Απηύδησε ο επιχειρηματικός κόσμος

Απηύδησε ο επιχειρηματικός κόσμος

Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος φωνάζει ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άγονες αντιπαραθέσεις

Βαρυσήμαντο μήνυμα έστειλε χθες ο επιχειρηματικός κόσμος σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συνεργαστούν διότι η αγορά με τα σημαντικότερα διαρθρωτικά προβλήματά της άλυτα και εν μέσω κλίματος παρατεταμένης εκλογολογίας και σκανδαλολογίας δεν μπορεί να προσδοκά έναν απομηχανής θεό ή αναθέρμανση της διεθνούς οικονομίας.



Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας
Κέρδος, το λιανικό εμπόριο περιμένει με την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, μείωση τζίρου για τα έτη 2009 και 2010 της τάξης του 10%-20%, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατά μέσο όρο πτώση στα έσοδα του ΦΠΑ και αύξηση της ανεργίας.



«Οι Ελληνες έχουν πάψει πια να εμπιστεύονται όσους τους τάζουν» δήλωνε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δ. Δασκαλόπουλος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. «Οποιος φταίει πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Πολιτικός δεν είμαι, αλλά νομίζω ότι οι πολιτικοί μπορούν να βρουν διέξοδο στο πρόβλημα με συνεργασία οποιασδήποτε μορφής. Δουλειά της πολιτικής εξουσίας είναι να κυβερνήσει…» δήλωνε από την πλευρά του χθες, απαντώντας σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος κ. Θ. Βάρδας σημείωνε σε υπόμνημα του Συνδέσμου προς την κυβέρνηση: «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για πειραματισμούς πολιτικών αυτοδυναμιών και μονοκομματικών κυβερνήσεων και τούτο γιατί τα προβλήματα τείνουν να γίνουν ανυπέρβλητα και δεν μπορούν να περιμένουν.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η επιτυχία μιας πολιτικής εξόδου από την κρίση εξαρτάται από τη δυνατότητα των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας να συνεργαστούν, με στόχο την επίλυση των μεγάλων υπερκομματικών, οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων τα οποία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».



Η ΓΣΕΒΕΕ ανακοίνωσε ότι υπολογίζει τις χαμένες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους περίπου στις 200.000, ενώ χθες ο ΣΕΒ «ξεσπάθωσε» για μια ακόμη φορά, κάνοντας αναφορά σε φαινόμενα «ενδημικής διαφθοράς που κηλιδώνει όχι μόνο το κράτος αλλά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, ενώ η προϊούσα απαξίωση της πολιτικής απειλεί να στερήσει τον τόπο από την ισχυρή διακυβέρνηση και πολιτική πνοής, που σήμερα έχει ανάγκη, ενώ η ριζική εξυγίανση του κράτους αποτελεί προϋπόθεση για την ανταγωνιστική ανασυγκρότηση της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό».



Οι οργανωμένες επιχειρήσεις λιανικής με έντονο τρόπο σημειώνουν από την πλευρά τους ότι «έχουν την εμπειρία του τι σημαίνει κρίση αλλά δεν μπορούν να παλέψουν με μια κυβερνητική οικονομική πολιτική, η οποία αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση, αφού εν μέσω οικονομικής κρίσης ενισχύει την ύφεση και όχι την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας».



Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος φωνάζει ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άγονες αντιπαραθέσεις και ότι η συναίνεση και η συνεργασία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.



Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν το ΕΒΕΑ ζητεί εκλογές, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι «το μέλλον της χώρας θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα. Και οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να είναι προϊόν συνεργασίας και συναίνεσης όλων μας. Κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, κοινωνικών εταίρων, φορέων, πολιτών.

Να απομακρυνθούμε από την άκρατη σκανδαλολογία που αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και από την παρατεταμένη εκλογολογία. Δουλειά της πολιτικής εξουσίας είναι να κυβερνήσει.

Να διασφαλίζει, στην πράξη και όχι στα λόγια, διαγωνισμούς για κρατικές προμήθειες με απόλυτη διαφάνεια έτσι ώστε να επιβραβεύεται η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητα και όχι εκείνοι που διατηρούν προνομιακές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία» και πρόσθεσε με έμφαση «όποιος φταίει πρέπει να αλλάξει νοοτροπία.

Πολιτικός δεν είμαι, αλλά νομίζω ότι οι πολιτικοί μπορούν να βρουν διέξοδο στο πρόβλημα με συνεργασία οποιασδήποτε μορφής».



Κατά το ΕΒΕΑ χρειάζεται κυρίως η εφαρμογή γενναίων και αποφασιστικών πολιτικών, για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά των κλάδων, οι οποίοι είναι περισσότερο εξωστρεφείς και εκτεθειμένοι στον ξένο ανταγωνισμό και όχι αναπαλαίωση ενός οικονομικού μοντέλου, το οποίο στηρίζεται περισσότερο στην κατανάλωση και λιγότερο στις επενδύσεις, στην τεχνογνωσία και τις εξαγωγές.



Για τον ΣΕΛΠΕ, μόνο με περίσσευμα αγοραστικής δύναμης που δημιουργεί η ανάπτυξη, ενισχύεται η κατανάλωση και τα έσοδα του κράτους και ζητεί να τερματιστεί η συνεχιζόμενη ανοχή λειτουργίας των κλειστών επαγγελμάτων, των κρατικών μονοπωλίων, των καρτέλ και των περιστασιακών μονομερών επιδοτήσεων χωρίς οικολογικό περιεχόμενο, να σταματήσει η επιβολή νέων άμεσων και έμμεσων φόρων πάνω σε αυτούς που είναι συνεπείς και πάντα πληρώνουν και να ενισχυθούν τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων για την τόνωση της αγοραστικής τους δύναμης.



Στο πλέγμα των 33 προτάσεων του ΕΒΕΑ διακρίνονται μεταξύ άλλων το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο για μια πενταετία (με εξαίρεση εξειδικευμένες θέσεις στον χώρο της Παιδείας και της Υγείας), η εξυγίανση του δημόσιου τομέα με μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού σε υπηρεσίες που έχουν κενά, η εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και η εντατικοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ή διαμόρφωσης στρατηγικών συμμαχιών και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, με βάση τις αρχές της ισονομίας, της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης.



Προτείνεται ακόμη με συγκεκριμένα μέτρα η αντιμετώπιση της παραβατικότητας, τόσο στον τομέα της φορολογίας όσο και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της αδήλωτης εργασίας, ενώ αναγκαία κρίνεται η λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν τις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους στις επιχειρήσεις και η ουσιαστική θωράκιση των θέσεων απασχόλησης, με τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων υπαγωγής στη νομοθετική ρύθμιση ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος φορολογικών απαλλαγών από μηδενική βάση.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα