Διαμαρτυρία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Διαμαρτυρία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Διαμαρτυρία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε στον κόμβο του Μαρτίνου σήμερα για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο εργοστάσιο

«Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε στους νεκρούς συναδέλφους μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα και να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο», απηύθυνε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Ανδρέας Κορέτζελος, στους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι σήμερα το μεσημέρι έκλεισαν την εθνική οδό Λαμίας Αθηνών στο 120 χλμ., στον κόμβο του Μαρτίνου, για περίπου μία ώρα.

Εργαζόμενοι στην επιχείρηση από τις εγκαταστάσεις στη Λάρυμνα, το Κόκκινο, την Εύβοια και την Αθήνα βρέθηκαν εκεί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις εργασιακές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο εργοστάσιο, οι οποίες «οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα πολλαπλά δυστυχήματα».

Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στους ελέγχους ασφάλειας που, όπως κατήγγειλαν, δεν έχουν γίνει, στη «λειτουργία του εργοστασίου με συνεχή συμπίεση του κόστους» και «στις εργολαβίες, δηλαδή τη μίσθωση εργαζομένων από διάφορες εταιρείες, οι οποίες παίζουν το ρόλο του εργολάβου».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών με τελευταίο τον 27χρονο, που έχασε τη ζωή του το πρωί της Τετάρτης όταν πυρακτωμένη λάβα από μέταλλο μέσα στο προβληματικό καμίνι του εργοστασίου, χύθηκε πάνω σε ομάδα εργαζομένων, που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τη βλάβη.

Οι πρόεδροι των εργαζομένων από όλα τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ εκτίμησαν ότι η απόφαση για το σφράγισμα των πέντε καμίνων του εργοστασίου είναι λάθος, αποκαλύπτοντας ότι είχαν συνάντηση με την διοίκηση της εταιρίας, ώστε άμεσα να ανοίξουν τα καμίνια και να αρχίσει παραγωγική διαδικασία.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι κλείνοντας το εργοστάσιο θα μπορέσουν εύκολα να το περάσουν σε χέρια ιδιωτών, έχουν κάνει μεγάλο λάθος», σημείωσε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, Ανδρέας Κορέτζελος, και προανήγγειλε ότι στις 3 Σεπτεμβρίου οργανώνεται ημερίδα απ’ όλα τα σωματεία των εργαζομένων της για να συζητηθεί το μέλλον της εταιρίας.

«Είναι ανάγκη να αποδοθούν άμεσα ευθύνες σ’ αυτούς που τους ανήκουν. Δεν μπορούν να θεωρούνται τυχαία αυτά τα περιστατικά. Δεν είναι τυχαίοι αυτοί οι θάνατοι. Θα πρέπει να πέσουν κεφάλια», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, Ηλίας Καλλιώρας, μιλώντας στους εργαζόμενους και ζήτησε «να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα διευθυντικά στελέχη, που έχουν ευθύνη». Παράλληλα, χαρακτήρισε «λάθος την απόφαση να πάψει η λειτουργία του εργοστασίου», τονίζοντας ότι «με συνεχείς παρεμβάσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τις τελευταίες 24 ώρες, ζητώ επίμονα να λειτουργήσουν και πάλι άμεσα τα καμίνια».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, σημείωσε ότι «τους νεκρούς τούς δημιουργεί η απαξίωση του εργοστασίου» και συμπλήρωσε ότι «από το 2006 μέχρι σήμερα έχουμε χάσει 4 εργαζόμενους. Δεν πάει άλλο». Καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση του εργοστασίου και σημείωσε την ανάγκη «οι εργαζόμενοι να εντείνουν τον αγώνα τους γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν και οι αγώνες των νεκρών συναδέλφων τους».

«Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες. Κάποιοι έχουν λερώσει τα χέρια τους με αίμα», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια αποκλεισμού της εθνικής οδού. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση του εργοστασίου υπογραμμίζοντας ότι «κάποιοι απαξίωσαν την ανθρώπινη ζωή» και συμπλήρωσε ότι «με την αμέλειά τους έχουν μετατρέψει το εργοστάσιο σε ένα σύγχρονο κρεματόριο».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει ελέγχους γιατί στο μυαλό της έχει το ξεπούλημα της εταιρίας» και σημείωσε στους εκπροσώπους των σωματείων: «Mην περιμένετε υποσχέσεις από τους πολιτικούς και τα κόμματα. Σας το λέω εγώ, που είμαι εκπρόσωπος κόμματος».

Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια» και για τα κέρδη, που «όταν μπαίνουν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, πάνω από τους εργαζόμενους, τότε έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα