Ναι μεν, αλλά… από τον Αλμούνια

Θετικός στο αίτημα παράτασης της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος αλλά με «αντάλλαγμα» εφαρμόσιμες μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκε ο Αλμούνια
- 03 Σεπτεμβρίου 2009 08:45
Θετική στην παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αλλά με «αντάλλαγμα» ένα σαφές και ρεαλιστικό, πειστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εμφανίστηκε, χθες, στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά στόματος του αρμόδιου επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια.
Την επίσημη αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος για φέτος από το 3,7% του ΑΕΠ που είχε τεθεί αρχικά ως στόχος, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, στον επίτροπο αρμόδιο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.
Η ενημέρωση
Αλμούνια από τον Γ.Παπαθανασίου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε στο περιθώριο του άτυπου ECOFIN στις Βρυξέλλες, με σχεδόν μοναδικό θέμα την προετοιμασία της συνόδου της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών (G20), ο Ελληνας υπουργός ενημέρωσε τον κ. Αλμούνια για την πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθανασίου είπε στο κ. Αλμούνια ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι μηδενικός ή οριακά αρνητικός για το 2009.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια μεγάλη -λόγω της ύφεσης- μείωση και στα δημόσια έσοδα, σε σύγκριση με τον ετήσιο στόχο. Με δεδομένα όλα αυτά -σημείωσε ο Ελληνας υπουργός- καθίσταται πλέον ανέφικτος ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ για το τέλος του χρόνου, από το 5% του ΑΕΠ που ήταν το 2008.
Με το έμμεσο πλην όμως σαφές αίτημα του Ελληνα υπουργού, ο Ισπανός επίτροπος ήταν συγκεκριμένος. Ξεκαθάρισε στον Ελληνα υπουργό ότι η Commission είναι δυνατόν να δείξει «κατανόηση» για την Ελλάδα, πρέπει όμως η κυβέρνηση να δεσμευτεί σε ένα σαφές, ρεαλιστικό και αξιόπιστο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με άμεση εφαρμογή.
Από τη ΔΕΘ
οι μεταρρυθμίσεις
Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αλμούνια, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Οι δε μεταρρυθμίσεις αυτές, που, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ θα πρέπει να παρουσιαστούν στην Επιτροπή μέχρι το τέλος του μήνα, εν όψει σχετικής εκθέσεώς της και συζήτησης του αιτήματος στο επόμενο συμβούλιο ECOFIN, στις 24 Οκτωβρίου, κάτι που εκ των πραγμάτων επηρεάζει και επηρεάζεται από την προεκλογική περίοδο που πυροδοτήθηκε χθες με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, αλλά και το τοπίο, όπως θα διαμορφωθεί αυτό μετεκλογικά.
Σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας
Ωστόσο, ο κ. Αλμούνια, κατά την τοποθέτησή του πριν από το γεύμα των υπουργών Οικονομίας των «27», εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Βλέπουμε θετικές ενδείξεις, τα στοιχεία και οι δείκτες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν καλά σημάδια, όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την απασχόληση και τα δημόσια οικονομικά», δήλωσε μετά το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ο Χοακίν Αλμούνια.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις είπε, επίσης, πως θα υπάρξουν αλλαγές σε θέματα κανονισμών μετά την κρίση, υπονοώντας τους κανόνες που διέπουν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και τις αποδοχές των στελεχών.
«Δεσμευόμαστε να μην ξεχάσουμε την εμπειρία από αυτή την κρίση», είπε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε επίσης πως, ακόμα και αν η οικονομία ανακάμψει τους επόμενους μήνες, η κρίση θα συνεχίσει να έχει αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση.
Κάλεσε επίσης τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν σχέδια για έξοδο από τα πακέτα στήριξης και τα άλλα μέτρα που πήραν για να αντιμετωπίσουν την κρίση.
(Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)