Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (7-13/9/09)

Τεχνολογία: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας (7-13/9/09)

Ανάβει η μάχη των κατασκευαστών GPU με τη σύμπραξη 7 ιαπωνικών εταιρειών, η επιστροφή του Jobs στην Apple σηματοδοτεί ριζικές αλλαγές σε θέματα στρ...

Ανάβει η μάχη των κατασκευαστών GPU με τη σύμπραξη 7 ιαπωνικών εταιρειών, η επιστροφή του Jobs στην Apple σηματοδοτεί ριζικές αλλαγές σε θέματα στρατηγικής, με το δεξί o Opera 10 και πολύ θετικές εντυπώσεις από το νέο υπερφορητό προβολέα της LG. Για αυτά και για τις σημαντικότερες τεχνολογικές ειδήσεις της εβδομάδας ενημερωθείτε στο Tech News Weekly του ΜΕΝ 24.
Επεξεργαστές: Μάχες σε πολλά μέτωπα



Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στον τομέα κατασκευής επεξεργαστών όπου η Intel κατέχει το 80% της αγοράς.

Η
NEC και η Renesas ανακοίνωσαν τη συγκρότηση ενός ομίλου που περιλαμβάνει τις Hitachi, Toshiba, Fujitsu, Panasonic, και Canon και θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός νέου CPU που θα είναι συμβατό με το λογισμικό του καθηγητή Χιρονόρι Κασαχάρα από το Πανεπιστήμιο Βασένα.



Το συγκεκριμένο λογισμικό λειτουργεί σε ηλιακές κυψέλες και ρυθμίζει την ενέργεια που καταναλώνεται ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων που υφίστανται επεξεργασία. Το πρωτότυπο CPU λειτουργεί με το 30% της ενέργειας ενός συμβατικού επεξεργαστή και έχει προκαλέσει ανησυχία στους κορυφαίους κατασκευαστές. Το νέο φορμάτ θα είναι έτοιμο το 2012 και αν γίνει δημοφιλές θα σημάνει ανακατατάξεις στο χώρο.



Από την άλλη πλευρά, επιπλέον του
Atom N450 των 1.66GHz που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2010, η Intel ανακοίνωσε και την κυκλοφορία του N470 που θα τρέχει στα 1.83GHz και θα υποστηρίζει 667MHz FSB και hyperthreading. Η βιασύνη της Intel «συνηγορεί» στην εκτίμηση πολλών ειδικών ότι η πλατφόρμα Pine Trail, που ενσωματώνει τον επεξεργαστή με το memory controller και τον επεξεργαστή γραφικών, είναι το μέλλον στους υπερφορητούς.



Αυτό με τη σειρά του προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες στους κατασκευαστές GPU που φαίνεται να μένουν έξω από το παιχνίδι των netbook και ειδικά στην Nvidia που κατέχει τη μερίδα του λέοντος.




LG HS200 DLP



Πολύ θετικές είναι πρώτες εντυπώσεις από τις δοκιμές του υπερφορητού προβολέα LG HS200 DLP. Βασισμένος σε τεχνολογία LED, βγάζει φωτισμό
200 ANSI-Lumens και 30,000 ώρες λειτουργίας. Η εικόνα έχει ανάλυση
800×600 pixel και διαγώνιο 80 ιντσών με ποιότητα σαφώς ανώτερη αυτών που προσφέρουν τα pico projector που έχουν κατακλύσει τελευταία την αγορά. Η έκπληξη ωστόσο είναι η υποστήριξη DivX αρχεία που μπορούν να προβληθούν κατευθείαν από τοπικά USB μέσα.




Apple confidential



Η παρουσίαση των νέων iPod σηματοδοτεί την επιστροφή του Στιβ Τζομπς στα διοικητικά της Apple μετά από πολύμηνη απουσία και μάχη με τον καρκίνο του παγκρεάτος. Ωστόσο, οι πρώτες δοκιμές της κάμερας των iPod nano, που αποτελεί και τη βασική ατραξιόν, δεν έπεισαν από πλευράς ποιότητας εικόνας και υπολείπεται αρκετά από την κάμερα του iPhone.




Παράλληλα, μια έρευνα της εταιρείας Strand Consult (Δανία) υποστηρίζει ότι το iPhone δεν είναι η «μηχανή που κόβει χρήμα» όπως όλοι νομίζουμε. Η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική δημοσιότητα που συνοδεύει το iPhone κρύβει τα ποσά που πρέπει οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας να καταβάλλουν στην Apple.



Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που προοιωνίζει αλλαγές σε θέματα στρατηγικής είναι η κυκλοφορία της εφαρμογής Spotify Mobile εντός του App Store. Το Spotify Mobile επιτρέπει την αναπαραγωγή μουσικής από μια βιβλιοθήκη μουσικών δεδομένων της Spotify και συναγωνίζεται την υπηρεσία iTunes της Apple. Το λογισμικό είναι, επίσης, διαθέσιμο σε τηλέφωνα με Android OS στην Ευρώπη.




Μεγαλώνουν οι οθόνες των netbook αλλά…



Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του UMPC Portal, το 80% των netbook φέρουν οθόνη από 10 έως 11,6 ίντσες κάτι που σηματοδοτεί μια αυξητική τάση στο μέγεθος των οθονών. Το ίδιο ποσοστό πριν από τέσσερις μήνες ήταν 70%.



Ωστόσο, το γεγονός ότι η Microsoft θα περιορίσει τη διάθεση της πιο γρήγορης και οικονομικής Starter Edition των Windows 7 σε μοντέλα με οθόνη τουλάχιστον 10,2 ιντσών μπορεί να βάλει φρένο στην αυξητική τάση. Πάνω από τα μισά μοντέλα της αγοράς, το 61%, έχουν οθόνη μεταξύ 10 και 10,2 ίντσες.




Νέο Android smartphone από τη Motorola



H Motorola ανακοίνωσε το CLIQ, το πρώτο smartphone της εταιρείας που είναι βασισμένο στο Android OS. Η λειτουργίες του είναι εστιασμένες στην κοινωνική δικτύωση όπως υποδεικνύουν και οι πρώτες φωτογραφίες ενώ από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών διαθέτει οθόνη 3,1 ιντσών σε ανάλυση 320 x 480, WiFi και βιντεοκάμερα στα 24fps. Αυτό που μάλλον έχουν ξεχάσει είναι το HSDPA αφού προς το παρόν έχει ανακοινωθεί μόνο 3G.




Πολύγλωσσο plugin για το Firefox



Ένα νέο plugin του Mozilla Firefox δίνει τη δυνατότητα άμεσης μετάφραση ιστοσελίδων γραμμένων σε Αραβικά ή Κινέζικα. Το plugin αναγνωρίζει συνολικά πάνω από 40 γλώσσες και έχει αναπτυχθεί από την Worldwide Lexicon project δημιουργώντας νέα δεδομένα, ειδικότερα στο χώρο της ενημέρωσης. Μέχρι τώρα η μοναδική δυνατότητα ενημέρωσης από Κινέζικες ή Αραβικές ιστοσελίδες ήταν οι αγγλόφωνες τους εκδόσεις.




Προληπτική προστασία κατά ιών



Για δεκαετίες, η προστασία κατά των ιών των ηλεκτρονικών υπολογιστών στηριζόταν στην ανίχνευση του κακόβουλου κώδικα μετά την ενεργοποίηση του και στη δημιουργία φίλτρων για τον εντοπισμό και τη διαγραφή του με αποτέλεσμα οι κυβερνοεγκληματίες να βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά.



Ένα νέο λογισμικό της Symantec, ωστόσο, το Quorum, αλλάζει τα δεδομένα στην προστασία του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή προβλέποντας αν ένα πρόγραμμα που προσπαθεί να τρέξει είναι «καλό» ή «κακό». Αφού γίνει αυτό αποκλείει το συγκεκριμένο κώδικα από την εκτέλεση του.




Τα Windows Mobile 7 είναι ήδη σε beta



Μια πρόσφατη διαρροή από μηχανικό της Motorola στο LinkedIn αναφέρει ότι τα Windows Mobile 7 βρίσκονται ήδη σε φάση beta testing. Αν αυτό ισχύει τα νέα Windows Mobile θα φτάσουν σε φάση release to manufacturing [RTM] περίπου τον προσεχή Απρίλιο.



Αν και η συγκεκριμένη πληροφορία διεγράφη από την ιστοσελίδα, όσοι σπεύσουν να αγοράσουν συσκευή με Windows Mobile 6.5 τον Οκτώβριο ας είναι προσεκτικοί.




Η Google δίνει πρόσβαση στην ηλεκτρονική της βιβλιοθήκη



Η Google ανακοίνωσε την πρόθεση της να μοιραστεί την ψηφιακή της βιβλιοθήκη με αντίπαλους και βιβλιοπωλεία κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής του αμερικανικού κοινοβουλίου. Η Google κατηγορείται για την ψηφιοποίηση χιλιάδων τίτλων βιβλίων χωρίς να διαθέτει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία στις ΗΠΑ αφορά τον κίνδυνο άσκησης μονοπωλιακών πρακτικών.




Διαφημίσεις και στο Twitter



Mετά από δύο χρόνια αποστολής σύντομων μηνυμάτων μεταξύ των μελών του(microblogging), ήρθε η ώρα που το Twitter θα εξαργυρώσει την επιτυχία του. Οι διαχειριστές της ιστοσελίδα αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους λειτουργίας ώστε να επιτρέψει σε διαφημιστές να έρθουν σε επαφή με τα 45 εκαττομύρια των χρηστών του.



Η ανακοίνωση μιας έρευνας την προηγούμενη εβδομάδα που αναφέρει ότι το 20% των ιντερνετικών διαφημίσεων αφορούν κοινωνικά δίκτυα είναι κάθε άλλο παρά τυχαία.







Opera 10: 10 εκ. Downloads σε 7 μέρες








Πολύ καλά φαίνεται να πηγαίνει η νέα έκδοση του πέμπτου κατά σειρά σε δημοφιλία browser. O Opera 10 σημείωσε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η νορβηγική εταιρεία, 10 εκατομμύρια downloads στην πρώτη εβδομάδα διάθεσης.




Πόση ακτιβολία βγάζει το κινητό σας

Η οργάνωση

Environmental Working Group έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά που παρέχουν οι μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ. Την καλύτερη επίδοση στον τομέα αυτό σημείωσε το Samsung SGH-a877 ενώ τη χειρότερη το Motorola Moto VU204. Ολόκληρη η λίστα
εδώ !



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα