Σόφια: Χάρη στο γιατρό και στις νοσοκόμες
Χάρη απένειμε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ στις 5 βουλγάρες νοσοκόμες και τον παλαιστίνιο γιατρο που έφτασαν στη Σόφια
- 24 Ιουλίου 2007 08:52
Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σόφιας το αεροσκάφος που μεταφέρει από την Τρίπολη της Λιβύης τις πέντε νοσοκόμες και το γιατρό που απελευθερώθηκαν μετά σχεδόν οκτώ χρόνια φυλάκισης για την υπόθεση των βρεφών που μολύνθηκαν από τον ιό του AIDS. Στο αεροσκάφος που διέθεσε η γαλλική κυβέρνηση επέβαιναν η σύζυγος του γάλλου προέδρου Σεσιλιά Σαρκοζί και η ευρωπαία επίτροπος Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ υπέγραψε το διάταγμα για την απονομή χάρης στις 5 βουλγάρες νοσοκόμες και τον Παλαιστίνιο γιατρό, όπως ανακοινώθηκε από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.
ΕΕ και Γαλλία χαιρέτισαν την “κίνηση ανθρωπιάς” της Λιβύης, που επέτρεψε την απελευθέρωση των πέντε νοσοκόμων που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για τη μόλυνση με τον ιό του AIDS βρεφών σε νοσοκομείο της Βεγγάζης. “Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίζουν την κίνηση ανθρωπιάς της Λιβύης και του ανώτατου ηγέτη της και δεσμεύονται πως θα κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό”, επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες.
“Εκφράζουν επίσης τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους στον εμίρη και στο κράτος του Κατάρ για τη μεσολάβησή τους που βοήθησε στην ευτυχή αυτή κατάληξη”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Στο Παρίσι ο εκπρόσωπος του Σαρκοζί Νταβίντ Μαρτινόν δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί στη Λιβύη για να συναντηθεί με τον Μοαμάρ Καντάφι.
Βαθύτατη ικανοποίηση για την απελευθέρωση των νοσοκόμων εξέφρασε ο Βούλγαρος πρόεδρος, κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά σήμερα όλους τους φίλους και εταίρους της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι συνέβαλαν στο αίσιο τέλος της υπόθεσης. Η Βουλγάρα Επίτροπος, κ. Μεγκλένα Κούνεβα, έδωσε έμφαση στον αποφασιστικό ρόλο της πανευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την επιτυχία του αγώνα της Βουλγαρίας για την απελευθέρωση των άδικα, όπως τόνισε, καταδικασμένων πολιτών της.
Οι έξι κρατούνταν επί οχτώ χρόνια στις φυλακές της Λιβύης, κατηγορούμενοι για “εκ προθέσεως μόλυνση με AIDS” περισσοτέρων από 400 παιδιών από την πόλη Βεγγάζη. Παρά τις παρεμβάσεις υπέρ της αθωότητάς τους από κορυφαίους επιστήμονες, όπως ο Γάλλος καθηγητής Λουκ Μοντανιέ- ανακάλυψε τον ιό HIV- ο οποίος είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι η επιδημία του AIDS στη συγκεκριμένη πόλη είχε ξεκινήσει έναν χρόνο προτού πιάσουν δουλειά οι πέντε Βουλγάρες νοσηλεύτριες και οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο της υγιεινής και στην έλλειψη συριγγών μιας χρήσης και άλλου ιατρικού υλικού στο νοσοκομείο, οι έξι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο πριν από τρία χρόνια ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης επικύρωσε πέρυσι την ετυμηγορία.
Η θανατική ποινή προκάλεσε σοκ όχι μόνο στη Βουλγαρία, αλλά και στην ενωμένη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, με συνέπεια κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες ανάμεσα στους οποίους οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.κ. Ρομάνο Πρόντι και Ζοζέ Μπαρόζο, ο Αμερικανός πρόεδρος, κ. Τζόρτζ Μπους, οι πρόεδροι πολλών χωρών και κυβερνήσεων της Ευρώπης, της Ρωσίας και άλλων χωρών να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην εκστρατεία της Βουλγαρίας για άμεση απελευθέρωση των νοσοκόμων.
Η τελευταία πράξη της υπόθεσης διαδραματίστηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο της Λιβύης (σ.σ. πολιτικό όργανο, πρόεδρος του οποίου είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης της βορειοαφρικάνικης αυτής χώρας), το οποίο πήρε την απόφαση για αντικατάσταση της θανατικής ποινής με ισόβια κάθειρξη. Ταυτόχρονα “έτρεχε” η καταβολή ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην οικογένεια του κάθε ενός από τα άρρωστα παιδιά ως οικονομική υποστήριξη για τη νοσηλεία τους.
(Πηγή: ΑΠΕ)