Στα 575.000 ευρώ το πρόστιμο στα κόμματα για τις προεκλογικές αφίσες

Στα 575.000 ευρώ το πρόστιμο στα κόμματα για τις προεκλογικές αφίσες
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004 - ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ. EUROKINISSI

Πάνω από 10.000 αφίσες σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Προκλητική ενέργεια κομμάτων. Με πρόστιμα απειλούν οι δήμαρχοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Σε εξέλιξη η διαδικασία αποκαθήλωσης

Η μάχη της αφίσας καλά κρατεί, παρά τα περιορισμένα οικονομικά των κομμάτων για την προεκλογική εκστρατεία της 17ης Ιουνίου και παρά την οικονομική κρίση που κλιμακώνεται.

Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προεκλογική μάχη είναι υπόθεση τριών κομμάτων, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και ΚΚΕ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι της αφίσας των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” και τα τρία αυτά κόμματα ενέδωσαν στην άναρχη αφισοκόλληση, γεμίζοντας αφίσες, μπάνερς και σάντουιτς (αφίσες με χοντρό χαρτόνι) τις κολώνες φωτισμού, τους ελεύθερους τείχους και τα δέντρα.

Η εμφάνιση των άλλων κομμάτων είναι διακριτική. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν κολληθεί πάνω από 10.000 αφίσες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως όπως αναφέρεται και στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων της Τετάρτης, τα κομματικά συνεργεία κολλούν αφίσες και τα δημοτικά συνεργεία τις ξηλώνουν, ιδιαίτερα από λεωφόρους και οδο ς όπου δεν επιτρέπεται.

Με βάρδιες, περισσότεροι από 75 εργαζόμενοι στην καθαριότητα καθαρίζουν στις κεντρικές λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου τις κολώνες και όλα τα σημεία όπου έχουν αναρτηθεί παράνομα αφίσες κομμάτων.

Το σχετικό νομικό πλαίσιο προβλέπει συνολικό πρόστιμο 6.000 ευρώ σε πρώτη φάση για το κάθε κόμμα ή εναλλακτικά πρόστιμο 50 ευρώ ανά σημείο/αφίσα.

Πλέον, δεδομένου ότι ήδη βγήκαν στους δρόμους οι επόπτες καθαριότητας της Αθήνας βεβαιώνοντας παραβάσεις, και βάσει του γεγονότος ότι η κάθε παράνομη αφίσα τιμωρείται με 50 ευρώ, σήμερα και μόνο για τον Δήμο Αθηναίων θα μπορούσαν να κοπούν έως και 575.000 ευρώ πρόστιμα για παραβάσεις παράνομης αφισοκόλλησης.

Μάλιστα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει ξεκαθαρίσει ότι: “δεν θα κάνω καμία υποχώρηση σε όσα κόμματα κολλούν αφίσες παράνομα. Θα ρίξω πρόστιμα”.

Σε παρόμοια μήκη κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ο οποίος δήλωσε ότι: “Δεν θα αντέξω άλλη υποβάθμιση. Πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό σε όλες τις κατευθύνσεις. Οι χώροι και οι τρόποι προβολής των κομμάτων έχουν καθοριστεί με ακρίβεια από τη διαπαραταξιακή επιτροπή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα