Αυστηρά μέτρα κατά μεταναστών στις ΗΠΑ
Νέα, σκληρότερα μέτρα κατά των λαθρομεταναστών προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Προβλέπουν σημαντικά πρόστιμα σε όσους απασχολούν λαθρομετανάστες
- 11 Αυγούστου 2007 11:20
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα εναντίον των λαθρομεταναστών. Ζητά ήδη σημαντική αύξηση του αριθμού των συνοριοφρουρών και την επιβολή αυστηρότερων προστίμων σε βάρος όσων προσλαμβάνουν μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα δίχως έγγραφα.
Ο αμερικανός πρόεδρος, μετά το αδιέξοδο στο Κογκρέσο όσον αφορά τη δέσμη νομοθετικών μέτρων που πρότεινε για την μετανάστευση και προέβλεπαν ένα περίπλοκο σχήμα για τη νομιμοποίηση 11-12 εκατ. μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ, προωθεί νέα μέτρα. Ο διάλογος στην Ουάσινγκτον επικεντρώνεται κυρίως στους Μεξικανούς οι οποίοι καλύπτουν κακοπληρωμένες θέσεις εργασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
“Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν βήματα που μπορεί να κάνει η κυβέρνησή μου εντός των ορίων του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας, τη βελτίωση της επιβολής του νόμου στους χώρους εργασίας, της απλοποίησης των υπαρχόντων προγραμμάτων για τους εργαζόμενους με προσωρινή άδεια, και της βοήθειας στους νέους μετανάστες να ενσωματωθούν στην Αμερικανική κοινωνία”, είπε ο Τζορτζ Μπους.
Το 2006 ο Μπους αύξησε κατά 6.000 πράκτορες τη δύναμη της συνοριοφυλακής, το οποίο έφθασε στους 18.000 άνδρες. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Παρασκευή προβλέπει την πρόσληψη άλλων 1.700 συνοριοφυλάκων το 2009. Επίσης, καλεί να υπάρξει χρηματοδότηση κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προφυλάκισης 31.500 ατόμων έως την απέλασή τους, και ελαχιστοποιεί την δυνατότητα των λαθρομεταναστών να εφεσιβάλλουν τις αποφάσεις απέλασής τους.
Η κυβέρνηση Μπους σχεδιάζει επιπλέον να ασκήσει πιέσεις προς “απείθαρχες χώρες” προκειμένου να δεχθούν τον αναγκαστικό επαναπατρισμό υπηκόων τους που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράνομα καθώς επίσης να διευκολύνει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες ώστε να εκδίδεται βίζα για επαγγελματίες από το Μεξικό και τον Καναδά, την επέκταση της διάρκειάς της από το ένα στα τρία έτη, και την μείωση της γραφειοκρατίας για τους περίπου 65.000 εργάτες που προσέρχονται νομίμως στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση.
(Πηγή: ΑΠΕ)