Εισβολή ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια – Συλλαλητήριο το απόγευμα για τους απεργούς

Εισβολή ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια – Συλλαλητήριο το απόγευμα για τους απεργούς
Eurokinissi

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μια κοπέλα παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο γιατί αισθάνθηκε δυσφορία. Τρεις προσαγωγές. Πορεία συμπαράστασης στους απεργούς στις 4 μ.μ. στο Σύνταγμα (Vids)

Επέμβαση της αστυνομίας στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια έγινε στις 3.40 τα ξημερώματα, μετά την επίταξη από την κυβέρνηση.’Άνδρες της ΕΚΑΜ, έσπασαν με πολιορκητικό κριό την είσοδο του κτιρίου, στο οποίο μπήκαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Στο κτίριο ήταν περίπου 50 απεργοί, οι οποίοι είχαν δέσει τις πόρτες με αλυσίδες, αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι απεργοί απομακρύνθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έγιναν και τρεις προσαγωγές.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μια κοπέλα παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο γιατί αισθάνθηκε δυσφορία.

Συγκέντρωση συμπαράστασης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη 1 μ.μ. στα Σεπόλια και πορεία προς το Σύνταγμα όπου στις 4 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Όπως δήλωσε αξιωματικός της ΕΛΑΣ, έξω από το κέντρο ελέγχου του μετρό, το οποίο παραδόθηκε από την αστυνομία στην εταιρεία, παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την προσέλευση των εργαζομένων στον χώρο.

Δείτε τη στιγμή της επέμβασης:

Τις αμέσως προσεχείς ώρες, αναμένεται να συνεδριάσουν τα σωματεία των εργαζομένων, για να αποφασίσουν τη στάση τους, μετά την επιχείρηση των ΜΑΤ, τα ξημερώματα, στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια. Στο σημείο βρίσκονται 300-400 άτομα, για να συμπαρασταθούν στους απεργούς.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τους συγκεντρωμένους, στο ύψος της οδού Λένορμαν.

Ο Γενικός Γραμματέας  του σωματείου των εργαζομένων, Μ. Τσακός, μιλώντας πριν από λίγο στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ, ανέφερε ότι έχει συλληφθεί άτομο, που ήταν βάρδια επιφυλακής. Όπως είπε ο κ. Τσακός, όλα τα σωματεία αναμένεται να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τι στάση θα τηρήσουν.

Όπως αναφέρει το etheldrivers, οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι εξονυχιστικοί, με αρκετούς υπαλλήλους του Μετρό να καταγγέλλουν ότι δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στο αμαξοστάσιο, παρά μόνο αν επιδείξουν ταυτότητες και το απαραίτητο φύλλο πορείας, το οποίο θα έπρεπε κανονικά να τους έχει επιδοθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας επίταξης του μέσου.

Συγκέντρωση συμπαράστασης για τους απεργούς του Μετρό πραγματοποιούν αυτή την ώρα και οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

Ακινητοποιημένα όλα τα ΜΜΜ

Οι εργαζόμενοι πάντως σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν εξαγγείλει νέες κινητοποιήσεις για σήμερα, απαντώντας στην επιστράτευση με γενικό “μπλακ άουτ”.

Το Σωματείο Ελέγχου Λειτουργίας  Μετρό (ΣΕΛΜΑ), τα Σωματεία Εργαζομένων  ΗΣΑΠ και  Τραμ καθώς επίσης και τα Σωματεία Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής και Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης ΣΤΑΣΥ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Την ίδια στάση κρατούν και οι εργαζόμενοι στα  λεωφορεία και τα  τρόλεϊ, ενώ προσανατολίζονται σε κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις.

Ακινητοποιημένος θα παραμείνει και ο  προαστιακός, οι εργαζόμενοι του οποίου μάλιστα, κάνοντας λόγο για φασιστική απόφαση της κυβέρνησης, διαμηνύουν πως θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες για όσο χρειαστεί. Επιπλέον, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανακοίνωσε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο (26/1) έως τη Δευτέρα (28/1) για το προσωπικό του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ.

“Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων”, προειδοποιεί η ΠΟΣ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού.

Κεδίκογλου: Πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος

“Διάλογος δε μπορεί να γίνει αδιαφορώντας για δικαστικές αποφάσεις. Πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος”, τόνισε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, λίγες ώρες μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων.

“Όλοι έχουν κάνει θυσίες, δε μπορεί κάποιος να απαιτεί την εξαίρεση του”, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κεδίκογλου.

Π. Λαφαζάνης: Με δικτατορίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Σκληρή ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του μετρό.

Σε δηλώσεις του από το σημείο ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “έδρασε νύχτα ως κοινοβουλευτική χούντα με μεθόδους στρατιωτικού νόμου”.

“Τα ΜΑΤ μπήκαν σαν κλέφτες σπάζοντας την πόρτα του αμαξοστασίου του μετρό. Εδώ έχουν επιβάλλει στην ουσία μια δικτατορία. Με δικτατορίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς”, τόνισε και πρόσθεσε ότι η απεργία στα ΜΜΜ μπορεί να γίνει η “σπίθα για να ανάψει μια μεγάλη εξεγερτική φωτιά η οποία θα ανατρέψει μια κυβέρνηση που οδηγεί τον τόπο κατευθείαν στην καταστροφή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα