση του είναι βασική μηχανή ανάπτυξης για να βγούμε από την οικονομική κρίση.
Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με το μεταναστευτικό:
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύτηκαν την εργασία των μεταναστών και μετά πως αντιμετώπισαν το μεταναστευτικό; Το ΠΑΣΟΚ το 2003 πήγε και υπέγραψε μια συμφωνία που λέει ότι όποιος μπαίνει στην Ελλάδα από τρίτη χώρα, μπορεί να μείνει εδώ. Αποθήκη δηλαδή η Ελλάδα. Ποιος το υπέγραψε; Το 2004 έγινε κυβέρνηση η ΝΔ. Τι έκανε από την πλευρά της η ΝΔ που μιλάει για λαθρομετανάστες για να πάρει ψήφους από τη Χρυσή Αυγή; Τίποτα δεν έκαναν. Επί δέκα χρόνια όξυναν το μεταναστευτικό. Οι φράχτες και τα στρατόπεδα ήταν για το φαίνεσθαι. Εμείς το Δουβλίνο ΙΙ θα το καταγγείλουμε. Αυτοί που είναι νόμιμοι εδώ και προσφέρουν στην ελληνική οικονομία θα μείνουν. Είναι φιλήσυχοι άνθρωποι. Ποιος υπέγραψε επίσης το νόμο ότι οι νόμιμοι μπορούν να φέρνουν εδώ τις οικογένειες τους; Ο Καραμανλής. Σε αυτό συμφωνούμε με αυτό. Αλλά για τους νόμιμους. Οι μη νόμιμοι είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Υπάρχει το ζήτημα της επαναπροώθησης.
Υφιστάμεθα αλλοδαπούς να πουλάνε ηρωίνη. Προφανώς οι κύριοι δεν κατεβαίνουν από την Κοραή. Εμείς τα βλέπουμε κάθε μέρα αυτά.
Τα κυκλώματα που σχετίζονται με τους παράνομους μετανάστες πρέπει να χτυπηθούν. Σε ζητήματα εγκλήματος δεν έχουμε κανένα ταμπού.
Στον νομό Ροδόπης δυο υποψήφιοι του κόμματός σας, ο κύριος Καραγιουσούφ και ο κύριος Ζεϊμπέκ, έβγαλαν αφίσα γραμμένη στην τούρκικη γλώσσα με την φράση “Οι Τούρκοι κατακτούν την Θράκη”.Τι γνώμη έχετε για αυτό το ανθελληνικό και προκλητικό γεγονός, ήταν η ερώτηση:
Πρόκειται για πολιτική μαφία. Δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο, έχουμε καταθέσει μήνυση. Οι άνθρωποι είναι Έλληνες πολίτες στο θρήσκευμα μουσουλμάνοι αλλά δε σημαίνει κάτι αυτό. Είναι αστείο να τους κατηγορείς.
Για το Μακεδονικό είπε:
Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσανατολισμό και η Ευρώπη τη λύση αυτή, μας την έχει προσφέρει από το 1992. Καραμανλής και Μπακογιάννη την είχαν ασπαστεί.
“Είναι φετίχ το ευρώ”; ήταν η τελευταία ερώτηση:
Αν σταματήσει η χρηματοδότηση δεν επηρεάζεται η ελληνική οικονομία. Στην Ελλάδα έρχονται ψίχουλα. Αναχρηματοδότηση του χρέους γίνεται. Χρωστάμε σε κράτη δανειστές. Γιατί να δεχτούν αυτά τα κράτη να κάνουν το χατήρι της Μέρκελ; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Έξω από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή είναι μια βάσιμη πιθανότητα αν συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας και εθνικού απομονωτισμού. Το ευρώ δεν είναι παράδεισος, αλλά ανάμεσα στα δύο είμαστε υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.