Ρένα Δούρου στο NEWS 247: Ευρώπη δεν είναι μόνο η Μέρκελ και ο Σόιμπλε

Ρένα Δούρου στο NEWS 247: Ευρώπη δεν είναι μόνο η Μέρκελ και ο Σόιμπλε
Η Ρένα Δούρου στο NEWS 247

Διαβάστε τι δήλωσε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας, Ρένα Δούρου για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, για το Μνημόνιο και για την εξωτερική πολιτική (vid)

Λίγες μόλις ημέρες μετά τις κρίσιμες εκλογές της 6ης Μαΐου, το NEWS 247 καλύπτει τις πολιτικές εξελίξεις με νηφαλιότητα και απώτερο στόχο, την ενημέρωση των ψηφοφόρων για τις θέσεις των κομμάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το NEWS 247 ανοίγει την επικοινωνία, έχοντας απευθύνει πρόσκληση προς όλα τα κόμματα, να συμμετάσχουν σε live συνέντευξη, όπου θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων του μέσου και αναγνωστών.

Ακόμη, το NEWS 247 σας μεταδίδει λεπτό προς λεπτό πώς εξελίσσεται η προεκλογική διαδικασία, με συνεχή ενημέρωση μέσω της νέας Live blogging πλατφόρμας του.

Στο πλαίσιο των διαδραστικών συνεντεύξεων, το μεσημέρι της Παρασκευής βρέθηκε στο στούντιο του NEWS 247 η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας Ρένα Δούρου, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του βασικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα και στελέχη του κόμματος.

“Σε αυτή τη συνέντευξη απευθυνόμαστε σε “κανονικούς” ανθρώπους. Χαίρομαι που δε βρίσκομαι σε τηλεοπτικό παράθυρο. Για εμάς δεν υπάρχει Μνημόνιο. Ούτε σαν οικονομικό πρόγραμμα. Οδηγεί σε μια ανθρωπιστική κρίση”, είπε η Ρένα Δούρου.

Μιλώντας για το ελληνικό χρέος, τοποθετήθηκε δηλώνοντας:

“Στοχεύουμε στα εξής. Ανόρθωση οικονομίας, συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και τρίτον, δημοσιονομική αναπροσαρμογή με δίκαιο τρόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε δεν είπε ότι λεφτά υπάρχουν. Ακόμα και το 2009 ήμασταν η μόνη δύναμη που έλεγε ότι η ελληνική οικονομία έχει ενδογενείς αδυναμίες και υπάρχει ευρωπαϊκή διάσταση στην κρίση. Ποτέ δε λέγαμε ότι υπάρχουν λεφτά. Σε εκείνη την προεκλογική περίοδο λέγαμε ότι η χώρα θα αναγκαστεί να δανειστεί και με επαχθείς όρους”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να κοπεί η χρηματοδότηση απάντησε χαρακτηριστικά:

“Δεν προκρίνουμε μονομερείς ενέργειες. Δε μας είπαν οι δανειστές μας μειώστε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα στο 22%. Βενιζέλος και Σαμαράς συνδέουν αυθαίρετες πολιτικές λιτότητας με τον δανεισμό. Δεν είναι μονομερής ενέργεια το να διαπραγματευτούμε τους όρους. Μονομερής ενέργεια υπάρχει από την πλευρά των δανειστών μας όταν πήραμε μόλις 4 δισ τελικά. Από την άλλη δεν υπήρχε ισχυρή κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί σθεναρά. Ο κ. Βενιζέλος μας κατήγγειλε ότι εγχώριες ενέργειες οδήγησαν την Τρόικα στο να επιβάλλει μέτρα. Ακόμα και αν διαψεύδει ο κ. Παπαδήμος, υπάρχει σειρά άλλων ενεργειών που εξηγούν γιατί φτάσαμε ως εδώ και από την άλλη εξηγούν γιατί είμαστε πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση και μας εμπιστεύεται ο κόσμος που δεν μπορεί να εμπιστευτεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ”.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αλλαγές τις ευρωπαϊκής πολιτικής:

“Δεν είμαι αφελώς αισιόδοξη. Η ευρωπαϊκή ένωση δεν είναι αμοιβαία και ομοούσια σαν την Αγία Τριάδα. Διενεργούνται εργασίες που θα αλλάξουν τα πράγματα. Δεν είναι μόνο ο κ. Σόιμπλε και η κ. Μέρκελ που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν έχει νόημα να τους στοχοποιείς λέγοντας ότι φέρουν ναζιστικά γονίδια. Λέμε ότι χρειαζόμαστε μια σθεναρή κυβέρνηση. Υπάρχουν παραδείγματα. Η παραίτηση της Ολλανδικής κυβέρνησης ή η Ισπανία. Δεν αισιοδοξούμε για λόγους σκοπιμότητας. Λέμε ότι οι Έλληνες πρέπει να εμπιστευτούν μια δύναμη που θα μπορεί πραγματικά να πάει και να διαπραγματευτεί και δεν θα σιωπήσει επειδή στην τσέπη του έχει βάλει χρήματα”.

Σε ερώτηση σχετικά με το ρίσκο από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

“Τις λέξεις μπλόφα ή ρίσκο δεν έχουμε αναφέρει εμείς. Αυτά αποδίδονται στους αντιπάλους μας. Θα ήμασταν αφελείς αν λέγαμε ότι μπορούμε να ρισκάρουμε. Παίρνουμε σοβαρά υπόψη τα περιθώρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε αντίθεση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οδεύουν υποταγμένοι πάνω στις εξελίξεις αφού κατέβασαν το κεφάλι και τα υπέγραψαν όλα. Το πρόγραμμα μας φτιάχτηκε αφού πήγαμε στο γενικό λογιστήριο του κράτους και στο υπουργείο οικονομικών και είναι απόρροια της πραγματικότητας”.

Ένα επίκαιρο ερώτημα μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν το εάν μπορούν τελικά να υλοποιηθούν τα μέτρα. 

“Θεωρούμε ότι οι δανειστές μας δεν θα καταφύγουν σε μονομερή ενέργεια. Εκτιμούμε πως δεν θέλουν οι ίδιοι να πάνε σε πολιτική μαστιγίου και καρότου. Παραδέχονται πως αν θέλουν να αποπληρωθεί το χρέος θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική λιτότητας και σιγά σιγά να υπάρξει ανάπτυξη. Δεν τάζουμε ότι τη Δευτέρα το πρωί θα επιστρέψουμε στο παρελθόν. Προσωπικά δεν θέλω να επιστρέψουμε στην ψευδεπίγραφη ανάπτυξη του 4% και στη φούσκα του χρηματιστηρίου. Τα εορτοδάνεια κλπ. Τότε λέγαμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν αναντίστοιχοι για τα μέτρα μας. Δεν θέλω να γυρίσουμε εκεί που μπήκαν οι βάσεις για την χρεοκοπία. Η Ελλάδα είχε μια ευάλωτη οικονομία που είχε αποβιομηχανοποιηθεί χωρίς καινοτομία και έρευνα. Πολλοί φίλοι μας φεύγουν για το εξωτερικό. Θέλουμε μαζί μας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για να μοιραστούμε το στόχο μιας άλλης οικονομίας και όλα θα πάνε καλύτερα”, ήταν η απάντηση.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί στην αριστερά για πολιτική αριθμητικής βουλευτικής υπεροχής απάντησε:

“Η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά έλεγε για τη δεσμευτική ισχύ του Μνημονίου και έφτασε στην άμεση απαγκίστρωση. Η πίεση των Ελλήνων αναγκάζει τις ηγεσίες των κομμάτων να αναπροσαρμοστούν. Το θέμα είναι αν γίνεται για χάρη ψήφων ή για ουσιαστική αλλαγή. Δεν θέλουμε να προκαταβάλουμε τα πράγματα αλλά αφουγκραζόμαστε τον κόσμο. Αν οι ηγεσίες του ΚΚΕ που εμείς ακόμα του απευθύνουμε τον λόγο, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων Πράσινων ακούσουν και  αφουγκρασθούν τον κόσμο, κάτι μπορεί να αλλάξει. Γνωρίζουμε τι σημαίνει κουλτούρα συνεργασίας από το 2009 και μετά τις δύο διασπάσεις του Συνασπισμού. Εμείς θέλουμε κυβέρνηση και κυβέρνηση συνεργασίας. Όμως μια κυβέρνηση, εκτός από την πλειοψηφία, θέλει και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα οποία θέλουν συναίνεση, θέλουν δέσμευση. Εμείς γυρίσαμε τη διερευνητική εντολή γιατί δεν υπήρχε δέσμευση από Σαμαρά και Βενιζέλο που μας είπαν μικρομέγαλους. Εμάς μας τρόμαζε η έλλειψη αξιοπιστίας. Τη Δευτέρα 18 του μήνα, αν υπάρχει μια δύναμη που να έχει την κουλτούρα της συνεργασίας, αυτή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μπορώ να το εγγυηθώ”.

“Θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο ΣΥΡΙΖΑ;”, ήταν η επόμενη ερώτηση.

“Είπαμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα αλλά προβλέπει πράγματα όπως η ψήφος ανοχής. Οι δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις μπορεί να μην έχουν αριθμητικά τη δύναμη, όμως υπάρχει η ψήφος εμπιστοσύνης και ανοχής. Μπορώ να εγγυηθώ τώρα, χωρίς να παίρνω πάντα σοβαρά τις δημοσκοπήσεις που δίνουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, ότι θα πάρουμε σοβαρά υπόψη όλα όσα προβλέπει το Σύνταγμα για να μην οδηγηθούμε σε άλλες εκλογές”, απάντησε χαρακτηριστικά η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και σχετικά με τις κρατικοποιήσεις.

“ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν καταλάβει τον δημόσιο τομέα. Η κρατικοποίηση δεν είναι μια κομμουνιστική μέθοδος. Στη Σουηδία πολλές τράπεζες κρατικοποιήθηκαν. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ορθά φοβούνται για τις κρατικοποιήσεις αλλά εμείς λέμε ότι όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα πρέπει να υπάρχει και δημόσιος έλεγχος. Οι τράπεζες πρέπει να ενδυναμωθούν και να μη ρημάξει το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιούνται γιατί προσφέρουν και κοινωνικό έργο. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2008 έλεγε πως

πρέπει να δούμε ένα διαφορετικό τρόπο διοίκησης. Θέλουμε έλεγχο αυτών των χρημάτων, δεν είμαστε κρατικιστές, είμαστε υπέρ της μεικτής οικονομίας. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε ένα τεράστιο δημόσιο, αλλά σαν φορολογούμενη θέλω να ελέγχω το χρήμα που διακινείται. Στην Κύπρο ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι Τράπεζες και ζήτησαν να μειωθεί το επιτόκιο. Εμείς δε ζητήσαμε εχέγγυα αλλά σώζαμε τράπεζες που πίσω τους είχαν σκάνδαλα σαν του κ. Λαυρεντιάδη”.

Σε ερώτηση για τα σώματα ασφαλείας είπε:

“Παρότι αντιμετωπίζουμε κρίση χρέους, ιεραρχήσαμε ανάμεσα στα πολλά θέματα τα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής γιατί η κρίση χρέους κάνει ευάλωτη τη χώρα στη μάχη για την εθνική κυριαρχία. Επισκεφτήκαμε το Πεντάγωνο και μιλήσαμε για τα θέματα αυτά με τον κ. Φραγκούλη. Θέλουμε να βρούμε εθνικό σχέδιο και στρατηγική που θα ενδυναμώσει την Ελλάδα γιατί οι οριζόντιες περικοπές, χτύπησαν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, ειδικά σε περιπτώσεις οικογενειών όπου η γυναίκα δεν εργάζεται λόγω συνεχών μεταθέσεων”.

Επόμενο θέμα, ήταν το ζήτημα της ΑΟΖ. Η κ. Δούρου τοποθετήθηκε σχετικά λέγοντας:

“Οι συμπλέυσεις με την Τουρκία είναι δύσκολες. Δεν είπαμε ποτέ ότι για το ζήτημα της ΑΟΖ πρέπει να συνεννοηθούμε με την Τουρκία. Δεν αλλάξαμε πλεύση. Η ΑΟΖ δεν μπορεί να επιτευχθεί μονομερώς ή σε ένα τηλεπαράθυρο. Για την υφαλοκρηπίδα είπαμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί το διεθνές δίκαιο για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Σε ότι αφορά όμως την ΑΟΖ, που συνεχίζεται με διπλωματική εχεμύθεια εδώ και εφτά χρόνια, πρέπει να πάρουμε σοβαρό μάθημα από την εξωτερική πολιτική της Κύπρου. Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ αλλά όχι για ωφελιμιστικούς λόγους όπως έγινε πριν λίγα χρόνια”.

Για τις φοροαπαλλαγές είπε:

“Οι φοροαπαλλαγές είναι σε βαθμό πρόκλησης για τον απλό λαό. Μας ενδιαφέρει η ναυτιλία με τον τρόπο που προσφέρει στο ΑΕΠ. Ο Γερμανός πρόεδρος του εκεί ΣΕΒ είπε ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δεν έχουν φερθεί πατριωτικά. Θέλουμε να βάλουμε τάξη στην ανισότητα”.

Για το αν θα φορολογηθεί η εκκλησία είπε:

“Θα πρέπει να βάλουμε τα του οίκου μας σε μια σειρά. Θα πρέπει να γίνει διάκριση και αυτό θα ωφελήσει και την εκκλησία. Δεν έχουμε ούτε κτηματολόγιο ούτε περιουσιολόγιο. Αν μπουν τα πράγματα σε μια σειρά θα σταματήσει και η σπέκουλα για τον αμύθητο πλούτο της εκκλησίας. Επιμένουμε σε διάκριση εκκλησίας και κράτους και να φορολογηθεί δίκαια για να ελέγχεται και η περιουσία της”.

Σε ότι αφορά τη φοροδιαφυγή, τοποθετήθηκε σχετικά:

“Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την υπερφορολόγηση. Η φορολογική ικανότητα Ελλήνων και Ελληνίδων είναι ανύπαρκτη. Δεν θα φορολογήσουμε τους πάντες και τα πάντα

για να μαζέψουμε έσοδα. Το δεύτερο είναι ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση. Θα πρέπει να υπάρχουν σοβαροί εισπρακτικοί μηχανισμοί και θα στηρίξουμε τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τάξη”.

Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το κούρεμα των δανείων η κ. Δούρου είπε χαρακτηριστικά:

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα των αυτοκτονιών και την φτώχειας. Επαναφέρουμε αυτό που λέγαμε και πριν από δύο χρόνια. Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι προσεκτικές σε αυτά που προτείνουν. Είπαμε η δόση να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Εκτός αν θέλουμε αυτοκτονίες και άνεργους”.

Για την Παιδεία είπε:

“Όπου πήγε το ΔΝΤ, Παιδεία και Νοσηλεία είχαν την τιμητική τους. Εδώ αυτά τα βρήκε ήδη ξεχαρβαλωμένα. Στο εξωτερικό δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Θα καταργήσουμε το νόμο Διαμαντοπούλου, η απάντηση είναι θετική. Έχουμε συνολική πρόταση για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ξεκινάει από το νηπιαγωγείο. Όσοι θέλουν, μπορούν και διαδικτυακά να βρουν τις προτάσεις μας. Σε ότι αφορά την ιδιωτική παιδεία θα επικαλεστώ την τοποθέτηση του Νίκου του Χουντή. Το ελληνικό Σύνταγμα είχε πει, προβλέπει την προάσπιση της Παιδείας σαν δημόσιο αγαθό που τώρα δεν είναι. Θέλουμε να γίνει επί της ουσίας”.

Σχετικά με το ζήτημα των συμβασιούχων απάντησε:

“Πίσω από τις συμβάσεις κρύβεται μια δουλεία, χωρίς να τηρείται το εργασιακό δίκαιο. Θέλουμε να επανέρθουμε στην αξιοπρεπή και πλήρη εργασία”. Και συνεχίζοντας απάντησε για το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο. “Πρόκειται για έναν τεράστιο τομέα. Είμαστε κάτω από το μέσο όρο υπαλλήλων της ΕΕ. Θέλουμε σοβαρή αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Δεν είναι μεγάλος, είναι αναποτελεσματικός. Δεν θα συρρικνωθεί, θέλει ανακατανομή των θέσεων και των αναγκών και να καλυφθούν τομείς όπως τα νοσοκομεία που έχουν σοβαρά προβλήματα προσωπικού. Δεν είμαστε υπέρ της άρσης της μονιμότητας, δε λύνει κάτι. Δεν είμαστε όμως εμείς αυτοί που δεν αξιολογήσαμε αυτούς που ανέβαιναν τα σκαλιά της ιεραρχίας με άλματα. Αυτά θα κοπούν”.

Σε ερώτηση για την πάταξη της παραοικονομίας τοποθετήθηκε λέγοντας:

“Διαφωνώ με το να μιλάμε για αποτυχία και ανικανότητα των ελέγχων. Έτσι αθωώνουμε”.

Τέλος, για το μεταναστευτικό, που είναι ιδιαίτερα φλέγον θέμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής είπε:

“Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των μεταναστών, ήταν τραγικός. Μεγατόνοι αναποτελεσματικότητας και υποκρισίας με το σίριαλ της Αμυγδαλέζας που κράτησε μόλις τρεις μέρες. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δαιμονοποίησαν τους μετανάστες. Θέλουμε ένα κοινό πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό. Το Δουβλίνο ΙΙ δεν είναι συνθήκη. Είναι παράγωγο δευτερεύον κοινοτικό δίκαιο από το οποίο μπορούμε να αποσύρουμε την υπογραφή μας. Τα ίδια αφορούν και το πολιτικό άσυλο. Σαν χώρα δε δίναμε το άσυλο, παρά τα όσα έλεγε ο κ. Καρατζαφέρης στρώνοντας το δρόμο για τη Χρυσή Αυγή. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε σωστά την οικονομική μετανάστευση. Νόμιμα έχουμε 800.000 μετανάστες και 400.000 παρανόμους σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι ίδιοι χρησιμοποιήθηκαν χωρίς σεβασμό για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων και στην ύπαιθρο. Τώρα φταίνε για όλα σύμφωνα με κάποιους. Πρόβλημα υπάρχει σαφώς. Κυρίως στο κέντρο της Αθήνας που το ιστορικό κέντρο είναι γκέτο. Αυτό είναι παγκόσμια πατέντα. Θέλουμε να παραχωρήσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα για τους μετανάστες. Σε ότι αφορά τη ΧΑ δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Η ψήφος για τη ΧΑ ήταν μια συστημική ψήφος από ανθρώπους που δεν ήξεραν τι είναι. Η δημοκρατία δε φοβάται την αντιπαράθεση με τους εχθρούς της. Για μένα είναι τραγικό ότι υπάρχουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε ναζιστική παράδοση όπως στην Ιταλία. Είναι απαράδεκτο αυτό που έχει συμβεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα