Ναγκασάκι: Τίμησαν τα θύματα της ατομικής βόμβας
Περισσότερα από 5.500 άτομα, παιδιά, επιζήσαντες του βομβαρδισμού και αξιωματούχοι τίμησαν τα θύματα της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι
- 09 Αυγούστου 2007 12:11
Οι εκκλήσεις για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων κυριάρχησαν στις εκδηλώσεις για την 62η επέτειο της ρίψης της δεύτερης ατομικής βόμβας που έγιναν σήμερα στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας.
Περισσότερα από 5.500 άτομα, παιδιά, επιζήσαντες του βομβαρδισμού και αξιωματούχοι που συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο της Ειρήνης, κράτησαν ενός λεπτού σιγή στις 11.02 τοπική ώρα, (4.02 ώρα Ελλάδας), που είναι η στιγμή που έπεσε η βόμβα στην ιαπωνική πόλη προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Στην ομιλία του αμέσως μετά από την επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε, ο Δήμαρχος της πόλης, Τομιχίσα Τάουε κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση να μεταφέρει σε όλον τον κόσμο ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να κατέχει πυρηνικά όπλα.
“Αντί προόδου στον πυρηνικό αφοπλισμό, αντιμετωπίζουμε μία κρίση με όρους κατάρρευσης της ίδιας της δομής της μη εξάπλωσης των πυρηνικών”, είπε ο Τάουε, σημειώνοντας ότι στην χορεία των παλαιών πυρηνικών δυνάμεων προστέθηκαν η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα, που έκανε πυρηνική δοκιμή ενώ εκφράζεται η υποψία ότι και το Ιράν έχει πυρηνική ανάπτυξη.
“Με την εμφάνιση νέων πυρηνικών χωρών, αυξάνονται οι κίνδυνοι τόσο της πραγματικής χρήσης πυρηνικών όπλων, όσο και της διαρροής πυρηνικής τεχνολογίας”, είπε ο Τάουε στην πρώτη του επέτειο ως δήμαρχος της πόλης καθώς ανέλαβε καθήκοντα όταν διαδέχθηκε τον Ιτσο Ιτο που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο από μέλος μιας συμμορίας. Ο Ίτο έχει εργαστεί για να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα, να βοηθήσει τα θύματα του βομβαρδισμού του 1945 και να προωθήσει την ειρήνη.
“Η Ιαπωνία, ως το μοναδικό έθνος που βίωσε τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς, έχει την ευθύνη να πει στον υπόλοιπο κόσμο για την τραγωδία που προκαλούν οι ατομικές βόμβες”, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στο δολοφονημένο δήμαρχο και δεσμεύθηκε ότι η Ιαπωνία θα διατηρήσει τις τρεις μη πυρηνικές της αρχές, να μην κατέχει, να μην παράγει και να μην επιτρέπει πυρηνικά όπλα στην επικράτεια της.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τα σχόλια που έκανε ο πρώην υπουργός άμυνας της κυβέρνησης του, Φούμιο Κιούμα, σύμφωνα με τον οποίο “οι βομβαρδισμοί του 1945 δεν μπορούσαν να αποφευχθούν” γιατί έγιναν από τις ΗΠΑ για να τελειώσει ο πόλεμος. Ο Κιούμα, ο οποίος γεννήθηκε στο Ναγκασάκι, παραιτήθηκε μετά από τα σχόλια του για τα οποία εικάζεται ότι συνετέλεσαν και στην απώλεια της πλειοψηφίας της Άνω Βουλής από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Άμπε στις πρόσφατες εκλογές, και δεν παρακολούθησε τις εφετινές τελετές εξαιτίας της κριτικής που δέχτηκε καθώς οι επιζώντες των βομβαρδισμών εμφανίζονται εξοργισμένοι μαζί του.
Η πόλη είχε πληθυσμό 200.000 ανθρώπων από τους οποίους οι 27.000 πέθαναν αμέσως τη ρίψη της βόμβας, άλλοι 43.000 μέχρι το τέλος του 1945 και περίπου 70,000 συνολικά από τότε μέχρι σήμερα ως αποτέλεσμα των συνεπειών του βομβαρδισμού. Την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2006 έως 31 Ιουλίου 2007, πέθαναν 3069 άτομα εξαιτίας των επιπτώσεων, δηλαδή σχεδόν 9 την ημέρα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 143.124.
(Πηγή: ΑΠΕ)