Ψυχρολουσία από τον Moody’s

Ψυχρολουσία από τον Moody’s

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικές ικανότητας της Ελλάδας κατά τέσσερις βαθμίδες, βάζοντάς την στην κατηγορία εκείνων των χωρών, που κινδυνεύουν να μην αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος. Απάντηση του υπουργείου Οικονομίας. Ερωτηματικά προκαλεί η χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης

Ο οίκος αξιολογήσεων Moody΄s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τη θέση “Α3”, στη θέση “Ba1”, τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος.

Πρόκειται για μια περίεργη απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με το θετικό κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, καθώς παρά τα προβλήματα, μέχρι στιγμής υπάρχει ικανοποίηση από την τρόικα για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να συνεχιστεί η εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η βαθμολογία Ba1 αντικατοπτρίζει “τους κινδύνους που συνδέονται με το σχέδιο διάσωσης που τέθηκε σε εφαρμογή από τις χώρες της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”, εξηγεί ο οίκος Moody’s σε ανακοίνωση του.

Όπως αναφέρει το Reuters, αναλυτές της Moody’s αναφέρουν ότι “ο μηχανισμός στήριξης εξουδετερώνει ουσιαστικά τη μεσοπρόθεσμη στάση πληρωμών και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, υλοποιήσιμου και συμβατού με την ανταγωνιστικότητα πακέτου δομικών μεταρρυθμίσεων, που είναι αρκετά πιθανό οδηγήσουν προς την σταθεροποίηση, ωστόσο οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και η κίνδυνοι εφαρμογής αναφορικά με το πρόγραμμα είναι σημαντικοί και ταιριάζουν περισσότερο στη βαθμίδα Βa1”.

Πλέον, η χώρα μας βρίσκεται μια θέση πριν το junk. Ο οίκος προειδοποίησε τον Μάιο ότι θα μπορούσε να υποβιβάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ στις 22 Απριλίου είχε υποβαθμίσει από Α2 σε Α3 την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων.

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στην είδηση για την υποβάθμιση από τον διεθνή Οίκο. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα εκτελείται κανονικά και ότι η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο.

Τέλος, αδικαιολόγητη χαρακτηρίζουν και από την πλευρά τους, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος την σημερινή υποβάθμιση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η υποβάθμιση αυτή δεν δικαιολογείται σε μια περίοδο που παρατηρείται πρόοδος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της ελληνικής οικονομίας, και η οποία αναγνωρίζεται και από διεθνείς παράγοντες.

Διαφορετική στάση από τον Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δήλωσε κορυφαίος αναλυτής της εταιρίας, ερωτηθείς σχετικά, μετά την απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει την Ελλάδα από τη θέση Α1 στη θέση Ba1.

“Έχουμε ήδη δηλώσει ότι -εκτός εάν υπάρξει μία μείζων, απρόβλεπτη εξέλιξη- θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί”, δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Fitch Κρις Πράις στο Reuters.

“Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψή μας. Αισθανόμαστε άνετα να έχουμε την Ελλάδα στο όριο του επενδυτικού επιπέδου”, πρόσθεσε.

Ο οίκος Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒΒ-μείον, στο χαμηλότερο επίπεδο από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου θεωρητικά μία χώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες για υποβάθμιση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα