FT: “Οι Έλληνες κρύβουν χρυσό στο σπίτι τους”

FT: “Οι Έλληνες κρύβουν χρυσό στο σπίτι τους”

Χρυσές δουλειές κάνουν όσοι πωλούν χρυσά νομίσματα στη χώρα μας. Δημοσίευμα των FT υποστηρίζει ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται, όπως οι πρόγονοί τους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Φοβούνται στάση πληρωμών και αγοράζουν χρυσό

Μαζική προσφυγή των Ελλήνων σε αγορές χρυσού βλέπουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους, καθώς φοβούνται στάση πληρωμών.

Οι Έλληνες πολίτες φέρονται να αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και να αγοράζουν χρυσό, καθώς προετοιμάζονται καταλλήλως απέναντι σε ενδεχόμενο εθνικής στάσης πληρωμών.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι “η κυβέρνηση  θα σώσει την χώρα”, δεν πείθουν τους κυνικούς πολίτες, οι οποίοι αμύνονται απέναντι σε πιθανότητα χρεοκοπίας, με μαζικές αναλήψεις.

Οι πωλήσεις χρυσών νομισμάτων εκτινάσσονται στα ύψη, καθώς οι αποταμιευτές αναζητούν μια ασφαλέστερη και ανταλλάξιμη πηγή αξίας.

“Όταν ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι πωλήσεις χρυσών νομισμάτων υπερκέρασαν τις πωλήσεις bullion για πρώτη φορά», δήλωσε ο κ. Χάρης Κρινάκης της ελληνικής εταιρείας εμπορίας πολυτίμων μετάλλων “Σεφεριάδης”.

Ο τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών Θωμάς, έχει ανταλλάξει τις οικονομίες του σε πολύτιμο χρυσό, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να τον προβληματίζει. “Τον κρατάω στο σπίτι, όπως ακριβώς έκανε η γιαγιά μου στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Οι αναλήψεις από τραπεζικους λογαριασμούς ανήλθαν στα 1,5-2 δισ. ευρώ στο α΄τρίμηνο του 2011. Πέρυσι, οι καταθέτες είχαν αποσύρει 30 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, που αντιστοιχούν στο 12,3% των συνολικών καταθέσεων.

“Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους πολιτικούς για να βγάλουν τη χώρα από το οικονομικό και πρέπει να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας”, σημείωσε ο Σάκης, ένας από τους διαδηλωτές κατά της λιτότητας στο Σύνταγμα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει αποσύρει τις αποταμιεύσεις του και τις έχει τοποθετήσει σε τραπεζική θυρίδα “για ασφάλεια. Ποιος νοιάζεται για τους τόκους τώρα;”.

Άλλοι έβαλαν τις αποταμιεύσεις τους σε γη, όταν οι τιμές έπεσαν μετά την πρώτη διάσωση της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Ο Άγγελος, ειδικός λογισμικών προγραμμάτων, αγόρασε ελαιώνα κοντά στο σπίτι του στο χωριό. “Εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία… Ένα χρόνο πριν δεν θα σκεφτόμουν να κάνω μια τέτοια παλιομοδίτικη επενδυση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα