Χωρίς αποτέλεσμα

Χωρίς αποτέλεσμα
ΣΥΝΟΜΙΛΕΣ ΣΤΟ ΥΠ,.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΑΘ. ΝΙΜΙΤΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΚΑΙ ΝΤΙΜΙΤΡΩΦ--ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΑΘΙΟΥΣ ΝΙΜΙΤΣ)--ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ)-(ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/Eurokinissi) EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ στα Σκόπια

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ στα Σκόπια.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ήταν παρών και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ, διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι άκουσε τις απόψεις και τις παρατηρήσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε πως διαπίστωσε ότι αυτή τάσσεται υπέρ της συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σε ερώτηση εάν το χάσμα παραμένει, ο κ. Νίμιτς απάντησε καταφατικά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο έπειτα από τη σημερινή συνάντηση.

Συμπλήρωσε ότι δεν κατέθεσε κάποια νέα πρόταση και είπε ακόμη ότι θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα ενημερώσει τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι το πιο «εντυπωσιακό» γι΄αυτόν, όταν πάει στην Αθήνα και στα Σκόπια και συνομιλεί, είναι ότι υπάρχει διάθεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Σε ερώτηση για “αν βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τη Ν.Υόρκη και τι σχεδιάζει να μεταφέρει στην ελληνική πλευρά” ο κ. Νίμιτς απάντησε: ” Δεν ξέρω τι θα πει καλύτερα. Μίλησα με την ηγεσία της εδώ χώρας και είχα καλύτερη αντίληψη για μερικές πλευρές της θέσης τους και υπό αυτή την έννοια είμαστε σε καλύτερη θέση, ενώ τους είπα ότι είναι καλό που είμαι πάλι στα Σκόπια, είναι καλύτερα που ήλθα εδώ“.

Από την Αθήνα, ο Κώστας Καραμανλής έστειλε νέο μήνυμα σήμερα προς τη ΦΥΡΟΜ και απαντώντας εμμέσως στα σχόλια του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών. ¨”Εγώ δεν αισθάνομαι πιέσεις απο πουθενά” είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη: “εάν δεν υπάρξει λύση με ευθύνη όσων μέχρι σήμερα δείχνουν αδιάλλακτη στάση, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει για ένταξη”.

Νωρίτερα όμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, από τη Βουλγαρία όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται βάση της Ενδιάμεσης συμφωνίας να μην προβάλλει εμπόδια στην ευρωατλαντική ένταξη της ΦΥΡΟΜ και εκτίμησε ότι εάν η Ελλάδα προβάλλει βέτο, παραβιάζει κατάφωρα τη συμφωνία.

Τη στιγμή που ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται τα Σκόπια και στη συνέχεια τη Θεσσαλονίκη, εμφανίσθηκε στην εφημερίδα του Κογκρέσου, The Hill, στην Ουάσιγκτον, καταχώριση με τα ονόματα των 110 Αμερικανών βουλευτών που συγκηδεμονεύουν το ψήφισμα 356 το οποίο καλεί την ΠΓΔΜ να παύσει τις εχθρικές ενέργειες και την προπαγάνδα και να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και την Ελλάδα για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.

“Τρία εκατομμύρια Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής είναι ευγνώμονες για την ηγετική στάση που έχουν επιδείξει τα παρακάτω μέλη του Κογκρέσου που έχουν συνυπογράψει το ψήφισμα 356”, τονίζεται στην καταχώριση στην οποία παρατίθενται τα ονόματα των νομοθετών και την υπογράφει η “Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων”.

Αύριο η Ντόρα Μπακογιάννη θα ενημερώσει τους ομολόγους της στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.Η υπουργός Εξωτερικών, χθες, προέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση θα πάει σε μάκρος ενώ έθεσε ως καταρχήν ορίζοντα της διαπραγμάτευσης τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. “Θέλουμε λύση και καλούμε τα Σκόπια να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή”. Υπογράμμισε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τη σύνοδο του Απριλίου,οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Ωστόσο, φρόντισε εκ νέου να επισημάνει ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική πρόσκλησης της ΦΥΡΟΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Προειδοποιήσεις από ΕΕ-ΝΑΤΟ

Τις εξελίξεις σχολίασε και ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Όλι Ρεν υπενθύμισε ότι αποφάσεις για ζητήματα διεύρυνσης λαμβάνονται μόνο με ομόφωνη απόφαση και ότι οποιαδήποτε χώρα -μέλος μπορεί να θέσει βέτο εάν το θεωρεί απαραίτητο. Ο κ.Ρεν σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ αλλά εκτίμησε ότι η πορεία αυτά θα επηρεαστεί αρνητικά εάν δεν υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας.

Την ανάγκη να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ενόψει της αυριανής υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συνεχίζονται και υπενθύμισε ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια για το θέμα αυτό. ” Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να βρεθεί λύση και ότι θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με ανοιχτό μυαλό, κάτι το οποίο ελπίζουμε να πράξει και η κυβέρνηση των Σκοπίων“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζ. Απατουράι.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμία της είναι να ενταχθούν στη Συμμαχία και οι τρεις χώρες (Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ), όμως, προηγουμένως θα πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Κατά την αυριανή άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το ποιές χώρες θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη, ωστόσο Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ δεσμεύτηκαν σήμερα-με κοινή διακήρυξη των υπουργών Εξωτερικών- ότι “επιθυμούν να εκπληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους και να στείλουν προς τους συμμάχους τους το πειστικό μήνυμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχισθεί και μετά την ένταξή τους”.

Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη

Δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Το συλλαλητήριο στο άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο οργάνωσε το Ινστιτούτο «Ιων Δραγούμης», το οποίο εποπτεύεται από τον ΛΑ.Ο.Σ, και η συγκέντρωση στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, που οργάνωσε η Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τόνισε πως “όνομα και ιστορία δεν διαπραγματεύονται. Η χώρα δεν τεμαχίζεται και δεν ξεπουλιέται στους Αμερικανούς. Έχουμε αγωνία ποια θα είναι η τύχη αυτού του τόπου που λέγεται Μακεδονία”.

Άσκησε κριτική στη στάση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, κάνοντας αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απομακρύνει την κ. Μπακογιάννη από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα μίλησαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Στέλιος Παπαθεμελής και ο Κώστας Ζουράρις.

“Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το ένδοξο όνομα της Μακεδονίας”, είπε ο μητροπολίτης και σημείωσε: “Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία”.

Ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για τα όσα είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και εξήρε τη στάση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

“Δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα, την ψυχή και το έδαφος μας”, υπογράμμισε ο κ. Παπαθεμελής, πρόσθεσε πως απέναντι μας είναι οι ΗΠΑ και παρατήρησε πως οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία για τη γειτονική χώρα θα καταλήξει στο “Μακεδονία”.

“Ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι ακρωτηριασμός και η σύνθετη ονομασία είναι μειοδοσία”, είπε ο κ. Ζουράρις. Επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μακεδονική και μίλησε για “τετρακομματικό ψευδοκράτος των Αθηνών”.

 Η τελευταία αναφορά του ενόχλησε το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος αποχώρησε όσο βρισκόταν στο βήμα ο κ. Ζουράρις. “Ήρθα να ακούσω λόγο ενωτικό και μη κομματικό. Διαφωνώ με τα περί ‘ψευδοκράτους των Αθηνών’. Έχω εμπιστοσύνη στον Κώστα Καραμανλή και τα κόμματα”, δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.

Επίθεση δέχθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανάκι, με προορισμό τη συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα. Ομάδα νεαρών επιτέθηκε με μεταλλικό αντικείμενο σε δύο αδέρφια 35 και 42 ετών στο φανάρι της Εγνατίας οδού στο ύψος της Πολυτεχνικής Σχολής.

Οι δράστες χτύπησαν τον 42χρονο στην πλάτη και του απέσπασαν με τη βία ελληνική σημαία που κρατούσε, ενώ τραυμάτισαν τον 35χρονο οδηγό της μοτοσικλέτας στο κεφάλι. Στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο που παρέλαβε τον 35χρονο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα