Οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κατά τον Μίκαελ Χάνεκε

Οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κατά τον Μίκαελ Χάνεκε

Το 2002, το βρετανικό περιοδικό ''Sight & Sound'' δημοσιεύσε τη δεκάδα που είχε δώσει ο Χάνεκε, ως συνεισφορά στην τότε λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Μάθετε ποιες είναι

Επιμέλεια: Μανώλης Κρανάκης

Μπορεί ο Μίκαελ Χάνεκε να μην συμμετείχε στην πρόσφατη ψηφοφορία του Sight & Sound για τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, αλλά το είχε κάνει το 2002, δίνοντας τη δική του δεκάδα, προδίδοντας τις μπρεσονικές και χιτσκοκικές αναφορές του.

Μετά και το θρίαμβο του «Amour», συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους σημαντικότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Ένας δημιουργός που ξεκίνησε σοκάροντας για την κλινική ωμότητά του και συνεχίζει σοκάροντας για την βαθιά μελέτη του πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση.

Όσο, όμως, κι αν η κριτική επιμένει να τον συγκρίνει με τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν και τον Καρλ Ντράγιερ, ο Χάνεκε μοιάζει να βρίσκει αλλού τις επιρροές του σινεμά του: στον μινιμαλισμό του Ρομπέρ Μπρεσόν, στο σασπένς του Αλφρεντ Χίτσκοκ και την όχι και τόσο προφανή ομοιότητα του με τον Λουίς Μπουνιουέλ.

Όλα τα παραπάνω φυσικά ισχύουν, μόνο αν θεωρήσουμε πως οι ταινίες που διαλέγει ένας δημιουργός ως «καλύτερες όλων των εποχών» είναι και αυτές που έχουν επηρεάσει το έργο του. Συνειδητά ή ασυνείδητα.

Βρείτε τη λίστα με τις 10 καλύτερες ταινίες στο Flix

Διαβάστε ακόμα:

* Μίκαελ Χάνεκε: «Το χειρότερο που θα μπορούσα να κάνω θα ήταν να δίνω εγώ τις απαντήσεις»

* Διαβάστε την κριτική του Flix για την “Αγάπη”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα